Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 23.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 5 Konserniyhtiöissä käytettävän toimitusjohtajasopimuspohjan hyväksyminen 

TRE:237/00.01.01/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Konserniin kuuluvien yhtiöiden ja säätiöiden toimitusjohtajaa koskeva sopimuspohja on laadittu konsernissa yhteisesti käytettäväksi mallipohjaksi.

Toimitusjohtaja on toimielin eikä hän ole työsuhteessa yhtiöön tai säätiöön, jolloin kaikki sopimussuhteen ehdot sovitaan toimitusjohtajasopimuksessa. Sopimuksella pyritään turvaamaan molempien osapuolten etuja ja välttämään mahdollisia ristiriitoja.

Voimassaolevan konserniohjeen mukaan toimitusjohtajan vaihdostilanteessa kaupungin ennakkokanta toimitusjohtajasopimuksen ehdoista ja sisällöstä haetaan konsernihallinnon omistajaohjausyksiköltä.

Uusi pohja on pyritty laatimaan mahdollisimman selkeäksi ja ohjaavaksi, ja siihen on sisällytetty valmiit lauseet myös määräaikaisen sopimuksen pohjaksi. Pohjaan on myös lisätty ohjeellisia mainintoja sopimuksen tekijälle.

Sopimuspohja on valmisteltu konsernihallinnon yhteistoimintana omistajaohjauksen, lakiyksikön ja henkilöstöyksikön kesken.

Toimitusjohtajasopimusmallia on konsernijaoston tai liiketoimintajaoston toimesta päivitetty edellisen kerran vuosina 2009, 2015 ja 2018. Ensimmäinen konsernia koskeva sopimuspohja lienee tehty vuonna 2005. Koska sopimuksia on tehty eri aikoina eri mallien mukaisesti, esitetään kaikki voimassa olevat toimitusjohtajasopimukset uudistettavaksi mahdollisuuksien mukaan nyt päätettävän sopimusmallin mukaisiksi. 

Toimitusjohtajasopimuksen keskeisimmät muutokset ovat:

1) Lauserakenteita sekä sopimuksen kappalejakoa on täsmennetty ja selkeytetty ilman vaikutusta sopimuksen sisältöön

2) Henkilötunnuksen tilalla tunnisteena käytetään syntymäaikaa

3) Lisätty kohtaan "Nimittäminen ja sopimuksen alkaminen" maininta toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen päättymisestä

4) Lisätty valmiit sopimustekstit määräaikaisen sopimuksen varalta

4) Lisätty kehotus tehtävänkuvauksesta liitteeksi kohtaan "Toimitusjohtajan tehtävät"

6) Kohdassa "Palkka" lisätty sana "kokonaispalkka" aiemman "palkka" -sanan tilalle, pyritty selkeästi ohjaamaan kokonaispalkasta sopimisesta

7) Vuosiloma on määritelty uudelleen kohdassa "Vuosiloma". Tehty lisäys vuosilomalain mukaiseen lomaoikeuteen ja määritelty lomarahan muodostumisen periaate

8) Sairauspoissaolot määritelty uudelleen kohtaan "Sairauspoissaolot". Uudelleen määritelty palkallisen työkyvyttömyyden aika

9) Lisätty kokonaan uusi kohta "Perhevapaa"

11) Vanhan sopimuksen kohta "Keksinnöt ja tekijänoikeus" on määritelty uudelleen kohtaan "Immateriaalioikeudet"

12) Vanhan sopimuksen kohta "Kilpailunrajoitus ja rekrytointikielto" on määritelty uudelleen kohtaan " Kilpailu- houkuttelu ja rekrytointikielto" ja lisätty huomio, että hallitus voi käyttää harkintaa tämän sopimuskohdan määrittelyssä

13) Kohta "Salassapitovelvollisuus" on määritelty uudelleen ja lisätty huomiot, että yhtiön hallitus voi tarvittaessa sopia tarkemmin

14) Kohdassa "Sopimuksen päättyminen" on lisätty valmis teksti määräaikaisen sopimuksen varalta

15) Kohdassa "Muuta" on lisätty mainita tietojen oikeaksi vakuuttamisesta.

Toimitusjohtajasopimuspohja on salassapidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20-kohdan nojalla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Konserniyhtiöitä ja -säätiöitä koskeva päivitetty toimitusjohtajasopimus hyväksytään.

Konserniyhtiöitä ja -säätiöitä kehoitetaan muuttamaan nykyiset toimitusjohtajasopimukset uuden mallin mukaisiksi kuuden kuukauden kuluessa ja toimittamaan uudesta toimitusjohtajasopimuksesta kopio kaupungin omistajaohjaukselle.

Päätös

Konserniyhtiöitä ja -säätiöitä koskeva päivitetty toimitusjohtajasopimus hyväksyttiin seuraavalla muutoksella: lisätään sopimuksen kohtaan 5. Palkka, viimeisen kappaleen jälkeen: Toimitusjohtajan työssä suoriutumista tarkastellaan vuosittain pidettävässä tavoitekeskustelussa ja samassa yhteydessä on mahdollista tarkastella toimitusjohtajan palkkausta.

Konserniyhtiöitä ja -säätiöitä kehoitetaan muuttamaan nykyiset toimitusjohtajasopimukset uuden mallin mukaisiksi kuuden kuukauden kuluessa ja toimittamaan uudesta toimitusjohtajasopimuksesta kopio kaupungin omistajaohjaukselle.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden juristi Kim Pråhlillle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Konsernijaosto päätti yksimielisesti tehdä lisäyksen sopimuksen kohtaan 5. Palkka, viimeisen kappaleen jälkeen: Toimitusjohtajan työssä suoriutumista tarkastellaan vuosittain pidettävässä tavoitekeskustelussa ja samassa yhteydessä on mahdollista tarkastella toimitusjohtajan palkkausta.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen, konserniyhtiöt ja säätiöt

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.