Kaupunginhallitus, kokous 11.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 506 Kaupungin hankintatoimen tilannekatsaus 

TRE:5647/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallinto- ja tukipalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallinto- ja tukipalvelujohtaja Heli Hirvelä, puh. 050 434 5466 ja hankintajohtaja Kari Paju, puh. 040 554 6050, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus sai tiedoksi hankintatoiminnan tilannekatsauksen ja hyväksyi hankinnan strategiset painopisteet 12.12.2022 § 494. Tuolloin huomioitiin hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset hankintatoimintaan.

Hankintojen merkitys kaupungin toiminnassa on suuri. Hankinnat muodostavat puolet kaupungin toimintamenoista ja niiden osuus vuoden 2024 talousarviossa investoinnit sisältäen on noin 650 milj. euroa. Kaupunkilaisille järjestettävien palvelujen ohella hankitaan kaupungin toimintaan tarvittavia urakoita, tuotteita ja palveluita. Kaupungin merkittäviä palveluntuottajia ovat kaupungin sidosyksikköasemassa olevat yhtiöt, joihin ohjautuu yli puolet kaupungin hankintamenoista.

Hankintatoiminnalla on keskeinen rooli kaupungin strategisten tavoitteiden toteuttamisessa. Kaupunginhallitus hyväksyi joulukuussa 2022 hankinnan strategiset painopisteet, joilla toteutetaan kaupungin strategiaa hankintatoiminnassa. Painopisteistä johdetaan konkreettisia ohjaavia tavoitteita ja toimenpiteitä kaupungin hankintakategorioihin. Vuoden 2023 aikana kategoriajohtamisen mallissa on edetty tunnistamalla kaupungin hankintojen nykytilannetta ja tunnistettu kehityskohteita, joissa hankintojen tuloksellisuutta voidaan parantaa. Erityisesti on tunnistettu toimenpiteitä  kustannuskasvun hillitsemiseksi. Kategoriajohtamisen kehitystyö jatkuu vuoden 2024 aikana.

Kaupungin hankintatoimi on organisoitu uudelleen vuoden 2023 aikana. Kaupunkiin perustettiin hankintapalvelut -palveluryhmä, joka parantaa hankintojen toteuttamista suunnitelmallisesti, vaikuttavasti ja kokonaistaloudellisesti. Palveluryhmä myös kilpailuttaa hankinnat pääosin itse, mikä tehostaa hankintaprojektien läpivientiä ja hankintojen elinkaaren aikaista toimintaa. Uudistuksen johdosta kaupungin hankintojen kokonaisuuden johtaminen on sujuvampaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupungin hankintatoimen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden hankintajohtaja Kari Pajulle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilkka Sasi liittyi kokoukseen.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Heli Hirvelä, Kari Paju, Marika Pakkanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)