Kaupunginhallitus, kokous 12.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelma 2024–2026 

TRE:6282/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja Tommi Eskonen,​ puh. 050 361 1052 ja erityisasiantuntija Ilkka Peltomaa​ puh. 044 431 4522,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelman tavoitteena on tehdä Tampereesta Suomen paras työelämäkasvatuksen, osaamisen ja työllisyyden kaupunki. Tarkoituksena on kokeilla uudenlaisia toimintatapoja nuorten työllisyyden edistämiseksi. Ohjelman keskeinen idea on vahvistaa olemassa olevan, mutta liian hajanaisen nuorten palvelujen verkoston yhteistyötä. Ohjelma rakentaa nuorille hyvään yhteistyöhön perustuvan työelämäpolun peruskoulusta työuran käynnistämiseen.

Aloite nuorten työllistämisohjelmasta tuli Tampereen nuorisovaltuustolta vuonna 2021 osana nuorisovaltuuston tekemää aloitetta nuorten työllisyysmahdollisuuksien parantamisesta. Aloite ja siihen annettu lausunto käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 11.4.2022 § 64.

Työllisyys- ja kasvupalvelut on koordinoinut nuorten työllisyysohjelman valmistelua. Valmistelutyötä tehtiin vuoden 2023 aikana laajasti sivistystoimen ja työllisyyden edistämiseen liittyvien tahojen sekä nuorten kanssa yhteistyönä. Valmisteluun osallistuivat nuorisovaltuuston edustajat ja muita nuoria.

Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelma on laadittu vuosille 2024–2026 ja se kohdistuu 15–30-vuotiaisiin.

Nuorten työllisyysohjelma keskittyy nuorten työllistymisen edistämisessä kahteen kriittiseen kohtaan, jotka ovat saumattoman työelämäkasvatuksen vahvistaminen sekä työuran käynnistämisen sujuvuus ja laatu. Ohjelmatyö on avaus jatkuvammalle kehitystyölle. Sen tavoitteena on tuottaa uusia palveluinnovaatioita ja kokeilla uudenlaisia toimintatapoja. Ohjelma täydentää osaltaan Tampereen kaupungin tiedolla ohjaamista voimistamalla nuorten ja nuorten työllisyyttä edistävän ekosysteemin ääntä. Ohjelma tukee Tampereen 2030 kaupunkistrategian, TE-uudistukseen laaditun palvelustrategian ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista eri toimijoiden yhteistyön kehittämistä sekä tiedolla johtamista.

Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelman keskeisin tavoite on vahvistaa nuorten työllistyvyyttä edistävän ekosysteemin yhteistyötä. Ohjelma koostuu neljästä kampanjakokonaisuudesta ja niiden osakampanjoista. Ohjelman kampanjamaisuus tarkoittaa sitä, että sen suunnittelussa on tunnistettu neljä työllisyyden edistämisen ja yhteistyön kannalta tärkeää kampanjakokonaisuutta, joilla ohjelma käynnistetään. Ohjelman toteutuksen aikana ollaan avoimena ohjelman päivittämiselle ja myös mahdollisille uusille teemoille, jotka voivat osoittautua tärkeiksi.

Ohjelman neljä kampanjakokonaisuutta ovat:

  • Työelämään – Työelämä- ja yrittäjyyspolun vahvistaminen
  • Työ käyntiin – Hyvä työuran ja yrittäjyyden käynnistäminen
  • Tampereen kaupunki esimerkillisenä nuorten työllistäjänä
  • Ohjelma eläväksi – Nuoret mukaan!


Vuosittain kampanjakokonaisuudet raportoivat tuloksistaan ja yhteistyöstään yhteisissä ja omissa työpajoissa sekä viestinnän kautta. Tulosten arviointi toteutetaan ohjelman monitoimijaisissa työpajoissa, joissa ovat edustettuina Tampereen kaupungin lisäksi muun muassa koulutuskenttä, yritykset, kolmas sektori sekä nuoret. Kullakin kampanjakokonaisuudella on myös omia vaikuttavuuden seurannan tapoja ja indikaattoreita. Ohjelman päätyttyä vuonna 2026 Tampereen nuorten työllistämiseen liittyvä ekosysteemi toimii paremmin yhteistyössä ja ekosysteemisen johtamisen ja yhteistyön jatkokehitystarpeista tiedetään enemmän.

Ohjelmakokonaisuutta hallinnoi ja seuraa ohjausryhmä, johon kuuluvat Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, sivistystoimi, nuorisotoimi, Tampereen kauppakamari ja nuorisovaltuusto. Esittelijöinä ohjusryhmälle toimivat kampanjoiden vastaavat henkilöt. Ohjelmaa koordinoi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Ohjaamo.

Hallintosäännön 15 § mukaisesti kaupunginhallituksen tehtävänä on ohjata strategisesti merkittäviä työllisyys- ja elinkeinopolitiikan linjauksia sekä päättää kaupunkistrategiaa toteuttavista merkittävistä strategisista ohjelmista ja suunnitelmista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelma vuosille 2024–2026 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, työllistymisen monialaisen tuen palvelujen johtaja Tommi Eskoselle sekä nuorisovaltuuston edustaja Max Nikkarille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Teppo Rantanen, Regina Saari, Tiina-Liisa Vehkalahti, Tommi Eskonen, Sari Oksanen, Mari Taverne, Irene Impiö, Ilkka Peltomaa, Tuula Mikkonen, Nuorisovaltuusto, Peer Haataja/Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamo
 

 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.