Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 13.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 27 Joukkoliikenteen tarjouskilpailu 1/2024 - hankinnan käynnistäminen 

TRE:1283/02.07.01/2024

Valmistelija

  • Kaartokallio Maarit, Joukkoliikenteen sopimuspäällikkö
  • Häyrynen Juha-Pekka, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikenteen sopimuspäällikkö Maarit Kaartokallio, puh. 044 430 9089, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nyssen bussiliikenteessä on päättymässä elokuussa 2025 kohteiden K41 ja K42 liikennöintisopimukset. Sopimuksilla tilataan tällä hetkellä yhteensä 16 linja-auton liikennettä Tampereen alueella.

Nyssen bussiliikenteen linjasto muuttuu tammikuussa 2025 ratikkaliikenteen laajentuessa lännessä Lentävänniemeen asti. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt linjastomuutoksista kokouksessaan 21.2.2024, § 18.

Linjastomuutoksen takia kohteiden K41 ja K42 linjat eivät enää elokuussa 2025 ole nykymuodossaan olemassa. Kohteiden viimeiselle sopimusvuodelle on yhdessä kohteiden liikennöitsijöiden kanssa neuvoteltu kunkin sopimuksen mukainen liikennekokonaisuus. Nämä liikennekokonaisuudet eivät ole sellaisia, joita olisi tarkoituksenmukaista kilpailuttaa pidemmälle sopimuskaudelle.

Kohteiden K41 ja K42 päättyviä sopimuksia korvaamaan ehdotetaan joukkoliikenteen tarjouskilpailussa 1/2024 kilpailutettavaksi kaksi ratikan liityntäliikennekokonaisuutta K80 ja K81.

Kohteen K80 kilpailutettavaan liikennöintikokonaisuuteen kuuluvat uudet Hiedanrannan ratikkapysäkiltä länteen liikennöivät liityntälinjat 21 Ryydynpohjaan ja 22 Siivikkalaan sekä Lielahteen liikennöivät asiointilinjat 23 Reuharinniemestä ja 24 Lentävänniemestä. Linjojen liikennöintiin tarvitaan noin 8 linja-autoa. Hiedanrannasta liikennöivät liityntälinjat on suunniteltu pitkäaikaiseksi ratkaisuksi, joilla laajennetaan raitiotien vaikutusaluetta Ryydynpohjaan, Pohtolaan ja Siivikkalaan. Tämä perustelee Hiedanrannan liityntälinjojen kilpailuttamista pitkäkestoisella sopimuksella uutta bussikalustoa painottaen.

Kohteen K81 kilpailutettava kokonaisuus on uudet Kaupin kampuksen ratikkapysäkiltä itään liikennöivät liityntälinjat 15 ja 17. Linja 15 liikennöi Kaupin kampukselta Linnainmaan kautta Aitolahdentietä Sorilaan. Linja 17 liikennöi Kaupin kampukselta Linnainmaan kautta Vehmaisiin, josta se jatkaa Kaukajärven kautta Hervantaan Hermian päätepysäkille. Linjojen liikennöintiin tarvitaaan noin 10 linja-autoa. Kaupin kampuksen ja Linnainmaan välille suunnitellaan raitiotien jatkorakentamista. Toteutuessaan Linnainmaan raitiotie muuttaa myös Kaupin kampukselta lähteviä liityntälinjoja. Linnainmaan raitiotien toteutusaikataulusta ei kuitenkaan vielä ole sitovaa päätöstä. Tässä tilanteessa on tarkoituksenmukaista kilpailuttaa Kaupin kampukselta lähtevät liityntälinjat lyhyemmällä sopimuksella, joka päättyisi vuoden 2030 tienoilla. Lyhyemmissä sopimuksissa sallitaan liikennöinti myös käytetyillä busseilla.

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan hankintalinjausten mukaan uusissa bussiliikenteen sopimuksissa edellytetään EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivin mukaisia puhtaita käyttövoimia, eli käytännössä sähköä, uusiutuvaa dieseliä tai biokaasua.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Käynnistetään Nyssen bussiliikenteen liikennöinnistä avoin tarjouskilpailu, johon kuuluu kaksi erillistä kohdetta K80 ja K81.

Kohteeseen K80 sisältyvät ratikan liityntälinjat 21 Hiedanranta - Ryydynpohja ja 22 Hiedanranta - Siivikkala sekä asiointilinjat 23 Lielahti - Reuharinniemi ja 24 Lielahti - Lentävänniemi. Kohteen K80 bruttosopimus kilpailutetaan kahdeksan (8) vuoden sopimuskaudeksi elokuusta 2025 alkaen. Hankintaan sisällytetään mahdollisuus jatkaa sopimusta enintään kahdella yhden vuoden (1+1) optiokaudella.

Kohteeseen K81 sisältyvät ratikan liityntälinjat 15 Sorila - Kaupin kampus ja 17 Hermia - Vehmainen - Linnainmaa - Kaupin kampus. Kohteen K81 bruttosopimus kilpailutetaan kolmen (3) vuoden sopimuskaudeksi elokuusta 2025 alkaen. Hankintaan sisällytetään mahdollisuus jatkaa sopimusta enintään kahdella yhden vuoden (1+1) optiokaudella.

Molemmissa kohteissa edellytetään käytettävän EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivin mukaisia käyttövoimia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maarit Kaartokallio, Sari Litukka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)