Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 21.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 18 Joukkoliikenteen palvelutaso kevätkaudella 2025 

TRE:310/08.01.01/2024

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Joukkoliikennesuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nysse on laatinut suunnitelman Nysse-liikenteen syyskauden 2024 palvelutasosta. Suunnitelma on liitteenä.

Suunnitelma pohjautuu Nyssen syyskauden 2024 palvelutasoon, mutta suunnitelmassa kevätkaudelle 2025 on huomioitu raitiotieliikenteen käynnistyminen Santalahden ja Lentävänniemen välillä sekä muun linjaston sopeutuminen tulevaan raitiotien laajentumiseen. Suunnitelmat pohjautuvat joukkoliikennelautakunnan hyväksymään Nyssen läntinen linjastosuunnitelmaan vuosille 2024-2025 (15.2.2023 § 13 TRE:1358/08.01.01/2022) sekä joukkoliikenteen hankintaan 1/2023 (15.2.2023 § 14 TRE:715/02.07.01/2023).  

Tampere

Länsi-Tampereella ratikkaliikenne käynnistyy Santalahden ja Lentävänniemen välillä. Samassa yhteydessä otetaan uusia linjoja käyttöön. Linjat 21, 22, 23, 24 tarjoavat Länsi-Tampereen alueella liityntäyhteyksiä ratikalle Hiedanrantaan ja asiointiyhteyksiä Lielahteen. Linjalla 22 mahdollistetaan Siivikkalasta ja Pohtolasta liityntäyhteyksiä Hiedanrannan ratikkapysäkille, linjalla 21 Ryydynpohjasta ja Lintulammilta Hiedanrantaan. Asiointiyhteyksinä Lielahteen toimivat linjat 24 Lentävänniemestä sekä 23 Reuharinniemestä. Samassa yhteydessä linjan 4 päätepysäkki siirretään Lielahden päätepysäkiltä Hiedanrantaan, ratikkapysäkin yhteyteen. Linjan 4 reittimuutoksella saadaan muun muassa Myllypuronkadulta yhteys ratikkapysäkille. 

Raitiotieliikenteen käynnistyessä Lentävänniemeen linjat 9 ja 19 eivät jatkossa liikennöi keskustan ja Lentävänniemen välillä. Yhteydet Annalasta, Hervannasta ja Kaukajärveltä keskustaan muodostuvat jatkossa linjoilla 8A (Annala) ja 8B (Hervanta). Linjat liikennöidään nykyisiä linjojen 9 ja 19 reittejä mukaillen keskustaan, josta linjat jatkavat Pispalan ja Tesoman kautta Haukiluomaan. Liikennöinti linjalla 8 välillä Pyynikintori-Kyösti korvautuu linjatunnuksella 30. 

Raitiotieliikenteen käynnistyessä Länsi-Tampereella luovutaan myös linjan 38 liikennöinnistä Lentävänniemen ja Taysin välillä. Ratikkalinja 1 tulee liikennöimään laajoilla liikennöintiajoilla, tiheällä vuorotarjonnalla sekä päivittäin Länsi-Tampereelta Taysille.

Koillis- ja Kaakkois-Tampereella tullaan linjat 38 ja 17 yhdistämään yhdeksi kokonaisuudeksi. Linjaa 17 liikennöidään jatkossa Hermialta Hervannan kautta Finninmäkeen ja edelleen Kaukajärven kautta Vehmaisiin ja Leinolaan sekä Linnainmaalle ja Kaupin kampukselle. Muutoksen yhteydessä joukkoliikenneyhteys Hervannasta ja Kaukajärveltä Linnainmaalle ja Taysille tulee laajentumaan ja joukkoliikenneyhteyttä aluekeskusten välillä tullaan tarjoamaan päivittäin. Linjaa 17 liikennöidään tiheällä vuorotarjonnalla ja laajoilla liikennöintiajoilla. Samassa yhteydessä Vehmaisten ja Leinolan alueelta tarjotaan vaihdottomia yhteyksiä jatkossa Kaukajärvelle sekä Hervantaan. Muutos linjan 17 reitissä parantaa myös vaihtoyhteyksiä Kangasalan suunnalta, linjalta 40, Hervannan suuntaan. 

Linjalla 12 liikennöidään jatkossa Pirkkalan alueella nykyistä reittiä pitkin Tampereen keskustaan Finlaysonille. Finlaysonilta linja yhdistyy linjaan 32 ja tarjoaa koko keskustan alueelle joukkoliikennepalvelua ja mahdollistaa Tampereen puolella Viinikan ja Hallilantien alueelta yhteyden keskustan länsi- ja itäpuolille. Linjan 12 päätepysäkki on Tays Arvolla. 

Pohjois-Tampere

Pohjois-Tampereen joukkoliikennekokonaisuus kevätkauden 2025 osalta tuodaan myöhemmin keväällä päätöksentekoon. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle tullaan esittelemään vaihtoehtoja, joiden pohjalta muutosta linjastokokonaisuudessa voidaan arvioida. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle tuodaan Pohjois-Tampereen kevätkauden 2025 palvelu päätöksentekoon aikaisintaan 13.3.2024 kokoukseen. 

Pirkkala

Pirkkalassa toteutetaan linjatunnusmuutoksia ja varaudutaan mahdolliseen raitiotien rakentamiseen Sorin aukion ja Pirkkalan välillä. Nykyinen linja 8 Kyösti-Tampere muuttuu linjaksi 30, ja linjaa liikennöidään Kyöstistä Suupan kautta Härmälään ja edelleen Hatanpään valtatien kautta Tampereen keskustaan Koskipuiston ja Keskustorin kautta Pyynikintorille. Linja Partola-Härmälä-Keskustori linjatunnus muuttuu 32.

Ylöjärvi

Ylöjärvellä linja 81 muuttuu liityntälinjaksi, ja linjalla tarjotaan jatkossa tiheämmällä vuorotarjonnalla yhteys Asuntilan ja Hiedanrannan välillä. Ylöjärvellä panostetaan myös Siivikkalassa vuorotarjonnan kehittämiseen, ja linjalla 22 liikennöidään jatkossa tiheämmällä vuorotarjonnalla Siivikkalan ja Hiedanrannan välillä.   

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Liitteenä oleva joukkoliikenteen palvelutasosuunnitelma kevätkaudelle 2025 hyväksytään noudatettavaksi 7.1.-1.6.2025. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Elina Sirén saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, Sanna Pasanen, Maiju Lieskivi, Juha-Pekka Häyrynen, TKL/Pekka Pirhonen, Jaakko Kettunen, VR-Group/Vesa Rauhala, Länsilinjat Oy/Jukka Ylitalo, Aleksi Makkonen, Koiviston Auto Tampere Oy/Harri Tuomaala, Valkeakosken Liikenne Oy/Ville Laurell, Pohjolan Liikenne Oy Ab/Jaakko Rantala, Jetta Leino, Turo Häkämies, Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Valtteri Partanen, Nokian kaupunki/Ville Lipasti, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Joonas-Petteri Kallonen, Vesilahden kunta/Susanna Hokkanen, Ylöjärven kaupunki/Mari Ruissalo, Valkeakosken kaupunki/Mari Tomperi, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.