Yhdyskuntalautakunta, kokous 13.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 45 Teiskontien (vt 12) varren välillä Jaakonmäenkatu – Alasjärvenranta pyörätien ja jalkakäytävän puistosuunnitelma, Ruotula ja Takahuhti 

TRE:4768/10.03.02/2023

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Petri Keivaara, puh. 050 382 6459, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Suunnitelma on laadittu Teiskontien (vt 12) eteläpuolen pyörätien ja jalkakäytävän parantamista varten välillä Jaakonmäenkatu – Alasjärvenranta. Suunnitellun osuuden pituus on noin 1,2 kilometriä. Suunnitelmassa on esitetty muun muassa liikennejärjestelyt, korkeusasemat, pintamateriaalit sekä pintavesien kuivatus, istutukset ja väylän kalusteet. Ratkaisut noudattavat muutama vuosi sitten saneerattua Teiskontien (vt 12) pyörätietä ja jalkakäytävää välillä Hervannan valtaväylä – Jaakonmäenkatu.

Pyöräilylle ja jalankululle on suunniteltu omat asfalttibetonipäällysteiset väylät, jotka on erotettu toisistaan maaliviivalla. Pyörätie on kaksisuuntainen, ja ajosuunnat on erotettu toisistaan maaliviivalla. Pyörätien leveys on pääosin 3,0 metriä ja jalkakäytävän leveys pääosin 2,5 metriä. Alasjärven alikulkukäytävän päällä pyörätien leveys on 2,5 metriä ja jalkakäytävän leveys on 1,5 metriä.

Alasjärvenrantaan laskevien pyöräteiden ja jalkakäytävien korkeusasemaa muutetaan nykyinen ympäristö huomioiden ja väylät levitetään. Näillä väylillä pyörätien leveys on 3,0 metriä ja jalkakäytävän leveys on 2,5 metriä. Alasjärvenrannan väylälle on suunniteltu korotettu suojatie. Alasjärvenrannan poikkileikkaus pysyy nykyisellään.

Teiskontie (vt 12) ja Irjalankadun katuliittymään on suunniteltu uusi suojatiesaareke. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja eri kulkuväylien selkiyttämiseksi liittymän kohdalla pyörätie päällystetään punaisella huomiovärillä.

Väylien pintavedet johdetaan reunakivien ja pinnan kallistusten avulla uusiin ja nykyisiin hulevesikaivoihin tai sivuojiin. Väylille on suunniteltu uusi valaistus.

Väylätöiden kustannusarvio on yhteensä noin 2 000 000 euroa. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus toteuttavat hankkeen yhdessä ja Tampereen kaupungin osuus rakentamiskustannuksista on 50 %.

Väylän rakennustyöt sisältyvät kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan.

Puistosuunnitelmaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 23.10. – 6.11.2023. Suunnitelmaehdotusta vastaan on tehty yksi muistutus.

Muistutus                                   

Muistutuksessa pidetään suunnitelmaa pääosin hyvänä. Siinä todetaan kuitenkin, että seudullinen pääreitti pitäisi suunnitella suunnitteluohjeiden mukaisella baanamitoituksella. Lisäksi muistutuksessa todetaan, että Alasjärvenrannan alikulun kohtaa ei saada turvalliseksi ja sujuvaksi Stop-merkillä. Alikulku on tulevaisuudessa pyöräilyn pääreittiä, ja se pitäisi huomioida jo tässä vaiheessa.

Muistutuksessa mainitaan, että Alasjärvenrannan alikulkuun johtavan haaran pituuskaltevuus lännen suunnasta on enemmän kuin 8 %. Notkon korkeusasemaa nostamalla saataisiin mäestä loivempi. Muutama puu alikulun kohdalla aiheuttaa näkemäesteitä idän suunnasta ajettaessa. Muistutuksessa esitetään näiden puiden kaatamista ja maakumpareen madaltamista.                                   

Vastine

Pyörätietä on suunniteltu pyöräilyn pääreitin mukaisella mitoituksella. 3,0 metriä leveä pyörätie toteutettiin myös Teiskontien (vt 12) varteen välillä Hervannan valtaväylä – Jaakonmäenkatu ja samanlevyinen väylä on järkevää toteuttaa myös nyt suunnitellulle osuudelle.

Alasjärvenrannan alikulun kohdalle on aiheellista asettaa hidasteiden lisäksi Stop-merkit liikenneturvallisuussyistä. Alasjärvenrantaa käyttävät autoilijat muun muassa uimarannalle kulkuun. Raitiotien suunnittelun yhteydessä tätä kohtaa tarkastellaan uudelleen.

Alasjärvenrannan alikulun kohtaa nostetaan nykytilanteeseen nähden noin 50 senttimetriä pituuskaltevuuden pienentämiseksi. Pienempää pituuskaltevuutta on mahdotonta saavuttaa järkevillä toimenpiteillä. Alikululle suuntautuvat haarat ovat vähemmän käytettyjä väyliä kuin suoraan menevät osuudet. Alikulkuun idän suunnasta suuntautuvan haaran sijainti muuttuu hiukan, eikä nykyiset puut aiheuta jatkossa näkemäesteitä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Teiskontien varren (vt 12) välillä Jaakonmäenkatu – Alasjärvenranta pyörätien ja jalkakäytävän puistosuunnitelma numero 1/22000 hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksesta huolimatta.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sivenius poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Muistuttaja, Petri Keivaara, Petri Leppänen, Leena Tala, Mikko Asunen/ELY-keskus, Sami Ruski/ELY-keskus

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.