Kaupunginvaltuusto, kokous 19.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 32 Tiedoksi: Nuorisovaltuuston aloite läsnäolo- ja puheoikeuden myöntämiseksi kaupunginhallituksen kokouksiin 

TRE:3392/00.00.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Klami Laura, Lakiasiainjohtaja, laura.klami@tampere.fi

Perustelut

Nuorisovaltuusto on tehnyt kaupunginvaltuustossa 12.6.2023 aloitteen puhe- ja läsnäolo-oikeuden myöntämisestä nuorisovaltuuston edustajille kaupunginhallituksen kokouksiin kaudelle 2023-2025. Nuorisovaltuusto pitää kaupunginhallitustyöskentelyä yhtenä parhaimmista tavoista vaikuttaa päätöksenteon valmistelussa. Nuorisovaltuusto toteaa aloitteessaan, että se pääsisi kaupunginhallitustyöskentelyssä osallistumaan kaupungin kehittämiseen laaja-alaisesti kaupungin jokaisella sektorilla.

Nuorisovaltuuston edustaja pääsee osallistumaan kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa jo laaja-alaisesti kaupungin kehittämiseen. Nuorisovaltuustolla on edustaja kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa. Noin kerran kuukaudessa pidetään suunnittelupainotteinen kehittämiskokous. Kehittämiskokouksissa käsitellään koko kaupungin toiminnan kannalta merkittäviä, kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvia strategisia asioita. Kehittämiskokouksissa on mahdollista keskustella normaalia kokousta pidempään isoista, kaupungin kehittämiseen olennaisesti vaikuttavista asioista ja ohjata valmistelua. Näiden kokousten yhteydessä on mahdollista käsitellä myös kaupunginhallituksen normaaleja päätöskäsittelyasioita.

Lisäksi nuorisovaltuuston kahdelle edustajalle on myönnetty läsnäolo- ja puheoikeus kasvatus- ja opetuslautakunnan, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan, elinvoima- ja osaamislautakunnan, asunto- ja kiinteistölautakunnan, yhdyskuntalautakunnan ja Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan kokouksissa toimikaudella 1.6.2023–31.5.2025.

Nuorisovaltuuston edustuksen katsotaan olevan riittävä kaupunginhallituksen kehittämiskokouksien ja muiden toimielinten osalta.

Kaupunginhallituksessa on pormestari ja 12 muuta jäsentä. Lisäksi kokouksiin osallistuvat konsernijohtaja, kaksi pöytäkirjanpitäjää ja tiedotusvastaava. Kaupunginhallituksen kokoonpano on pyritty pitämään kooltaan toimivana ja sitä ei ole tarkoituksenmukaista kasvattaa.     

Hallintosäännön 126 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää läsnäolo- ja puheoikeuden myöntämisestä vaikuttamistoimielinten edustajille lautakuntien ja johtokuntien kokouksissa. Läsnäolo-oikeutta ei kuitenkaan voida antaa silloin, kun käsiteltäviin asioihin sisältyy salassa pidettäviä tietoja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi. Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Klami Laura, Lakiasiainjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtava juristi Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225 ja suunnittelija Miia-Hannele Vuori, puh. 044 423 5109, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi. Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, Riikka Viitaniemi, Miia-Hannele Vuori

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)