§ 8 Tampereen kaupungin ennakointivalmennuksen pienhankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1516/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

15.4.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen, puh. 040 806 2937 ja kehittämisasiantuntija Riikka Lindsten, puh. 040 726 4097, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Henkilöstöyksikkö vastaa kaupunkitasoisesti strategisesti tunnistetuista osaamistarpeista. Ennakointiosaaminen on yksi kaupunkitasoisista osaamistarpeista, joka on noussut esiin yksiköiden henkilöstö- ja koulutussuunnitelmissa. Ennakointiosaaminen on keskeinen taito, joka mahdollistaa Tampereen kaupungin pitkäjänteisen ja kestävän kehityksen. Se tukee päätöksentekoa tarjoamalla tietoa tulevaisuuden trendeistä ja mahdollisista muutoksista, jotka voivat vaikuttaa kaupungin toimintaan ja strategisiin tavoitteisiin. Tampereen kaupungin on tärkeää ymmärtää ja ennakoida globaaleja ja paikallisia ilmiöitä, kuten väestönkasvua, teknologista kehitystä ja ympäristömuutoksia. Ennakointiosaamisen avulla voidaan tunnistaa uusia mahdollisuuksia ja uhkia, mikä auttaa kaupunkia sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja hyödyntämään uusia innovaatioita.

Strategia- ja kehittämisyksikkö pyysi tarjousta 25.3.2024 VTT Oy:ltä (Y-tunnus 2647375-4) Tampereen kaupungille toteutettavasti ennakointivalmennuksesta, jonka toteutus käynnistyy keväällä 2024.


Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. ​


Strategia- ja kehittämisyksikkö kartoitti 2023 potentiaalisia palveluntoimittajia ja erityisesti julkisen sektorin puolelle ennakointiosaamisen valmennusta toteuttaneisiin tahoihin ja sai tarjouksen 17.2.2023 HAUS kehittämiskeskus Oy:ltä (Y-tunnus 1778388-1), joka tuottaa koulutus- ja kehittämispalveluja julkisen hallinnon, palvelutoiminnan ja henkilöstön kehittämiseen Suomessa ja kansainvälisesti, 13.10.2023 Demos Helsinki Oy:ltä (Y-tunnus 1978805-3), joka on toteuttanut konsultointi- ja tutkimushankkeita eri puolilla maailmaa ja 14.12.2023 VTT Oy:ltä (Y-tunnus 2647375-4), joka on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista. Aiemmin tehtyjen selvitysten ja suositusten pohjalta palvelun hankinnassa päädyttiin suorahankintaan ja pyytämään tarjousta VTT Oyl:tä (Y-tunnus 2647375-4).


Tarjous sisältää valmennuksen 25:lle Tampereen kaupungin asiantuntijalle, jotka työskentelevät ennakoinnin parissa. Valmennus lisää ennakointiosaamista ja kyvykkyyttä sekä antaa valmiuksia ennakoinnin monipuoliseen hyödyntämiseen ja tutustuttaa ennakoinnin keskeisiin menetelmiin sekä esimerkkeihin julkihallinnossa. Valmennus sisältää luentoja, keskusteluita, yksilö- ja pienryhmätehtäviä ja valmennuspäivien välillä tehtäviä harjoituksia. Kasvokkain toteutettavia valmennuskertoja on 5 ja näiden lisäksi pienryhmille on etänä toteuttava sparraus. Toteutuksessa huomioidaan yksilön ja organisaation lähtötilanne sekä valmiudet. Hankinta sisältää valmennuspäivien valmistelun ja toteutuksen, ryhmätöiden, ennakointikokeilujen ja välitehtävien ohjauksen ja tuen, projektin koordinaation sekä matkakulujen korvaamisen. 


Tarjous täyttää hyvin ennakointivalmennukselle määritetyt tarpeet ja tavoitteet. VTT Oy (Y-tunnus 2647375-4) on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, joilla on kokemusta ennakointiosaamisen valmennuksen toteuttamisesta julkiselle puolella. Valmennus on hinnaltaan vertailukelpoinen muihin julkiselle sektorille ennakointivalmennusta toteuttaneisiin nähden, joka on varmistettu osana kartoitusta ja aiemmin saatujen tarjousten avulla. 


Sopimus ennakointiosaamisen valmennuksesta esitetään tehtäväksi VTT Oy:n (Y-tunnus 2647375-4) kanssa.


Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. 


Hankinnan valmistelijana toimi henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen ja asiantuntijana kehittämisasiantuntija Riikka Lindsten. 


Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 


Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii henkilöstön kehittämispäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Marju Leinonen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.


Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta yhteensä 35 700 €.


Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen (konsernijohtajan toimivaltaan kuuluvan asian siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi 1.3.2024 alkaen, 28.2.2024 § 46) mukaan konserniyksikön johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta tavaroiden ja palveluiden hankinnasta enintään 60 000 euroon asti konsernihallinnon vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Tilataan Tampereen kaupungin ennakointivalmennus Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:ltä (Y-tunnus 2647375-4). Toteutus käynnistyy keväällä 2024.

Vastuuhenkilöksi nimetään henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta yhteensä 35 700 €. Kustannukset katetaan kustannuspaikalta 113240.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. 

Allekirjoitus

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.