Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 21.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 33 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelman katsaus 1-12 

TRE:5923/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 aikana. Asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet toteutuivat pääosin hyvin. Kaikkiaan neljästätoista kokonaisuudesta kahdeksan toteutui suunnitellusti ja loput kuusi osittain. Kokonaisuutena toteuma heikentyi hieman elokuun ennusteesta, mutta merkittäviä muutoksia ei loppuvuoden aikana tapahtunut.

Yksittäisistä toimenpiteistä ainoastaan Härmälän leirintäalueen arkkitehtuurikilpailu jäi kokonaan toteutumatta, koska asemakaavoituksella ei ollut osoittaa resurssia valmisteluun. Muut poikkeamat liittyvät muun muassa kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon, jossa ei vuoden 2023 aikana saavutettu asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaista tavoitetasoa, sekä kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyöhön, jossa yhteistyöprosessit maankäytön ja asuntopolitiikan osalta eivät ole vielä kaikilta osin selkeytyneet. Vuoteen mahtui myös useita merkittäviä onnistumisia, kuten asunnottomuuden väheneminen, kaupunginosakehittämisen toimenpiteiden edistyminen kokonaisvaltaisesti sekä hyvä edistyminen yritystonttien luovutuksessa. Poikkeamia ja onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa seurantaraportissa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakate vuoden 2023 tilinpäätöksessä oli 156,8 milj. euroa, joka on 12,7 milj. euroa muutettua talousarviota suurempi. Toimintatuotot 242,5 milj. euroa toteutuivat 9,4 milj. euroa muutettua talousarviota parempana. Maksutuotot muodostuvat asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta maankäyttösopimuskorvauksista, ja niiden toteuma 6,3 milj. euroa oli 4,3 milj. euroa suurempi kuin muutettu talousarvio. Maankäyttösopimuskorvaukset tuloutuvat yhdyskuntarakentamisen toteutumisen mukaan. Vuokratuottojen toteuma 213,4 milj. euroa ylitti talousarvion 3,7 milj. eurolla. Ulkoisia maan- ja tonttivuokria kertyi 63,0 milj. euroa, joka on 7,2 milj. euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Muiden toimintatuottojen toteuma oli yhteensä 21,4 milj. euroa, josta tonttien ja rakennusten myynneistä saatavia pysyvien vastaavien myyntivoittoja oli 21 milj. euroa. Myyntivoittojen toteuma ylitti talousarvion noin 0,1 milj. eurolla.

Toimintakulujen toteuma 85,7 milj. euroa alitti muutetun talousarvion 3,3 milj. eurolla. Henkilöstökulut 3,7 milj. euroa alitti talousarvion noin 0,5 milj. eurolla. Palvelujen ostot 51,6 milj. euroa alitti talousarvion 1,6 milj. eurolla. Esteettömän asumisen hissiavustuksia ei haettu vuonna 2023 lainkaan, joten avustusten toteuma jäi talousarvioon varatusta lähes kokonaan. Vuokrakulut 30,1 milj. euroa toteutuivat 0,4 milj. euroa talousarviota pienempänä. Hiedanrannan kehitysohjelman toimintakate 0,9 milj. euroa alitti talousarvion 0,1 milj. eurolla.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2023 investoinnit muodostuivat maanhankinnasta, johtosiirroista, pilaantuneiden maiden puhdistuksista ja talonrakennushankkeista. Vuoden 2023 talousarviossa nettoinvestointeihin oli budjetoitu yhteensä 148,7 milj. euroa, josta 8,6 milj. euroa oli kehitysohjelmille kohdistuvia erikseen sitovia investointeja. Investointien osalta asunto- ja kiinteistölautakunnan talousarvioon tehtiin yhteensä noin 21,6 milj. euron muutokset koskien vuodelta 2022 siirtyneiden hankkeiden uudelleen budjetointeja ja talousarviomuutoksia (KV 20.2.2023 § 26) sekä talousarviomuutosta Tammelan stadionin rakentamisen loppuunsaattamisesta (KV 12.6.2023 § 94).

Vuoden 2023 nettoinvestointien toteuma 111,8 milj. euroa alitti muutetun talousarvion 36,9 milj. eurolla. Alituksen merkittävin syy oli joidenkin investointihankkeiden aloituksen viivästyminen, minkä vuoksi osa vuodelle 2023 budjetoidusta määrärahasta on jäänyt käyttämättä. Vuonna 2023 alkaneiden ja edelleen vuonna 2024 jatkuvien hankkeiden osalta käyttämättä jääneet määrärahat esitettiin uudelleenbudjetoitaviksi hankkeiden jatkamisen mahdollistamiseksi.

Maaomaisuuden investoinnit koostuivat pilaantuneiden maiden puhdistuksista, maa-alueiden perusparannuksista ja johtosiirroista. Toteuma 10,5 milj. euroa (pl. erikseen sitovat erät) alitti budjetin 5,4 milj. eurolla. Maaomaisuuden investoinneissa hankkeet viivästyvät, jos asemakaavan vahvistuminen suunnitellusta viivästyy. Vuonna 2023 maan hankinnan toteuma oli yhteensä 5,7 milj. euroa, josta 4,7 milj. euroa oli maankäyttösopimuskorvauksina saatuja maa-alueiden kirjauksia. Talonrakentamisen nettoinvestoinnit (pl. Hiedanranta) toteuma 98,7 milj. euroa alitti muutetun talousarvion 25,4 milj. eurolla. Rahoitusosuuksia kirjattiin yhteensä 0,3 milj. euroa ja ne kohdistuivat Tammelan stadionin uudisrakennukseen sekä öljylämmityksestä luopumiseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja

Vuosisuunnitelman 2023 katsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Strategiacontroller Tuomas Huhtala oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi 5 minuutin kokoustauon.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Virpi Ekholm, Anu Tiira, Niko Suoniemi, Heli Toukoniemi, Auli Heinävä, Jarmo Viljakka, Maaret Kastelli, Tuomas Huhtala, Anna-Kaisa Heinämäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)