§ 2 Joukkoliikenteen tarkastusmaksumääräyksen kumoaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1822/02.04.03/2024

Päätöspäivämäärä

22.4.2024

Päätöksen tekijä

Vastaava matkalippujen tarkastaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintoassistentti Iida Piskonen, puh. 040 157 9896, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Matkustajalle on määrätty tarkastusmaksu 8.11.2021 klo 14:45 koska matkustajalla ei ole ollut esittää asianmukaista matkalippua. Tarkastusmaksusta ei ole tehty oikaisuvaatimusta. Asianosainen on ollut yhteydessä matkalippujen tarkastusyksikköön 19.3.2024. Hän kertoi, että oli saanut ilmoituksen ulosottoon menneestä tarkastusmaksusta, vaikka ei ole koskaan saanut tarkastusmaksua. Asianosainen kertoi, että hänen ajokorttinsa on varastettu edeltävästi marraskuussa 2020. Asianosainen toimitti pyynnöstä poliisin tutkintatodistuksen ajokortin varkaudesta.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu.

Tarkastusmaksu on määrätty henkilötietojen osalta matkustajan tarkastustilanteessa antamalla ajokortilla. Asiassa esille tulleen selvityksen perusteella asianosainen on esittänyt riittävän uskottavan selvityksen siitä, että matkustaja, jolle 8.11.2021 määrättiin tarkastusmaksu, on mahdollisesti esittänyt henkilötietoinaan asianosaisen ajokortin. Hallintolain mukaan viranomainen voi poistaa päätöksensä, jos asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen.

Tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan ja mahdolliset asiaa koskevat ulosottotoimet perutaan. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä asianosaiselle, sillä hän ei tosiasiassa ole ollut matkustaja, jolle tarkastusmaksu on kuulunut määrätä.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 §, 8 § ja 10 §.

Hallintolaki (434/2003) 8 luku 50 § ja 52 §.

 

Toimivalta:

Lain joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) mukaan matkalippujen tarkastaja päättää joukkoliikenteen tarkastusmaksun määräämisestä.

Päätös

Asiassa aiemmin annettu tarkastusmaksumääräys kumotaan. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä asianosaiselle.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassa pidettävät ja henkilötietoja sisältävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.