Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 23.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 37 Lausunto Postimuseosäätiö sr:n sääntömuutoksista 

TRE:2047/00.01.01/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Postimuseosäätiö sr pyytää 14.4.2024 päivätyllä sähköpostilla Tampereen kaupungin toimivaltaista edustajaa Tampereen Kaupunginhallituksen konsernijaostoa säätiölain (487/2015) 6. luvun 1 §:n kolmannen momentin mukaisena oikeutettuna oikeushenkilönä antamaan suostumuksensa Postimuseosäätiö sr:n sääntöjen 4 §:n sääntömuutokseen. Postimuseon sijaintikunta on Tampere ja Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaostolla on Tampereen kaupunkia edustavana toimivaltaisena nimittävänä tahona edellä mainitun lainkohdan mukaan ”oikeus säätiön toimintaan liittyen”. Täten Postimuseosäätiö sr:n sääntömuutos tarvitsee Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston suostumuksen.

Postimuseosäätiö sr:n hallitus käsitteli sääntömuutosta kokouksessaan 1/2024. Sääntömuutosesityksen mukaan osa hallituksen jäsenistä olisi erovuoroisia. Tarkoituksena on varmistaa, että koko hallitus ei vaihtuisi kerralla ja jäsenten hallituskaudet porrastettaisiin. Hallitus päätti muuttaa Postimuseosäätiö sr:n sääntöjen 4 §:n seuraavaan muotoon: Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään kuusi (6) jäsentä. Hallituksen toimikausi alkaa vuosikokouksen päättymisestä. 

Hallituksen jäsenet ovat erovuoroisia joka kolmas vuosi seuraavasti: 
Mikäli hallituksen jäseniä on viisi (5) ensimmäisenä vuotena erovuoroisia ovat yksi (1) Posti Group Oyj:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen ja yksi (1) Museoliitto ry:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen. Toisena vuotena erovuoroisia ovat yksi (1) Posti Group Oyj:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen ja yksi (1) Postimuseon sijaintikunnan esityksestä hallitukseen valittu jäsen. Kolmantena vuotena erovuoroinen on Museoliitto ry:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen. 

Mikäli hallituksen jäseniä on kuusi (6) ensimmäisenä vuotena erovuoroisia ovat yksi (1) Posti Group Oyj:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen ja yksi (1) Museoliitto ry:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen. Toisena vuotena erovuoroisia ovat yksi (1) Posti Group Oyj:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen ja yksi (1) Postimuseon sijaintikunnan esityksestä hallitukseen valittu jäsen. Kolmantena vuotena erovuoroinen on yksi (1) Museoliitto ry:n esityksestä hallitukseen valittu jäsen ja yksi (1) Postimuseon sijaintikunnan esityksestä hallitukseen valittu jäsen. 

Sääntömuutos ei vähennä Tampereen kaupungin suhteellista äänivaltaa Postimuseosäätiö sr:n hallituksessa. Tampereen kaupungilla on oikeus nimetä 1-2 edustajaa Postimuseosäätiö sr:n hallitukseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki ilmoittaa lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa Postimuseosäätiö sr:n sääntömuutoksiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Anne Liimola päätti 5 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Postimuseosäätiö sr/Sami Louekari, Postimuseo/Touko Berry, Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)