§ 24 Sosiaalinen robotiikka varhaiskasvatuksessa -projekti

Lataa  Kuuntele 

TRE:2032/00.01.05/2024

Päätöspäivämäärä

6.5.2024

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Pia Kuisma, puh. 040 806 4774, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Lasten emotionaalisen kehityksen tukeminen ja digitaalisten työkalujen käyttö ovat Tampereen varhaiskasvatuksen tavoitteita. Emotionaalisen kehityksen tukeminen on tärkeää kaikille lapsille, mutta erityisesti niille, jotka tarvitsevat muutakin kasvun, oppimisen tai hyvinvoinnin tukea.

Sosiaalista robotiikkaa on hyödynnetty laajalti hoivaan ja terapiaan liittyen mm. vanhustenhoidossa ja mielenterveyden puolella. Toistaiseksi sosiaalista robotiikkaa ja erityisesti Paro-hyljerobotin kaltaisia eläinrobotteja ei kuitenkaan ole hyödynnetty osana varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa tunnekasvatusta.

Tampereen yliopiston toteuttamassa pilottitutkimuksessa keväällä 2023 sosiaalisen robotiikan (Paro-robotti) käyttö havaittiin varhaiskasvattajien kokemuksen mukaan monipuolisesti hyödylliseksi. Mukana oli kaksi Tampereen kaupungin varhaiskasvatusyksikköä, joissa tutkimukseen osallistui useita 4–5-vuotiaden ryhmiä.

Sosiaalisen robotiikan hyödyntäminen tarjoaa helposti käyttöön otettavan ja innostavan tavan lasten emotionaalisen ja moraalisen kehityksen tukemiseen varhaiskasvatuksessa. Tavoiteltavia hyötyjä ovat mm. yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden lisääntyminen, mikä ehkäisee syrjäytymistä ja kiusaamista. Sosiaalisen robotiikan hyödyntäminen tukee varhaiskasvattajien sanallista ja sanatonta vuorovaikutusta lasten kanssa sekä kannustaa lapsia sanoittamaan tunteitaan. Lisäksi sosiaalinen robotiikka tukee yleisesti digitaalisten taitojen ja osaamisen kehittämistä varhaiskasvatuksessa.

Projekti toteutetaan hankkimalla kolme Paro-robottia, yksi kullekin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelle. Robottien sijainneista sovitaan erikseen ja robottien käyttöä voidaan jaksottaa siten, että useampi yksikkö vuoden aikana saa robotin käyttöönsä sovituksi ajaksi.

Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasäännön 1.2.2024 4§:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu varhaiskasvatusjohtajan tehtäviin.

Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää tietohallintojohtaja, kun kyseessä on ICT-kehittämismäärärahalla toteutettava projekti.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 20 000 euroa ja se on kokonaan kaupungin sisäistä rahoitusta. Projekti rahoitetaan tietohallintoyksikön sivistyspalveluiden salkulle allokoidusta keskitetystä ICT-kehittämismäärärahasta, yhteensä 20 000 euroa, sivistyspalveluiden salkun johtoryhmän käsittelyn mukaisesti.

Projektin toteuttamisaika on 1.4.–31.12.2024

Projektin operatiivinen omistaja on varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.

Projektipäällikkönä toimii suunnittelija Martta Pyökkimies.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Mira Siltanen.

Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä kehittämispäällikkö Pia Kuisma ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä.

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektiin liittyvien laskujen hyväksyntä kuuluu operatiiviselle omistajalle (Konsernijohtajan päätös 14.12.2023 § 210).

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen sivistyspalveluiden salkkujohtoryhmässä 27.3.2024.

Päätös

Sosiaalinen robotiikka varhaiskasvatuksessa -projekti toteutetaan ajalla 1.4.–31.12.2024 Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 20 000 euroa ja se on kokonaan kaupungin sisäistä rahoitusta.

Projekti rahoitetaan tietohallintoyksikön sivistyspalveluiden salkulle allokoidusta keskitetystä ICT-kehittämismäärärahasta, yhteensä 20 000 euroa, sivistyspalveluiden salkun johtoryhmän käsittelyn mukaisesti.

Projektin operatiivinen omistaja on varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.

Projektipäälliköksi nimetään suunnittelija Martta Pyökkimies.

Hankintaprosessista vastaa tietohallintokoordinaattori Kalle Lehtinen tietohallinnosta.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113251 ja projektin SAP-tunnus on K1130_ICT_24_08

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.