Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu
Lataa  Kuuntele 

§ 73 LISÄPYKÄLÄ: Investointiavustuksen myöntäminen Tampereen Teatterin peruskorjaushankkeeseen vuonna 2024 (lisäpykälä) 

TRE:1423/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Riikka Kolkkala, puh. 040 512 8814, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi.

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarviossa (13.11.2023 § 165) varata vuodelle 2024 7,5 miljoonaa euroa ja vuodelle 2025 saman verran Tampereen Teatterin perusparannukseen osoitettavaan investointiavustukseen. Rahat ovat kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen investoinneissa. 

Kaupunginvaltuusto päätti helmikuussa 2024 (19.2.2024 § 26) lisätalousarvion yhteydessä, että tuki voidaan maksaa täysimääräisenä, vaikka valtionavustus hankkeelle ei olisi saman suuruinen. Alkuperäisessä budjetissa kaupungin avustussumma oli sidottu valtionavustuksen kokonaissummaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt (OKM/3/620/2023) myöntää vuoden 2023 investointiavustusmäärärahasta Tampereen Teatteri Oy:lle investointiavustusta teatteritalon peruskorjaukseen varsinaisessa haussa 1 miljoonaa euroa ja lisäavustushaussa 0,5 miljoonaa euroa (OKM/663/620/2023). Lisäksi suunnitteluun on päätetty myöntää (OKM/155/620/2023) 0,2 miljoonaa euroa eduskunnan kohdentamaa määrärahaa. Vuoden 2024 I lisätalousarviossa on varattu hankkeeseen 3 miljoonan euron erillisrahoitus. 

Tampereen Teatteri Oy:n ja Tampereen Teatteritalo-säätiön avustushakemus on saapunut 6.3.2023. Avustushakemuksessa (muistio) on kuvattu peruskorjaushanketta ja sen tavoitteita muun muassa seuraavasti: 

”Asemakaavassa suojeltu Tampereen Teatterin 110-vuotias rakennus on merkittävä osa kaupungin vanhaa keskustaa. Teatteritalo on edellisen kerran peruskorjattu 1980-luvulla, ja se on suurelta osin teknisen käyttöikänsä päässä. Teatteritoiminta ei voi jatkua ilman peruskorjausta, sillä teatteritalo ei vastaa nykyaikaisia vaatimuksia. Teatterin yhteyteen suunniteltu lisärakennus toisi välttämätöntä lisätilaa ja toimintavarmuutta. 

Teatteritalon peruskorjaus tukee lisäksi Viiden tähden keskustaa ja Kulttuurikehää ja sen myötä Keskustorista saadaan elävämpi, lähestyttävämpi, siistimpi ja turvallisempi. Peruskorjaus mahdollistaa teatterin uusien palveluiden kehittämisen ravintolakonsepteineen, ulkolavoineen ja terasseineen, jolloin kaupunkitila Tammerkosken kansallismaisemassa saa arvoisensa aktiivisen vetovoimatekijän. Keskustorin ympäristö elävöityy, asukkaat ja asiakkaat löytävät sinne yhä useammin.

Teatteritalon ja tontin omistaa Tampereen Teatteritalo-säätiö, joka ylläpitää rakennusta Tampereen Teatteria ja muuta taiteellista ja tieteellistä toimintaa varten.”

Tampereen Teatteri Oy on lähestynyt kaupunkia pyynnöllä maksaa vuodelle 2024 varattu avustus. Teatteri on avannut peruskorjauksen rahaliikennettä varten erillisen tilin. Peruskorjaushanke toteutetaan projektinjohtourakkana. Urakoitsijaksi on kilpailutettu Rakennustyö Salminen Oy. Rakennuttajana toimii Tampereen Tilapalvelut Oy. Peruskorjaus on käynnistynyt vuoden 2023 lopulla Ravintola Kiven katon korjaustöillä, jotka tulivat valmiiksi huhtikuussa. Koko laajuudessaan peruskorjaus käynnistyy toukokuun puolivälissä, kun näytäntökauden päätyttyä näyttämötekniikka saadaan purettua ja muutettua alta pois. Tampereen Teatteri on maksanut tähän asti syntyneitä suunnittelu- ja rakennuskuluja yli 0,5 milj. euron edestä. 

Tampereen kaupungin rakennusvalvonta on 10.4.2024 myöntänyt rakennusluvan (lupatunnus LP-837-2024-00915), joka kattaa vanhan teatterirakennuksen peruskorjauksen sekä lavastevarastoon rakennettavan väestönsuojan. Lisärakentamisen rakennuslupaa voidaan hakea sitten, kun meneillään oleva kaavamuutos on valmistunut ja kaava vahvistettu, arviolta vuoden 2025 alkupuolella.

Päätöksen mukainen investointiavustuksen ensimmäinen erä maksetaan, kun rakennustöiden aloittamisesta ja rakennustyöajan vakuuden toimittamisesta on esitetty luotettava selvitys. Toinen erä maksetaan, kun valmiusasteesta on esitetty luotettava selvitys. Selvitys toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi. Viitteeksi Avustusasia TRE:1423/02.02.01/2023. Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja vahvistaa päätöksellään maksuerän edellyttämän luotettavan selvityksen tulleen esitetyksi.

Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan avustuksen hyväksyttäviksi kustannuksiksi katsotaan sellaiset, jotka ovat avustettavan toiminnan kannalta tarpeelliset ja määrältään kohtuulliset kustannukset. Avustuksella tuettavassa toiminnassa on hankintoja tehtäessä otettava huomioon julkisia hankintoja koskevat oikeusohjeet. Avustuksen hakija sitoutuu selvittämään toiminnassaan käyttämiensä toimittajien taustat ja tekemään hankintansa vastuullisilta toimijoilta, jotka hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa. Mikäli myönnetystä avustuksesta maksetaan palkkoja tai palkkioita, avustuksen saajan on huolehdittava ennakonpidätyksen toimittamisesta sekä muista lakisääteisistä maksuista.

Päätöksessä tarkoitettuja avustuksella katettavia suunnitelman mukaisen rakennushankkeen välittömiä kustannuksia ovat rakennuttajan kustannukset, kustannukset rakennusteknisistä töistä, LVI-töistä, sähkötöistä, muutos- ja lisätöistä sekä muut rakennuskustannuksesta. Lisäksi suunnitelman mukaisen rakennushankkeen välittömiä kustannuksia ovat kustannukset kalusteista, varusteista ja laitteista. Suunnitelman mukaisia rakennushankkeen välittömiä kustannuksia ovat myös suunnittelun kustannukset. Rakennuttajan kustannuksilla tarkoitetaan kustannuksia hallinnasta ja valvonnasta, arkkitehtuurisuunnittelusta, rakennesuunnittelusta, LVI-suunnittelusta, sähkösuunnittelusta, muusta suunnittelusta ja tutkimuksesta, liittymismaksuista, kopiointikustannuksista ja muista kustannuksista. 

Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden mukaan Tampereen kaupungin avustukset ovat julkista rahoitusta. Niihin liittyy kiinteästi julkisten varojen käytön valvonta ja tilivelvollisuus siitä, mitä avustuksella on saatu aikaan.  Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpitonsa ja tilintarkastuksensa lain edellyttämällä tavalla sekä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Mikäli avustusta saava yhteisö tuottaa palveluja, on palvelujen tuottaminen ja yleishyödyllinen toiminta erotettava selvästi toisistaan - joko erilliseen säätiöön tai yhtiöön, tai yhdistyksessä ainakin omalle kustannuspaikalle. Avustuksen myöntäjällä on oikeus tarkastaa avustuksen saajan kirjanpito ja hallinto sekä tarvittaessa tehdä muutakin toimintaa koskevia tarkastuksia.  Avustuksen saaja on velvollinen pyydettäessä toimittamaan tarvittavat raportit avustuksen käytöstä. Valvonnan toteuttamisessa voidaan käyttää kaupungin sisäistä tarkastusta. Sisäinen tarkastus voi myös arvioida Tampereen kaupungin valvonnan toimivuutta ja konsultoida sen kehittämistä. 

Päätöksessä edellytetyssä avustuksen käytöstä toimitettavassa selvityksessä kuvataan hankkeen toteutuminen ja rakentamisen valmistumisajankohta. Mikäli hanke on toteutunut suunnitelmista poiketen, annetaan tarkempi selvitys poikkeamasta. Hankkeen toteutuneet kustannukset ilmoitetaan euroina (alv 0 %). Avustuksen käytöstä toimitettavassa selvityksessä tulee olla kustannuserittely hankkeesta, tilintarkastajan lausunto avustuksen käyttämisestä, todistus kohteen vakuuttamisesta (palovakuutus) sekä pääkirjaote kirjanpidosta. Kustannuserittelyssä ilmoitetaan toteutuneet kustannukset kirjanpidon mukaan euroina per kustannuskohde (rakennuttajan kustannukset, rakennustekniset työt, LVI-työ, sähkötyöt, muutos- ja lisätyöt, muut rakennuskustannukset sekä kalusteet, varusteet ja laitteet). Erikseen ilmoitetaan avustuskohteen kustannuksiin sisältyvä arvonlisävero euroina yhteensä. Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava yhtenä pdf-tiedostona, jossa selvityksen eri osat on selkeästi merkitty. Menoista on raportoitava kustannuspaikkatasoisesti. Selvitys on tehtävä viimeistään helmikuun 2025 loppuun mennessä. Selvitys toimitetaan ensisijaisesti sähköisesti: kirjaamo@tampere.fi tai postitse osoitteella Tampereen kaupunki, kirjaamo, PL 487, 33101 Tampere. Viitteeksi Avustusasia TRE:1423/02.02.01/2023.

Käyttötarkoitus, jossa avustettavan kohteen päätöksen mukaan tulee säilyä vuodet 2027–2041, on Tampereen Teatteria ja muuta taiteellista ja tieteellistä toimintaa varten ylläpidetty Teatteritalo.

Avustuksen maksatuksen erät ja ehdot on käyty läpi Tampereen Teatterin kanssa. Läpikäynnissä on tunnistettu mahdollinen tarve rakentamisen kokonaisaikataulu huomioon ottaen käyttää avustusta paitsi myöntövuonna, vuonna 2024, myös sitä seuraavana vuonna. Kaupungin myöntämissä avustuksissa on ollut käytössä ehto, jonka mukaan avustus on käytettävä myöntövuonna, eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Näitä kahta vaihtoehtoa (myöntövuosi + seuraava tai myöntövuosi ja hakemuksella ja myöntäjän luvalla käyttöajan pidennys) on punnittu ja päädytty ehtojen yhtenäisyyden vuoksi jälkimmäiseen. Avustus ei ole suoraan käytettävissä myöntövuotta seuraavana vuonna, mutta myöntäjän luvalla avustuksen käyttöaikaa on mahdollista pidentää vuodelle 2025, mikäli rakennuttamisen kokonaisaikataulu tätä edellyttää. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokousaikataulu ja riittävä valmisteluaika huomioiden (joulukuun kokous on 4.12) käyttöajan pidennyksen hakuajan on perusteltua päättyä 15.11.2024.

Päätöksen valmistelussa on huomioitu valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet sekä Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) ja Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.11.2023 § 54).

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen Teatteri Oy:lle (Y-tunnus 0206172-0) myönnetään 7,5 miljoonan euron investointiavustus vuodelle 2024 Tampereen Teatterin perusparannukseen. 

Myönnetty investointiavustus maksetaan seuraavan maksuaikataulun mukaan perusteluissa tarkemmin kuvatun selvityksen esittämisen jälkeen:
1. erä: 3 miljoonaa euroa (40 % myönnetystä määrästä) maksetaan heti kun rakennustyöt alkavat ja rakennusliike on toimittanut rakennustyöajan vakuuden. 
2. erä: 4,5 miljoonaa euroa (60 % myönnetystä määrästä) maksetaan, kun 

  • purkutöistä 75 % on tehty,
  • lattiatöistä 25 % on tehty,
  • LVI-asennukset on aloitettu ja
  • sähköasennukset on aloitettu.

 

Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja vahvistaa päätöksellään maksuerän edellyttämän selvityksen tulleen esitetyksi.

Avustuksen maksatus voidaan aloittaa ennen tämän päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Investointiavustus maksetaan kulttuurin palveluryhmän investointimäärärahasta. 

Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Avustuksella katettavia hyväksyttäviä kustannuksia ovat suunnitelman mukaisen rakennushankkeen välittömät kustannukset perusteluissa tarkemmin kerrotusti. 

Avustuksen käytöstä on toimitettava selvitys viimeistään 28.2.2025 perusteluissa tarkemmin kerrotuin tavoin. 

Avustettavan kohteen tulee säilyä käyttötarkoituksessaan 15 vuotta avustuksen myöntämisestä lukien. Jos avustettava kiinteistö taikka omaisuus myydään, luovutetaan toiselle, toiminta lopetetaan tai omaisuuden käyttötarkoitusta muutetaan ennen kuin avustuksen myöntämisestä on kulunut 15 vuotta, tulee avustuksen saajan palauttaa investointiavustusta vastaava suhteellinen osa omaisuuden käyvästä arvosta, ellei Tampereen kaupunki toisin päätä. Mikäli avustuksensaaja on vuokralla avustettavassa kiinteistössä ja vuokrasopimus irtisanotaan ennen sen päättymistä, tulee avustuksensaajan palauttaa myönnetty avustus samoin perustein.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Jos avustusta jää käyttämättä, se pitää palauttaa tai sille pitää hakea käyttöajan pidennystä. Käyttöajan pidennystä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella viimeistään 15.11.2024. Hakemus tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi. Viitteeksi Avustusasia TRE:1423/02.02.01/2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä lisäsi päätösehdotukseensa ja asian perustelutekstiin ponnen:

Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja vahvistaa päätöksellään maksuerän edellyttämän selvityksen tulleen esitetyksi.

Lisäksi käyttöajan pidennyksen määräaika korjattiin muotoon 15.11.2024.

Esittelijä lisäsi perustelutekstiin ponnen:

Avustuksen maksatuksen erät ja ehdot on käyty läpi Tampereen Teatterin kanssa. Läpikäynnissä on tunnistettu mahdollinen tarve rakentamisen kokonaisaikataulu huomioon ottaen käyttää avustusta paitsi myöntövuonna, vuonna 2024, myös sitä seuraavana vuonna. Kaupungin myöntämissä avustuksissa on ollut käytössä ehto, jonka mukaan avustus on käytettävä myöntövuonna, eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Näitä kahta vaihtoehtoa (myöntövuosi + seuraava tai myöntövuosi ja hakemuksella ja myöntäjän luvalla käyttöajan pidennys) on punnittu ja päädytty ehtojen yhtenäisyyden vuoksi jälkimmäiseen. Avustus ei ole suoraan käytettävissä myöntövuotta seuraavana vuonna, mutta myöntäjän luvalla avustuksen käyttöaikaa on mahdollista pidentää vuodelle 2025, mikäli rakennuttamisen kokonaisaikataulu tätä edellyttää. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokousaikataulu ja riittävä valmisteluaika huomioiden (joulukuun kokous on 4.12) käyttöajan pidennyksen hakuajan on perusteltua päättyä 15.11.2024.

Puheenjohtaja hyväksyi muutetut päätösehdotuksen ja perustelutekstin asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Juha Yli-Rajala, Vesa-Matti Kangas, Jukka Männikkö, Niina Salmenkangas, Riikka Kolkkala, Päivi Lehtinen, Jaana Hartman, Pirjo-Liisa Länkinen, Tampereen Teatteri Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.