§ 293 Vahingonkorvaushakemusautolle sattuneesta vahingosta 26.02.2024 osoitteessa Rissonkatu 4

Lataa  Kuuntele 

TRE:1889/03.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

7.5.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistömanageri Juha Salonen, puh. 040 806 3591, etunimi.sukunimi@tilapa.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Autoilija on vaatinut 18.3.2024 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksellaan Tampereen kaupunkia korvaamaan ajoneuvolleen osoitteessa Rissonkatu 4, Tampere tapahtuneen vahingon. Korvausvaatimuksen esittäjä on toimittanut valokuvan vesilätäköstä sekä kopion auton korjauslaskusta. Ajoneuvon sähköinen ohjaustehostin on korvausvaatimuksen mukaan lakannut toimimasta lätäkköön ajon seurauksena. Korvausvaatimuksen mukana toimitetun korjauslaskun mukaan ohjaustehostimen hammastanko on ollut vaurioitunut. Tästä on aiheutunut 1 923 euron suuruinen korjauskustannus. Asiassa on jäänyt selvittämättä voiko vesilätäkköön ajaminen aiheuttaa ohjaustehostimen hammastangon vaurioitumisen korjauslaskussa kuvatulla tavalla.

Elinvoiman palvelualueen toimintasääntö on vahvistettu johtaja Rantasen päätöksellä 20.2.2024 § 19. Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle.

Päätös

Tampereen kaupungin lakimies Mikko Rantaselta pyydetyn lausunnon perusteella korvausvaatimus hylätään.

Lausunnot

Juristi Mikko Rantanen:

Asianosaisen esittämän korvausvaatimuksen mukaan hän on ollut maanantai-iltana 26.2.2024 lähdössä pois työpaikaltaan osoitteesta Rissonkatu 4 ja toimiston pihasta pois päästäkseen joutunut ajamaan syvän vesilätäkön läpi. Pihasta pois johtava toinen reitti on ollut tuolloin portilla suljettuna. Ajoneuvon sähköinen ohjaustehostin on korvausvaatimuksen mukaan lakannut toimimasta lätäkköön ajon seurauksena. Korvausvaatimuksen mukana toimitetun korjauslaskun mukaan ohjaustehostimen hammastanko on ollut vaurioitunut. Tästä on aiheutunut 1923 euron suuruinen korjauskustannus.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 § 1 mom mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 6 luvun 1 § mukaan, jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella.

Asiassa saadun selvityksen mukaan pihaan johtaa kaksi sisäänajoa, joista toinen on iltaisin lukitulla portilla suljettu, mistä asianosainen on ollut tietoinen. Toisen sisäänajon kohdalla on sijainnut vesilätäkkö ilmeisesti jo useamman päivän ajan ennen nyt kyseessä olevaa tapahtumaa, mistä asianosainen on myös ollut tietoinen. Asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, että asianomistajan olisi ollut välttämätöntä ajaa autonsa työpaikkansa pihaan, etenkin kun hän on ollut tietoinen siitä, että illalla toinen sisäänajo on lukitulla portilla suljettu. Rissonkadulla ei ole pysäköintikieltoa, joten asianomistaja olisi voinut pysäköidä ajoneuvonsa myös tien varteen ja näin välttää isoon lätäkköön ajamisen. Mainittakoon, että Rissonkatu 4:n välittömässä läheisyydessä on myös julkisen liikenteen pysäkki. Lisäksi asiassa on jäänyt selvittämättä myös se, voiko vesilätäkköön ajaminen aiheuttaa ohjaustehostimen hammastangon vaurioitumisen korjauslaskussa kuvatulla tavalla.

Asiassa on sinänsä riidatonta, että Rissonkatu 4:n pihalla on ollut vahingonkorvausvaatimuksessa esitetyllä tavalla syvä vesilätäkkö. Asianomistaja on ollut tietoinen lätäköstä ja ottanut tietoisen riskin ajaessaan siihen ajoneuvollaan. On yleisti tiedossa, että syvään vesilätäkköön ajaminen voi vaurioittaa ajoneuvoa, tosin nyt käsillä olevassa tapauksessa esitettyjen vaurioiden syntyminen juuri vesilätäkköön ajamisesta on jäänyt epäselväksi. Käsitykseni mukaan asianomistajalla olisi ollut mahdollisuus olla ajamatta vesilätäkköön ja siten välttyä vahingoilta kokonaan. Tämän vuoksi katson, että asianomistajan vahingonkorvausvaatimus tulee hylätä.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.