Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 7.11.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Peltolammin koulun väistötilan lopputilitys 

TRE:4904/10.03.06/2024

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja hankepalvelupäällikkö Tommi Kärkelä puh. 040 665 4836, etunimi.sukunimi@tilapa.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hankkeessa siirrettiin Ikurista Peltolammin koulun pihaan suurelementeistä valmistettu 600 m2:n päiväkotirakennus (entinen Myllärin päiväkoti) ja siinä olevat tilat muutettiin käsityö- ja opetustiloiksi. Työhön kuuluivat lisäksi paaluperustusten rakentaminen ja piha-alueen työt. Hanke käynnistyi pienenä investointihankkeena päiväkotien ja koulurakennusten pienet hankkeet määrärahalla. Hankekortin mukaisesti hyväksytty kustannusarvio oli 910 000 euroa.

Arkkitehtisuunnitelmat laati Tampereen Tilapalvelut Oy, joka on toiminut myös hankkeen pääsuunnittelijana. LVI- ja sähkösuunnittelusta vastasi Tampereen Tilapalvelut Oy sekä rakenne- ja rakennusautomaatiosuunnittelusta Sweco Finland Oy. Hankkeen rakennuttamisesta on vastannut Tampereen Tilapalvelut Oy ja kohteen projektipäällikkönä toimi hankeinsinööri Jani Boström.

Hankkeen rakennus- ja rakennusautomaatiotyöt kilpailutettiin puitejärjestelysopimuksen mukaisella minikilpailutuksella lokakuussa 2023. Rakennusurakasta vastasi kokonaisurakoitsijana ja päätoteuttajana Rakennusliike Omakiinteistö Oy ja rakennusautomaatiotöistä Fidelix Oy. Rakennustyöt aloitettiin marraskuussa 2023 ja ne valmistuivat toukokuussa 2024. Tilat otettiin käyttöön elokuussa 2024. 

Lopulliset toteutuskustannukset olivat yhteensä 1 060 000 euroa eli kustannukset ylittyivät 150 000 eurolla (16,5 %). Hanke käytti päiväkotien ja koulurakennusten pieniin hankkeisiin vuosille 2023 ja 2024 varattua määrärahaa.

Suunnittelukustannukset muodostuivat arvioitua korkeammiksi johtuen kohteen oletettua huonommasta kunnosta ja uusille käyttöönotettaville tiloille asetetuista lähtötavoitteista. Tämä vaikutti suunnittelutyön lisääntymiseen ja suunnitteluajan venymiseen. Kustannuksia aiheuttivat myös ennakoitua suuremmat muutokset työn aikana ja lisääntyneet rakennustyöt. Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen vanhoja talotekniikoita ei voitu hyödyntää suunnitellusti. Muun muassa rakennusautomaatio jouduttiin uusimaan lähes kokonaan. Lisäksi vanhat IV-koneet jouduttiin korjaamaan tai uusimaan osittain. Hankkeen kustannuksia kohottivat lisäksi vanhojen työstökoneiden asennus- ja sähkötyöt.

Hankkeen toteutuskustannusten nousua ja kannattavuutta voidaan perustella sillä, että tämä omaan taseeseen tullut rakennus on huomattavasti edullisempi kokonaiskustannuksiltaan kuin vastaava vuokrattu tila. Lisäksi uusitut tilat on pyritty rakentamaan siten, että jatkossa tätä rakennusta voidaan käyttää muualla käsityö- ja opetustilojen väistötilana, kun sen tarve Peltolammilla loppuu.

Hanke käynnistyi Tampereen Tilapalvelut Oy:n kanssa tehdyn palvelu- ja yhteistyösopimuksen mukaisena ns. pienenä hankkeena (kustannusarvio alle 1 milj. euroa). Koska toteutuskustannukset nousivat yli miljoonaan euroon, hyväksyy asunto- ja kiinteistölautakunta taloudellisen lopputilityksen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Peltolammin koulun lisäväistötila -hankkeen lopputilitys hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankepalvelupäällikkö Tommi Kärkelä oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Niko Suoniemi, Anu Tiira, Anni Andrejeff, Elina Kalliohaka, tilapalvelut@tilapa.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)