Perustelut
Tampereen kaupungin kirjaamoon on saapunut 14.4.2024 työ- ja elinkeinoministeriön kirje työvoimapalveluiden valtakunnallisten tavoitteiden mittariston vahvistamisesta:
"Valtioneuvosto vahvistaa työ- ja elinkeinoministeriön esittelystä hallituskausittain työllisyyden edistämisen valtakunnalliset tavoitteet. Työvoimapalvelujen järjestämisestä annetussa laissa säädetään, että valtakunnallisissa tavoitteissa voidaan määrittää tavoitteet esimerkiksi työvoimapalveluiden toteutumisen, vaikuttavuuden, osaavan työvoiman saatavuudelle, palvelujen yhteensovittamisen ja kielellisten oikeuksien turvaamiseksi, sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Tavoitteet ovat strategisen tason tavoitteita, jotka eivät määritä keinoja, vaan mihin suuntaan työvoimapalveluja tulisi kehittää.
Valtioneuvosto vahvisti 19.12.2024 ensimmäiset työvoimapalvelujen järjestämisestä annetun lain mukaiset tavoitteet:
- Taataan yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut kaikille asiakkaille molemmilla kansalliskielillä
- Nostetaan matalan työllisyysasteen asiakasryhmien työllisyyttä
- Tuetaan työnhakijan nopeaa työllistymistä vaikuttavilla ja etuusmenoja vähentävillä palveluilla
- Tuetaan ammatillista, alueellista ja kansainvälistä liikkuvuutta työvoimapula-aloille
- Vahvistetaan alueen elinvoimaa yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa
Työ- ja elinkeinoministeriö on tiiviissä yhteistyössä KEHA-keskuksen kanssa valmistellut seurantamittareita valtioneuvoston vuosille 2025-2027 vahvistamille valtakunnallisille tavoitteille. Mittareiden avulla tullaan seuraamaan työvoimapalveluille määriteltyjen valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista työllisyysalueilla.
Kullekin valtakunnalliselle tavoitteelle on määritelty omat mittarinsa. Tavoitekohtaisesti mittareiden lukumäärä vaihtelee yhden ja neljän välillä. Mittaristo perustuu suurelta osin KEHA-keskuksen työvoimapalveluista ylläpitämiin tilastoihin. Lisäksi mittariston seuraamiseksi on luotu täysin uusia lähteitä, esimerkiksi työllisyysalueen toimijoiden välistä yhteistyötä kuvaava barometri sekä yhdenvertaisten palveluiden järjestämistä koskeva kartoitus. Valtakunnallisten mittarien seuranta on osa KEHA-keskuksen vuosittain työllisyysalueista laatimaa asiantuntija-arviota."
Työ- ja elinkeinoministeriön kirje sekä vahvistetut tavoitteiden seurantamittarit ovat esityslistan liitteenä.