Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto, kokous 24.9.2024

§ 22 Työllisyysstrategiatyön käynnistäminen 

TRE:4325/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työllisyysjohtaja Regina Saari,​ puhelin 050 346 9603,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Työllisyysalueen palveluekosysteemin pitkän tähtäimen kehittämistä ohjaamaan valmistellaan työllisyysstrategia vuosille 2025 - 2035. Strategian valmistelu käynnistetään strategiavalmistelun konsulttihankinnan kilpailuttamisella siten, että strategiatyö käynnistyy marraskuussa 2024 ja strategia valmistuu elokuussa 2025. Strategiset tavoitteet ja keskeisimmät toimenpiteet tulee olla valmiina jo maaliskuun 2025 loppuun mennessä, jotta ne voidaan huomioida Tampereella seuraavan valtuustokauden pormestariohjelmassa ja työllisyysalueen kunnissa strategia- ja talousarviovalmistelussa. Strategian laatimiseen on varattu työllisyysjaoston talousarvioesityksessä 150 000 euroa. 

Työllisyysstrategian lähtökohtina ovat

  1. Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen alueella lähivuosina ja tulevaisuudessa.
  2. Työnvälityksen ja kohtaannon tehostaminen ja yrittäjyyden vahvistaminen
  3. Työn ulkopuolelle jääneiden työelämään kiinnittäminen huomioiden myös vieraskielinen työikäinen väestö.

 

Työllisyysstrategiassa on huomioitava valtakunnalliset tavoitteet. Sen lisäksi työllisyysalueen strategisissa tavoitteissa tulee huomioida Pirkanmaan keskeiset työllisyyteen vaikuttavat strategiat esim. maakuntastrategia, työllisyysalueen kuntien kuntastrategiat, työllisyysalueen kuntien elinkeinostrategiat, koulutusstrategiat sekä muut asiakirjat, jotka liittyvät työllisyyden edistämiseen, kuten samaan aikaan työllisyysstrategian kanssa valmisteltava kansainvälisen osaavan työvoiman saatavuuden ja pitovoiman tiekartta.

Erityisenä painopisteenä strategiassa on toimintaympäristön muutosten huomiointi, esim. AI ja digitalisaatio.

Työllisyysstrategian tavoitteena on 

  • määrittää työllisyysalueen keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet sekä ottaa kantaa vaikuttavuuden seurantaan ja mittareihin. Seurantamittareita tulee voida hyödyntää valtuustokauden tavoitteiden toteutumisen seurantaan.
  • edistää ekosysteemistä yhteistyötä kohtaannon parantamiseksi eri työllisyyden edistämiseen liittyvien toimijoiden kanssa
  • muodostaa yhteinen ymmärrys pidemmän tähtäyksen työllisyyden edistämisen suuntaviivoista ja keskeisistä toimenpide-ehdotuksista tulevalle valtuustokaudelle
  • sitouttaa työllisyysalueen kunnat suosituksin yhteisiin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin, jotka tukevat työllisyyden edistämistä
  • osallistaa strategiatyöhön erikokoisia työnantajia 
  • osallistaa laaja-alaisesti kumppanuusverkosto alueen elinvoiman ja työllisyyden edistämiseen. Työskentelyssä avainasemassa ovat myös keskeiset ekosysteemikumppanit (elinkeinoelämän keskeiset toimijat kuten Kauppakamari, Pirkanmaan Yrittäjät Ry, Henkilöstöalan yritykset (HELA Ry), elinkeinoyhtiöt, koulutuksenjärjestäjät, kolmannen sektorin toimijat, hyvinvointialue). 
  • hyödyntää työllisyysalueen toiminnassa ja tavoitteiden saavuttamisessa digitaalisuutta ja tekoälyn mahdollisuuksia laajasti

 

Valtuustokausittain asetettavat tavoitteet ohjaavat työllisyysalueen toimintaa ja strategisia valintoja. Lisäksi strategiassa annettavien suositusten tulee huomioida vahvasti myös sopijakunnat, jotta ekosysteemi toimii yhteisen tavoitteen eteen. 

Työllisyysstrategiatyöskentelyyn kutsutaan edustus keskeisimmistä ekosysteemikumppaneista (Pirkanmaan hyvinvointialue, Tredu, Kauppakamari, Business Tampere). Lisäksi kunkin työllisyysalueen kunnan johtoa osallistetaan työllisyysstrategiatyöskentelyyn. Työskentelyyn osallistuva asiantuntijajoukko tarkennetaan työn käynnistyessä.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Merkitään tiedoksi työllisyysstrategian valmistelun käynnistäminen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Atte Viinikka oli läsnä kokouksessa ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)