Perustelut
Hallintosäännön 21 §:n mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta päättää kaupungin ja koko yhteistoiminta-alueen koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä sekä koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.
Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 astui voimaan 1.1.2018. Lain keskeisenä lähtökohtana on osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (hoks) ja opiskelu toteutetaan entistä enemmän työelämässä. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa koko tutkinto, osatutkinto tai tutkinnon osia ja valita opintoihinsa osia toisesta tutkinnosta. Tämä koskee myös oppisopimuskoulutusta. Opintoihin voi sisältyä yo-tutkintoon tai jatko-opintoihin valmentavia opintoja, joilla opiskelija voi parantaa mahdollisuuksiaan jatko-opintoihin sekä sijoittumistaan mm. vientialojen työpaikkoihin. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon rinnalla yo-tutkinto.
Opintoihin voi hakeutua yhteishaun lisäksi myös joustavasti jatkuvalla haulla eli suoraan tai erillishaun kautta. Yhteishaku on suunnattu lähinnä peruskoulunsa päättäville.
Seutukunnan työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeeseen tulee olla mahdollisuus vastata nopeasti, joten opiskelijavuosikiintiöstä on tarpeen suunnata opiskelupaikkoja peruskoulun päättäville siten, että koulutustakuu ja pitkän aikavälin työvoimatarve voidaan turvata. Osa opiskelijavuosikiintiöstä käytetään jatkuvan haun opiskelijapaikkoihin ottaen huomioon alueen ilman ammatillista koulutusta olevien määrä sekä työvoima- ja uudelleen- sekä täydennyskoulutustarve. Tampereen kaupungin valtionosuusrahoituksen perusteena oleva tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä on 8614 opiskelijavuotta, joka koostuu perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista, sisältäen oppisopimuksella toteutetun koulutuksen. Tutkintovastuiden suunnittelun, tilojen ja toiminnan kannalta on tarkoituksenmukaista määrittää yhteishaun aloituspaikat siten, että niiden lisäksi on mahdollisuus täyttää jatkuvasta hausta avoimeksi jääviä paikkoja ympärivuotisesti.
Tampereen seudun ammattiopistossa on valmisteltu esitys kevään 2020 yhteishaun opiskelijapaikoiksi. Esityksessä on otettu huomioon yhteistoiminta-alueen kuntien ja työelämäyhteistyökumppanien näkemykset opiskelijapaikkojen suuntaamisesta työelämän osaajatarpeen tyydyttämiseksi. Lisäksi on otettu huomioon tämän hetken ammattibarometrin tiedot, ikäluokkien koko ja hakeutumistiedot. Esityksessä on otettu huomioon myös palveluverkkosuunitelman toteuttaminen ja mahdollisuus tilojen käytön tehostamiseen.
Esityksessä opiskelijapaikkoja suunnataan kevään 2020 yhteishaussa peruskoulun päättäville ja ilman aiempaa tutkintoa oleville hakijoille 3072 paikkaa. Lisäksi esitetään 280 paikkaa Valma-koulutukseen, jota järjestetään kunnissa olevan tarpeen mukaisesti niille opiskelijoille, joiden urapolku on vielä epäselvä.
Yhteishaun lisäksi opiskelijapaikkoja perustutkinnoissa, ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa täytetään jatkuvalla haulla ja erillishauilla alueen työvoimatarpeen mukaan ja tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän saavuttamiseksi. Jatkuvalla haulla ja erillishauilla varmistetaan opiskelijapaikat myös yo-tutkinnon suorittaneille, jotka ammattikorkeakouluhaun jälkeen ovat jääneet ilman opiskelupaikkaa. Hakeutumisen markkinointia suunnataan erityisesti aloille, joilla on työvoimapulaa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Opetushallituksen Opintopolku-järjestelmään ilmoitetaan kevään 2020 yhteishakuun opiskelijapaikkoja liitteenä olevan taulukon mukaisesti.
Ammatillisen koulutuksen johtajalle myönnetään oikeus päättää jatkuvan haun kohdentamisesta sekä vuoden aikana järjestettävistä erillishauista, jotka suunnataan alueen työvoimatarpeen mukaisille aloille.
Lautakuntaa informoidaan lukuvuoden aikana koulutuksen täyttöasteesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.