Perustelut
Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan joko oppivelvollisille tai muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville tarkoitetussa yhteishaussa tai kaikille hakijoille tarkoitetussa jatkuvassa haussa. Yhteishaun kautta hakeudutaan perustutkintokoulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen) ja jatkuvan haun kautta edellisten koulutuksien lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksiin, jotka voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Opiskelija voi tutkinto-opiskelijana suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osan, ja hän voi valita tutkintoonsa osia toisista tutkinnoista. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon rinnalla ylioppilastutkinto.
Tampereen kaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeeseen vastaamiseksi oppivelvollisille ja ilman tutkintoa oleville suunnataan opiskelijavuosikiintiöstä opiskelijapaikkoja siten, että oppivelvollisuuden suorittaminen ja pitkän aikavälin osaajatarve voidaan turvata. Työ- ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin ja työikäisten jatkuvan oppimisen tarpeisiin tulee vastata nopeasti, joten osa opiskelijavuosikiintiöstä täytetään jatkuvan haun kautta. Koulutustarjonta suunnitellaan ja hakeutumisen markkinointi kohdennetaan erityisesti aloille, joilla on työvoimapula.
Yhteishaun aloituspaikkojen suuntaamisessa eri koulutusaloille on huomioitu alueen kuntien ja työelämäkumppanien näkemykset koulutus- ja osaamistarpeista. Lisäksi valmistelussa on otettu huomioon ennakointitiedot, ikäluokkien koko ja muuttoliike, yhteishaun hakeutumistiedot vuosilta 2021–2024 sekä oppivelvollisuuden laajentuminen ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Tampereella ja ympäristökunnissa perusasteen päättäviä oppilaita on ensi keväänä eli vuonna 2025 noin 4080. Lisäksi Tampereen kaupunkiseutu vetovoimaisena alueena vetää yhteishaun hakijoita ympäri Suomea.
Tampereen kaupungin valtionosuusrahoituksen perusteena oleva tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä on 8 676 opiskelijavuotta, joka koostuu perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista, sisältäen oppisopimuksella toteutetun koulutuksen. Esityksessä opiskelijapaikkoja suunnataan kevään 2025 yhteishaussa peruskoulun päättäville oppivelvollisille ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville hakijoille 2 929 paikkaa. Näistä 2 929 opiskelijapaikasta on suunnattu 2 410 perustutkintoihin ja 519 tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen). Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijapaikkamäärä on joustava, ja tarvittaessa opiskelijapaikkoja voidaan lisätä ilman opiskelupaikkaa jääneille oppivelvollisille.
Kevään 2025 yhteishaun koulutustarjonnassa ja opiskelijapaikkamäärissä tapahtuu seuraavia muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna:
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijapaikkamäärä vähenee 356 paikasta 331 paikkaan. Opiskelijapaikkamäärä laskee Kangasalan toimipisteessä 30 paikasta 25 paikkaan ja Nokian toimipisteessä 40 paikasta 20 paikkaan. Kangasalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon 5 paikkaa lisätään kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärään. Syynä ovat sosiaali- ja terveysalalla tapahtuvat muutokset syntyvyydessä, hoitajamitoituksessa ja varhaiskasvatuksen kelpoisuuksissa.
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon yhteishaun opiskelijapaikkamäärä nousee 90 paikasta 115 paikkaan. Koulutusta tarjotaan Santalahdentien, Kangasalan (lisäys 5 paikkaa) ja Lempäälän toimipisteiden lisäksi uutena Ylöjärven toimipisteessä (20 paikkaa). Lisäyksellä vastataan työelämän tarpeisiin.
Ajoneuvoalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 122 paikasta 140 paikkaan, lisäykset Ajokinkujan toimipisteessä. Ajoneuvoalan koulutustarjonnalla vastataan alueelliseen työvoiman tarpeen kysyntään.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 130 paikasta 110 paikkaan, vähennys 20 paikkaa Hepolamminkadun toimipisteessä. Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon (konesähkö) opiskelupaikat siirtyvät yhteishausta jatkuvaan hakuun, koska suoritettava tutkinto on nelivuotinen ja muodostuu kahden perustutkinnon opinnoista. Edellä kuvattu koulutus suunnataan oppivelvollisille ja siihen haetaan jatkuvassa haussa samaan aikaan kuin yhteishaku on käynnissä.
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 8 paikkaa eli 168 paikasta 160 paikkaan. Vähennys Hepolamminkadun toimipisteessä on 108 paikasta 90 paikkaan. Nokian toimipiste vastaa työelämän tarpeeseen ja alan vetovoimaisuuteen lisäämällä opiskelijapaikkamäärää 10:llä 20 paikasta 30 paikkaan. Hepolamminkadun toimipisteessä kevään 2024 yhteishaussa ensisijaisia hakijoita oli aloituspaikkoihin (108) nähden 60 %, minkä vuoksi opiskelijapaikkoja täytetään jatkuvassa haussa.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 61 paikasta 49 paikkaan. Vähennykset ovat Kangasalan toimipisteessä 8 paikasta 4 paikkaan ja Hepolamminkadun toimipisteessä 18 paikasta 10 paikkaan. Heikon vetovoiman vuoksi vähennetään yhteishaun aloituspaikkoja ja kohdennetaan ne jatkuvan haun tarjontaan, johon on aikuisia ja maahanmuuttajataustaisia hakijoita.
Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA-koulutus) opiskelijapaikkamäärä vähenee 529 paikasta 519 paikkaan. Vähennykset ovat Nokian toimipisteessä 5 paikkaa ja Lempäälän toimipisteessä 5 paikkaa.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 1.5.2024 § 21 mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa kaupungin ja koko yhteistoiminta-alueen koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä sekä koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja
Opetushallituksen Opintopolku-järjestelmään ilmoitetaan kevään 2025 yhteishaun opiskelijapaikkoja liitteenä olevan taulukon mukaisesti.
Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan päättämään jatkuvan haun opiskelijapaikkojen kohdentamisesta alueen työvoimatarpeen mukaisille aloille.
Elinvoima- ja osaamislautakuntaa informoidaan lukuvuoden aikana koulutuksen täyttöasteesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.