Perustelut
Tampereen kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta päättää ammatillisen koulutuksen palveluverkosta koko yhteistoiminta-alueella. Tampereen seudun ammattiopistolla on tällä hetkellä koulutusta kahdeksalla paikkakunnalla 14 toimipisteessä. Opiskelijamäärältään isoimmat toimipisteet ovat Hepolamminkadun (3500) ja Santalahdentien (3400) toimipisteet. Vastaavasti pienimmät ovat Tampereen kaupungin ulkopuolella olevat Virtain (69) ja Oriveden (100) toimipisteet. Viimeisin Tampereen seudun ammatillisen koulutuksen palveluverkkosuunnitelma on hyväksytty elinvoima- ja osaamislautakunnassa 9.3.2022.
Elinvoima- ja osaamislautakunta on kokouksessaan 17.11.2021 § 134 käsitellyt ammatillisen koulutuksen palveluverkko-ohjelman ja hyväksynyt sen jatkosuunnittelun pohjaksi. Tuolloin on todettu, että Virtain toimipisteen peruskorjaukselle ei ole taloudellisia edellytyksiä. Lisäksi päätettiin, että Tredu kehittää monipuolisesti pedagogiikkaa ja joustavia oppimisympäristöjä yhteistyössä Virtain kaupungin kanssa. Virtain toimipisteen osalta päätettiin myös, että Tredu aloittaa neuvottelut Tredu-Kiinteistöt Oy:n kanssa tiloista luopumiseen siten, että vuokranmaksu päättyisi viimeistään 2025 ja yhteistyössä etsitään uusia tilaratkaisuja.
Tredu Virtain toimipisteeseen perustettiin tämän päätöksen jälkeen tilatyöryhmä, joka muodostui Tredun, Virtain kaupungin ja Tredu-Kiinteistöt Oy:n edustajista. Tilatyöryhmä totesi kokouksessaan 18.1.2022, että tarvittavista investoinneista tulee tehdä tarveselvitys ja lisävuokralaisten etsintää tulee jatkaa Tredun ja Virtain kaupungin yhteistyöllä. Asiaa käsiteltiin uudelleen elinvoima- ja osaamislautakunnassa 9.3.2022, jolloin päätettiin, että Tredu jatkaa koulutustoimintaa Virroilla. Kiinteistön raskaalle peruskorjaukselle ei ole taloudellisia edellytyksiä, ja että Tredu jatkaa yhteistyössä Virtain kaupungin kanssa erilaisten pedagogisten ratkaisujen ja pienempien tilaratkaisujen etsimistä ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi Virroilla peruskorjaustarpeet huomioon ottaen, siten että Tredun nykyisten käytössä olevien tilojen osalta vuokranmaksu päättyy 2025 mennessä. Lisäksi tuolloin päätettiin, että rakennuksien peruskorjauksien tarveselvitykset, hanke- ja toteutussuunnitelmat tuodaan elinvoima- ja osaamislautakuntaan käsiteltäväksi erikseen.
Virtain kaupungin toimijoiden kanssa on yhdessä pohdittu ja kehitetty erilaisia monipuolisia pedagogisia ratkaisuja muun muassa aluepalvelumallin mukaisessa Virtain kumppanuusryhmässä, joka on kuluvan vuoden aikana kokoontunut kolme kertaa ja kokoontuu vielä joulukuussa. Lisäksi erilaisista ratkaisuista on käyty keskustelua Tredun ja Virtain vuosittain toteutettavassa kuntatapaamisessa. Virroilla toimii Tredun ja Virtain kaupungin yhteinen yrityskoordinaattori, jonka kanssa on kehitetty erilaisia pedagogisia ratkaisuja koulutusten järjestämiseksi. Esimerkkeinä pedagogisista ratkaisuista ovat muun muassa Oriveden toimipisteen kanssa yhteistyössä toteutettava hybridiauto -malli, liiketoiminnan perustutkinto verkko-opetuksena, osaamispolku logistiikka-alalle toteutettuna monimuoto-opetuksena, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto työvaltaisena koulutuksena ja opettajien resurssien jakaminen sekä Oriveden että Virtain toimipisteisiin. Lisäksi työllisyyden kuntakokeilussa on toteutettu puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan osatutkinto ja tehty yhteistyötä 4H:n ja yrittäjäjärjestön kanssa. Pedagogisten ratkaisujen kehittämistä jatketaan edelleen yhteistyössä. Suunnitteilla on Tredun ja Virtain kaupungin johtojen tapaaminen lähitulevaisuudessa.
Nykyisen strategiakauden 2019–2022 aikana on arvioitu Tredu Virtain toimipisteen tulevaisuuden tilatarpeita ja taloudellisia edellytyksiä uudessa rahoitusmallissa. Vuosien 2021 ja 2020 Tredun tilinpäätöksien mukaan Virtain toimipisteen laskennalliset katteet olivat merkittävästi tappiolliset. Toimintatulot eivät riittäneet kattamaan menoja. Vuonna 2021 laskennallinen kate oli noin -364 000 euroa. Vastaavasti vuoden 2020 laskennallinen kate oli noin -256 000 euroa. Vuoden 2021 erityisen huonoa tulosta selitti osaltaan huomattavasti vähäisemmin toteutuneet opiskelijavuodet 63, kun aiempana vuonna 2020 toteutuneet opiskelijavuodet olivat 81. Vastaavasti myös vuonna 2019 toimintatulot eivät riittäneet kattamaan menoja ja Virtain toimipisteen laskennallinen kate oli tappiollinen. Virtain toimipisteen toteutuneet opiskelijavuodet ovat selvästi pienentyneet viime vuosien aikana. Tredun toiminnan kannattavuus on ollut merkittävästi tappiollinen viime vuodet ja sama trendi näyttää jatkuvan.
Nykyisen kaltaisen toiminnan kehitysennustetta huonontaa omalta osaltaan Virtain väestönkehitys. Väestö on supistunut paljon ikärakenteen ja muuttotappioiden takia. Virroilla suhteellinen väestönlisäys vuosien 2010–2019 välillä on pienentynyt 14 prosenttia. Samalla aikavälillä myös 15–24-vuotiaiden ikäluokittainen suhteellinen väestönkehitys on pienentynyt noin 36 prosenttia. Viimeisimmän tilastokeskuksen (2021) mukaan nuorten 16–18-vuotiaiden määrä tulee vähentymään noin 12 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Tarveselvityksen mukaan Tredun Virtain toimipisteen peruskorjauksen myötä tilakustannukset kasvaisivat vuositasolla tarkasteltuna nykyisestä 123 000 eurosta (Tredun vuoden 2022 vuokrataso) 293 000 euroon seuraavalle 5 vuoden ajanjaksolle ilman elinkustannusindeksikorotuksia. Tredu Virtain toimipisteessä opiskelee tällä hetkellä noin 70 opiskelijaa.
Tredu Virtain toimipisteessä nykyisen kaltaisen toiminnan jatkuvuudelle ei ole edellytyksiä. Toimipisteen tiloihin kohdistuu merkittävää peruskorjaustarvetta eikä Tredulla ole taloudellisia edellytyksiä jatkaa vuoden 2025 jälkeen nykyisissä peruskorjausta vaativissa tiloissa. Toiminnan jatkuvuuden ehdoton edellytys on, että opetuksen järjestämiseksi löydetään kustannustehokkaampi tilaratkaisu.
Tredun tulevaisuuden tilatarpeet ja tilakustannukset täytyy sopeuttaa Tredun taloudelliseen kantokykyyn. Taloudellisesti kiristyvässä tilanteessa on tärkeää, että ammatillisen koulutuksen palveluverkko on tarkoituksenmukainen ja tarpeeseen nähden oikein mitoitettu.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan päätöksen (5.9.2019, § 102) mukaisesti yhteishakuun perustuvan koulutuksen järjestämistä ja alueen koulutustarvetta ja laajuutta on arvioitu kriittisesti vetovoiman ja rahoituskehityksen näkökulmasta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Tredun Virtain toimipisteessä koulutuksen kehittämistä jatketaan tiiviissä yhteistyössä työpaikkojen ja Virtain kaupungin kanssa ja hyödynnetään oppisopimuskoulutusta sekä verkon yli tehtävän koulutuksen mahdollisuuksia.
Toiminnallisten ja taloudellisten edellytysten puuttuessa nykyisten vuokratilojen peruskorjaukseen johtavaa hankesuunnittelua ei käynnistetä. Koulutustarpeen mukaiset ja kustannustehokkaammat tilaratkaisut järjestetään Virtain kaupungin kanssa yhteistyössä vuoteen 2025 mennessä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.