Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 10.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 117 Koivistonkylän päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma 

TRE:2926/10.03.07/2024

Valmistelija

  • Kalliohaka Elina, Koordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Hankearkkitehti Teija Mätäsniemi, puh. 040 680 2130 ja koordinaattori Elina Kalliohaka, puh. 040 486 4918, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Koivistonkylän päiväkoti sijaitsee osoitteessa Lehvänkatu 2, 33820 Tampere. Kiinteistötunnus on 837–312–5368–1. Nykyinen päiväkoti on valmistunut vuonna 1967. Rakenteellisten tutkimusten pohjalta on arvioitu, että korjaaminen riskittömäksi ei ole mahdollista, joten perusparannuksen sijaan esitetään nykyisen rakennuksen purkamista ja korvaamista uudisrakennuksella. 

Koivistonkylän uusi päiväkoti esitetään rakennettavaksi massiivihirsirakenteisena tarveselvityksen mukaisesti. Hankesuunnitelmaan sisältyy elinkaarikustannus- ja hiilijalanjälkilaskelmat. 

Tilan tarve 
Uuteen päiväkotiin voidaan osoittaa 100 hoitopaikkaa viidessä lapsiryhmässä, mikä vastaa nykyisen päiväkodin kapasiteettia. Henkilökuntaa on yhteensä noin 25. Tilaohjelman mukainen tilantarve on yhteensä 1128 hym². Rakennuksen vuokran maksun perusteena oleva huoneistoala on 1479 htm². Tarveselvityksen jälkeen hankesuunnitelmavaiheessa tilaohjelmasta on poistettu ruokasali ja tarjoilulinjastot. Lapset ruokailevat osastoilla. Keittiön pinta-alassa on huomioitu osastoruokailun vaatimat muutokset laite ja tilavarauksiin. Keittiö, siivoustilat ja keskusvarasto on mitoitettu Pirkanmaan Voimia Oy:n ohjeen mukaisesti. Tilasuunnittelussa mahdollistetaan tilojen iltakäyttö alueen asukkaille ja muille toimijoille. 

Tarveselvitysvaiheessa päiväkotirakennuksen bruttoala oli 1676 brm2 ja hankesuunnitelman mukaan se on 1659 brm2. Tarveselvitysvaiheessa tilavuus oli 7780 m3 ja hankesuunnitelman mukaan se on 7350 m3.

Aikataulu 
Toteutussuunnittelu alkaa hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen lokakuussa 2025. Uuden rakennuksen rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2027 ja niiden on määrä valmistua toukokuussa 2028. Rakennus voidaan ottaa käyttöön elokuussa vuonna 2028. Aikataulussa on huomioitu väistötilaksi esitetyn Hatanpään Jukolan päiväkodin valmistuminen ja käyttöönotto elokuussa 2026 sekä Koivistonkylän päiväkodin rakennuspaikan esikuormitusaika puoli vuotta ennen rakennustöiden alkamista. 

Hankkeeseen liittyvä asemakaavamuutos 
Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 18.3.2024 päivätyn ja 11.8.2024 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen numero 8974. Asemakaava on hyväksytty yhdyskuntalautakunnan kokouksessa 8.10.2024. Päätöksen diaarinumero on TRE:4404/10.02.01/2023. Uusi asemakaava korvaa Koivistonkylän päiväkodin tonttia koskevan vanhan asemakaavan vuodelta 1952. Asemakaavamuutoksella on osoitettu päiväkodin tontille rakennusoikeutta 1800 k-m2 päiväkotirakennusta ja pihavälineiden varastorakennusta varten. Päiväkodin viereinen rakentamaton omakotitontti (kiinteistötunnus 837–312–5368–3) on liitetty päiväkodin tonttiin. Koivistontien ja Lehvänkadun kulmassa olevan pysäköintialue on esitetty saattoliikenteen ja henkilökunnan pysäköinnin alueeksi. Asemakaavamääräysten mukaan päiväkodin tonttiin liitettävä metsäinen osuus kunnostetaan maisemanhoidollisin toimenpitein turvalliseksi leikkiympäristöksi niin, että maiseman luonne ei olennaisesti muutu. Tällä alueella säilytetään olemassa olevaa puustoa mahdollisuuksien mukaan ja tarvittaessa sitä täydennetään uusilla istutuksilla ympäristöön soveltuvalla tavalla.

Investointi- ja käyttökustannukset
Koivistonkylän päiväkodin uudisrakennukselle on laskettu hankesuunnitteluvaiheessa kustannusarvio 5 699 000 euroa (3 435 euroa/brm2 ). Tarveselvityksen kustannusarvio oli 5 621 000 euroa, joka oli 3 360 euroa bruttoalaneliötä kohden. Hankekoko ei kasvanut hankesuunnitteluvaiheessa, vaan pieneni. Kustannusarvion kasvu johtuu aluetöiden noususta sekä LVI-urakan noususta toteutumatietojen perusteella.

Hankkeelle on esitetty vuoden 2025 talousarviossa 5 621 000 euroa määrärahaa seuraavasti: 200 000 euroa suunnittelurahaa vuodelle 2025, toteutusrahaa 4 025 000 euroa vuodelle 2027 ja 1 396 000 euroa vuodelle 2028. Hanketta esitetään jatkettavaksi toteutussuunnitteluun ja hankkeen määrärahaa tarkistettavaksi urakkalaskennan kautta saatujen todellisten kustannusten mukaiseksi. Toteutuksen edellytyksenä on hankkeelle osoitettava kustannusarvion mukainen määräraha. Toteutussuunnitteluvaiheessa etsitään ratkaisuja, joilla kustannuksia saadaan alennettua. Keittiön laitteet ovat Pirkanmaan Voimia Oy:n oma investointi. Voimia myös kilpailuttaa keittiön laitteet ja kalusteet. Keittiölaitteiden kustannusarvio on noin 55 000 euroa (alv 0 %). 

Hankesuunnitelman liitteenä on investointisopimus, joka sisältää alustavan arvion hankkeesta aiheutuvista pääoma- ja ylläpitovuokrista. Kiinteistön valmistuttua vuonna 2028 vuosivuokra on yhteensä 426 214 euroa. Summa jakautuu eri käyttäjäryhmille seuraavasti: varhaiskasvatus 404 229 euroa ja Pirkanmaan Voimia Oy 21 984 euroa. Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten ja pinta-alan mukaisesti. 

Ilmastotoimet 
Ilmaston osalta Tampereen kaupungin keskeisin tavoite on hiilineutraalius vuonna 2030. Hankkeen toteutus nivoutuu Tampereen kaupungin strategisiin tavoitteisiin ja ilmastotyöhön käyttämällä elinkaaren hiilijalan- ja -kädenjälkilaskelmia ja ilmastoriskien arviointia suunnitteluratkaisujen ja materiaalivalintojen tukena. Hankkeen vähähiilisyyteen vaikuttaa keskeisesti uusiutuvien energialähteiden ja vähähiilisten rakenteiden käyttö, hiililaskentaan perustuvat rakennusmateriaalit sekä tilatehokkuus. Uudisrakennukset toteutetaan energialuokkaan A. Energiatehokkuuteen vaikuttavat kohteen lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihdon lämmöntalteenotto, aurinkosähköpaneelit ja ikkunoiden U-arvot. Kohteen ilman- ja lämmönpitävyys tullaan mittaamaan kohteen valmistuttua. Keskeisten rakennusosien ja materiaalien hallintaan liittyvät luokitukset ovat sisäilmastoluokka S2, puhtausluokka P1 (ilmanvaihto ja yleinen) ja päästöluokka M1. Ilmastoriskien arviointia toteutetaan hankkeessa olosuhdesimuloinnin avulla. Ilmastoriskeihin kuten rankkasateet ja tulvat varaudutaan yliarvioimalla sadevesimäärät, huleveden viivytysrakenteilla ja ulkopuolisella sadevedenpoistojärjestelmällä. Ilmaston lämpenemiseen varaudutaan lisäämällä piha-alueille puustoa sekä rakenteellisia varjonpaikkoja suunnitteluohjeiden mukaisesti. Hankkeen kiertotaloutta edistäviä toimia ovat tilojen käytön tehostaminen yhteis- ja iltakäytön kautta sekä muuntojoustavuus, johon liittyviä ratkaisuja ovat mm. kevytrakenteiset väliseinät ja riittävä kerroskorkeus.

Elinkaari ja hiilijalanjälki 
Hiilijalanjälkeä kuvaava yksikkö on hiilidioksidiekvivalentti (CO2e tai CO2eq). Koivistonkylän päiväkodin kokonaishiilijalanjälki on 50 vuoden arviointijaksolla hirsirakenteisena  1226 t CO2e. Neliökohtainen hiilijalanjälki on  17,77 kgCO/m2/a (Tampereen Energian kertoimet) ja 17,39 kg CO2/m2/a (SYKE).

Hankesuunnitelman perusteella tehtyjen laskelmien mukainen hirsirakenteisen uudisrakennuksen elinkaarikustannus kokonaisuutena 50 vuoden ajanjaksolle on 14,8 miljoonaa euroa ja keskiarvoltaan 297 000 euroa vuodessa (hinta ilman arvonlisäveroa).

Väistötilat 
Koivistonkylän päiväkoti toimii nykyisissä tiloissa kesäkuuhun 2026 saakka, jonka jälkeen päiväkoti muuttaa väistötiloihin Hatanpään Jukolaan. Tämä Tampereen kaupungin omistama rakennus sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Koivistonkylän päiväkodista. Väistötilaratkaisu on hyväksytty tarveselvityksen yhteydessä. Väistötilojen kustannus on 696 331 euroa vuodessa (alv 0 %).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Koivistonkylän päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Toteutuksen edellytyksenä on, että hankkeelle osoitetaan vuosille 2025-2028 kustannusarvion mukainen määräraha.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankearkkitehti Teija Mätäsniemi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jarmo Viljakka, Teija Mätäsniemi, Niko Suoniemi, Anna-Maija Väänänen, Anu Tiira, Jenni Rämälä, Elina Kalliohaka, Tanja Moisala, Terhi Söyrinki, Petri Vuorio, Matti Tanski, Elina Lahti, Jukka Kauppinen, Harri Mannonen, Petri Saarinen, Joonas Nikula, kitiatalous

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.