Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 27.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 61 Yhtiöiden vastuullisuustyön tilannekatsaus sekä ilmastotavoitteet ja kestävän kehityksen tavoitteet 

TRE:3489/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti,​ puh. 040 131 9484,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet viime vuosina sekä julkisen että yksityisen sektorin toiminnan ytimeen, ja yhteiskunnan odotukset toiminnan vastuullisuutta ja vastuullisuusraportointia kohtaan ovat kasvaneet. Vastuullisuustyössä korostetaan, että yrityksen vastuullisuuden tulee lähteä yrityksen strategiasta eikä se ole yrityksen ydinliiketoiminnasta erillistä tekemistä.

Kaupunkien konserniyhtiöiden vastuullisuus ja vastuullisuustyön ohjaaminen on noussut yleisen vastuullisuuskehityksen myötä merkittävään rooliin. Tampereella kestävän kehityksen työllä on pitkä jatkumo aina 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2021 Tampere sitoutui YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden toteuttamiseen. Agenda 2030 -tavoitteiden toteutus on Tampereella integroitu strategiaan ja kaupungin johtamisjärjestelmään sen sijaan, että Agenda-tavoitteista muodostettaisiin erillinen ohjelmallinen kokonaisuus.

Tytäryhtiöiden vastuullisuustyötä ohjataan Tampereen strategialla, konserniohjeella sekä vuosittaisella tavoiteasetannalla, palvelusopimuksia ja muilla yhtiöille kohdennetuille velvoitteilla (kuten ilmastobudjetti ja EU:n ilmastomissio). Yhtiöille on asetettu vastuullisuuteen (ilmasto ja Agenda 2030) liittyviä tavoitteita vuodesta 2021 lähtien ja YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 liittyvä tavoite (vuodesta 2023).

Talousarviossa 2024 kaikille tytäryhtiöille (ja säätiöille) asetettiin kaksi yhteistä tavoitetta: Yhtiöt edistävät vuoden 2030 hiilineutraalisuustavoitettaan sekä asettamaansa vuoden 2025 välitavoitetta toteuttamalla Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan toimenpiteitään ja Yhtiöt tuovat merkittävimmät investointinsa vuosittain näkyviksi ilmastobudjetin avulla. Kaupunkiympäristön palvelualueelle sijoittuva kestävä kaupunki -palveluryhmä vastaa kaupungin ilmastotavoitteisiin ja ympäristövastuuseen liittyvistä asioiden valmistelusta, seurannasta ja raportoinnista ja näin ollen päävastuu tavoitteesta on edellä mainitulla yksiköllä. Kestävän kehityksen kaupunkitasoista kokonaisuutta koordinoi ja kehittää konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksikkö, jonka päävastuulla on toinen asetettu tavoite Yhtiöt kehittävät toimintaansa edelleen Tampereen strategiassa olevan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti ja määrittelevät vuoden 2024 aikana tavoitteet, mittarit ja mittareiden tavoitetasot yhtiökohtaisesti keskeisiksi tunnistetuille YK:n kestävän kehityksen tavoitteille.​​​

Tampereen strategiassa mainitaan, että Tampereen kaupunkikonserni edistää Agenda 2030 -tavoitteita kokonaisuutena strategisen johtamisjärjestelmän avulla. Kaupunki arvioi, raportoi ja viestii kestävämpää tulevaisuutta rakentavista teoistaan avoimesti. Konserniohjeessa on kappale vastuullisuudesta, jossa todetaan, että kaupunki omistajana edellyttää, että myös konserniyhtiöt edistävät kestävää kehitystä nostamalla vastuullisuuden oman toimintansa keskiöön. Vastuullisuudella tarkoitetaan laajasti ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien tekijöiden huomioimista toiminnassa taloudellisesti kestävän liiketoiminnan saavuttamiseksi. Vastuullisuus on yhtiöiden tapa edistää kestävää kehitystä. Kaupunki edellyttää, että yhtiöt toimivat vastuullisuuteen ohjaavan lainsäädännön ja muiden normien mukaisesti. Konserniyhtiöiden edellytetään lisäksi arvioivan, raportoivan ja viestivän vastuullisuutta rakentavista teoistaan aktiivisesti. Kaupunki tukee yhtiöitä konsernitason viestinnässä.

EU:n kestävyysraportointidirektiivi tuli voimaan kesällä 2023. Direktiivi velvoittaa tällä hetkellä yli 500 henkeä työllistävät yritykset raportoimaan toimintansa vastuullisuudesta vuodelta 2024. Vuoden 2025 osalta raportointivelvollisuus laajenee koskemaan kaikkia yrityksiä, jotka täyttävät kaksi kolmesta seuraavasta kriteeristä: 1) Yli 250 työntekijää 2) Yli 50 milj. euron liikevaihto 3) Yli 25 milj. euron tase. Tampereen konserniyhtiöistä yhdeksän yhtiötä tulee CSRD-velvolliseksi 2025 tiedoista alkaen.

Aiempia konsernijaoston linjauksia vastuullisuustyössä ovat mm. päätökset:

  • Konsernijaosto 18.4.2023 § 34 Konserniyhtiöiden vastuullisuustyön ja vastuullisuusraportoinnin vahvistaminen; Konserniyhtiöiden vastuullisuustyön ja vastuullisuusraportoinnin vahvistamisen prosessi hyväksytään. Prosessin vetäjänä oli Ekokumppanit ja prosessin tukena toimi omistajaohjaus, strategia- ja kehittämisyksikkö ja ilmasto- ja ympäristöyksikkö.
  • Konsernijaosto 18.4.2023 § 35 Konserniyhtiöiden EU:n 100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia -mission kumppanuus. Konsernijaoston konserniyhtiöiden EU:n 100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia -mission kumppanuudesta käymä keskustelu merkitään tiedoksi. Konserniyhtiöitä kannustetaan sitoutumaan kumppaneiksi missioon.


Yhtiöissä tehdään erittäin merkittävää ja edistyksellistä vastuullisuustyötä ja vastuullisuusraportointia. Omat vastuullisuusraportit julkaisee mm. Tampereen Energia, Tampereen Energia Sähköverkko Oy, Pirkan Opiskelija-asunnot Oy. Vastuullisuudesta viestitään kaikkien tytäryhtiöiden ja säätiöiden kotisivuilla. Konserniyhtiöt ovat aktiivisesti osallistuneet Ekokumppaneiden päävastuulla olevaan vastuullisuustyön ja vastuullisuusraportoinnin prosessiin, joka on alkanut viime vuonna 2023 ja jatkuu edelleen.

Vastuullisuustyötä ohjaavat omistajaohjauksen lisäksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö ja strategiayksikkö. Lisäksi vastuullisuusteeman ohjauksen tulisi sisältyä myös palvelualueiden ja yhtiöiden välisiin palvelusopimuksiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Yhtiöiden vastuullisuustyön tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Konsernijaoston käymä keskustelu yhtiöiden ilmastotavoitteiden ja kestävän kehityksen tavoitteiden asettamisesta jatkovalmistelun pohjaksi merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kehityspäällikkö Sanna Mari Huikurille ja Ekokumppanit Oy:n toimitusjohtaja Suvi Holmille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Nina Mustikkamäki, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)