Perustelut
Istekki Oy on julkisomisteinen in-house-yhtiö, jonka tehtävä on tuottaa omistaja-asiakkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, kuntien toimintaan, muiden in-house-yhtiöiden toimintaan sekä organisaatioiden välisen yhteistyön mahdollistavia informaatioteknologian ja terveyden ja hyvinvoinnin teknologian palveluja. Istekki Oy:n liikevaihto oli 150 milj. euroa ja sillä oli 675 työntekijää vuonna 2020. Suurimpana omistajana ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Kuopion kaupunki. Yhtiöllä on toimipisteet Kuopiossa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Tampereella istekkiläisiä työskentelee noin 200 henkilöä.
Istekki Oy on tarjonnut Tampereen kaupungille yhtiön 20 osakkeen pienosakkuutta. Yhden osakkeen merkintähinta on 1 905,50 euroa. Osakkuus mahdollistaa tietoteknisten palveluiden ostamisen Istekki Oy:ltä sidosyksikköaseman perusteella. Hankintalain 15 §:n edellyttämän määräysvallan toteuttamiseksi Istekki Oy:n pienosakkailla on oikeus nimetä yhteinen edustaja Istekki Oy:n hallitukseen. Lisäksi osakkaiden määräysvaltaa on vahvistettu osakaskokouksella, joka muun muassa vahvistaa Istekki Oy:n strategiset linjaukset. Näin ollen Istekki Oy on Tampereen kaupungin julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 15 §:ssä tarkoitettu sidosyksikkö, jolta tehtäviin hankintoihin ei sovelleta kyseistä lakia eikä siinä säänneltyä hankintojen kilpailutusvelvollisuutta.Yhtiön osakkeiden osto ei sido kaupunkia mitenkään, eikä rajaa Tampereen kaupungin mahdollisuutta tarvittaessa kilpailuttaa tietotekniikkapalveluitaan.
Tampereen kaupunki ostaa tällä hetkellä tietotekniikkapalveluita markkinoilla toimivilta ICT-alan yrityksiltä, muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä (kuten Pirkanmaan sairaanhoitopiiri), sekä sidosyksikköaseman perusteella Kuntien Tiera Oy:ltä. Istekki Oy on tärkeä kumppani Pirkanmaan sairaanhoitopiirille ja tätä kautta jatkossa myös Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Tällä hetkellä Istekki Oy:n palveluita hankitaan Tampereen kaupungille mm. terveydenhuollon Kanta-liityntäpiste ja muita kohdennettuja asiantuntijapalveluita Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestämänä. Lisäksi Istekki Oy tekee yhteistyötä esimerkiksi Tuomi Logistiikka Oy:n, Monetra Pirkanmaa Oy:n sekä Pirkanmaan Voimia Oy:n kanssa. Alustavan arvioin mukaan kaupungilta tulee siirtymään liikkeenluovutuksella Pirkanmaan hyvinvointialueelle noin 20 ICT-ammattilaista. Kaupungin edun mukaista on turvata tämän osaamisen hyödyntäminen kaupungin ja hyvinvointialueen yhteisten digihankkeiden osalta valmisteluaikana 2021-2022, sekä hyvinvointialueiden käynnistymisen jälkeen.
Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen, nykyisenlainen kuntalaisten palveluiden kehittäminen sairaanhoitopiirin ja kuntien välisenä yhteistyönä ei ole mahdollista omistussuhteiden purkautuessa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että tällä hetkellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kautta hankitut tietotekniset palvelut pitää järjestellä uudelleen. Hyvinvointialueen ja Tampereen kaupungin yhteistyölle on kuitenkin jatkossakin tarvetta esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvien digitaalisten ratkaisuiden osalta. Hyvinvointialueiden käynnistyminen tulee luomaan merkittävän kysyntäpiikin ICT-asiantuntijoihin koko maassa. Asiantuntijaresurssien hankkiminen markkinoilta tulee olemaan entistä vaikeampaa ja näköpiirissä on jopa merkittävä resurssipula hyvistä osaajista. Toisaalta näiden osaajien saatavuus on kriittistä muutoksen onnistumiseksi. Istekki Oy on vahva sidosyksikkötoimija Pirkanmaalla ja sen palveluita, resursseja ja asiantuntijuutta on tarpeen hyödyntää tämän riskin pienentämiseksi.
Istekki Oy:n omistajana Tampereen kaupunki pystyisi turvaamaan olemassa olevien palveluiden jatkuvuuden valmisteluaikana 2021-2022 ja sen jälkeen. Lisäksi Istekki Oy:n omistajana kaupunki pystyisi tarpeen mukaan myös hyödyntämään yhtiön palveluita kaupungin muissa toiminnoissa. Omien osaajien lisäksi Istekki Oy:llä on laaja kilpailutettu palvelusalkku sopimuksineen, jota voidaan tarvittaessa hyödyntää ilman uusia kilpailutuksia säästäen sekä kustannuksia, että aikaa. Hyvinvointialueiden valmistelua varten Tampereen hankkiman palvelun ajatellaan keskittyvän ICT-asiantuntiaresurssien hankintaan hyödyntämällä Istekki Oy:n omia asiantuntijoita sekä yhtiön kilpailuttamia asiantuntijapalveluiden hankintasopimuksia. Hankintavolyymin arvioidaan olevan noin viisi henkilötyövuotta vuosille 2021-2022. Näköpiirissä on, että kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyviä ICT-palveluja ei kyetä kireän muutosaikataulun vuoksi kokonaan siirtämään uuteen tekniseen ympäristöön ennen vuotta 2023. Tämän takia ja kriittisten ICT-palveluiden jatkuvuuden turvaamiseksi Istekki Oy:n osaamista sote-ICT-palveluiden tuottamisessa tarvitaan myös vuoden 2022 jälkeen.
Voimaan 1.8.2021 tulleen Tampereen kaupungin hallintosäännön 16 § 11)-kohdan mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden ostosta ja myynnistä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Istekki Oy:n osakassopimuksen liittymissopimus ja Istekki Oy:n osakassopimus hyväksytään.
Istekki Oy:n osakkeita merkitään 20 kappaletta osakeantiehtojen mukaisesti. Osakkeiden merkintähinta 38 110 euroa maksetaan osakkeisiin ja osuuksiin vuonna 2021 osoitetusta yhteisten erien investointivarauksesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.