Perustelut
Kaupunginhallitus hyväksyi 27.1.2020 palkkaohjelman periaatteet vuosille 2020-2024. Palkkaohjelma on henkilöstöpoliittinen suunnitelma, jolla ohjataan peruspalkkoihin kohdistettavia korotuksia käytettävissä olevien varojen puitteissa. Henkilöstöä edustavat pääluottamusmiehet osallistuivat palkkaohjelman valmisteluun johtavien viranhaltijoiden kanssa. Palkkaohjelma on luonteeltaan periaatelinjaus havaittujen kehittämiskohteiden priorisoinnista ja sen päätarkoituksena on kaupungin peruspalkkojen kilpailukykyisyyden varmistaminen. Palkkaohjelmassa linjatuilla kehittämiskohteilla pyritään vaikuttamaan positiivisesti henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen ja näin varmistamaan toiminnan sujuvuutta. Peruspalkkaukseen kohdistuvan palkkaohjelman lisäksi kaupungin palkkausjärjestelmää kehitetään myös muilla tavoin, esimerkiksi työn tuloksellisuuteen liittyvien palkitsemiselementtien osalta.
Palkkaohjelmassa vahvistettujen toimenpiteiden tilannekatsaus käsiteltiin kaupunginhallituksessa 28.11.2022. Työehtosopimuksen mukaista keväällä 2021 maksuun tullutta paikallista järjestelyerää suunnattiin palkkaohjelman kehittämiskohteiden mukaisesti tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin. Vuoden 2022 palkankorotukset olivat keskustason neuvottelujen tuloksen mukaisesti pääosin joko yleiskorotuksia tai virka- ja työehtosopimuskohtaisia kohdennuksia eri palkkatekijöihin. Varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön henkilökohtaisiin lisiin kohdennettava erä oli ainoa paikallisesti neuvoteltava järjestelyerä.
Vahvistettujen palkkapoliittisten kehittämiskohteiden edistämistä ja toimenpiteitä jatketaan palkkaohjelman mukaisesti. Asiantuntijatehtävien ja esihenkilötehtävien palkkatasot ovat tarkastelussa vuosina 2023-2024. Sivistyspalveluissa erityisenä painopisteenä on varhaiskasvatuksen henkilöstön ja nuoriso-ohjaajien tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistaminen. Lisäksi kulttuuripalveluiden tehtävissä toteutetaan palkkauksen kokonaisarviointi. Toimenpiteiden tarkoituksena on kriittisen osaamisen varmistaminen organisaatiossa tulevinakin vuosina.
Kunnallisessa sopimusratkaisussa 8.6.2022 sovittiin paikallisesti neuvoteltavasta järjestelyerästä ja kehittämisohjelmaerästä. Sopimusratkaisun mukaan paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat henkilöstön saatavuuden turvaaminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. Samalla on huolehdittava siitä, että johto- ja esihenkilöasemassa olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa palkkaan nähden. Kehittämisohjelmaerä perustuu sopimusratkaisuun sisältyvään viisivuotiseen palkkausjärjestelmien kehittämisohjelmaan 2023-2027. Kehittämisohjelman tavoitteena on niin ikään parantaa kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta, työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta.
Tampereella paikallisten erien kohdentamisen valmistelun runkona toimi kaupunginhallituksen vuonna 2020 hyväksymä palkkaohjelma edellä kerrotuin painotuksin sekä palkkaohjelmaa täydentävät yksiköiden esitykset. Henkilöstöyksikkö neuvotteli asiassa paikallisesti pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa. Neuvottelutulos saavutettiin jokaisella sopimusalalla ja paikallisten erien jakamisesta on sovittu yhteisymmärryksessä.
KVTES:n osalta paikallisia eriä kohdennettiin palkkaohjelman mukaisesti asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajille. Lisäksi korotettiin mm. pysäköinnintarkastajien, koulunkäynninavustajien ja ammatillisten ohjaajien palkkoja.
Teknisten sopimusalalla korotuksia suunnattiin insinööri- ja arkkitehtitehtäviin sekä asiantuntija- ja päällikkötehtäviin. Lisäksi korotuksia suunnattiin mm. teknisille suunnittelijoille, kiinteistörekisterin hoitajille, laboranteille ja vesihuoltoasentajille. Muusikoiden järjestelyerä jaettiin tasaisesti kuukausipalkkaisille muusikoille. Tuntipalkkaisen henkilöstön paikallisilla erillä korotettiin perustuntipalkkoja. Lääkärisopimuksen paikallisilla erillä korotettiin eläinlääkärien tehtäväkohtaisia palkkoja.
OVTES:n osalta neuvottelutulos perustui työnantajan esitykseen kohdennusten painottamisesta varhaiskasvatuksen opetushenkilöstölle palkkaohjelmassa tehdyn priorisoinnin mukaisesti. Lisäksi eriä kohdennetaan perusopetuksen ja lukiokoulutuksen TVA-lisiin.
Neuvotellut korotukset tulevat maksuun kesäkuun palkanmaksun yhteydessä, lukuun ottamatta OVTES:n korotuksia, jotka tulevat maksuun heinäkuussa.
Paikallisten erien suuruus lasketaan sopimusaloittain ko. virka- ja työehtosopimuksen piirissä olevan henkilöstön palkkasummasta mahdollisimman tavanomaiselta kuukaudelta. Paikallisia eriä oli yhteensä jaettavana noin 475 000 euroa/kuukaudessa. Sopimusalakohtaisesti summat jakautuivat, niin että KVTES:ssa jaettava summa oli noin 201 900 euroa/kuukaudessa, teknisten sopimuksessa noin 27 100 euroa/kuukaudessa, OVTES:ssa noin 237 700 euroa/kuukaudessa, tuntipalkkaisten sopimuksessa noin 5 090 euroa/kuukaudessa, lääkärisopimuksessa noin 1 800 euroa/kuukaudessa ja muusikoilla noin 1 890 euroa/kuukaudessa.
Sopimusratkaisuun liittyviä yleiskorotuksia ja paikallisesti neuvoteltavia eriä on tulossa vielä jakoon sopimuskauden 2022-2025 aikana. Paikallisesti neuvoteltavia eriä on tulossa jaettavaksi seuraavan kerran 1.6.2024 alkaen. Palkkaohjelman toimenpiteiden vaikuttavuutta ja jatkokehitystarpeita arvioidaan tulevien neuvottelujen pohjaksi yhteistyössä yksiköiden kanssa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Paikallisesti neuvoteltujen sopimuskorotusten ja palkkaohjelman toimenpiteiden tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.