Perustelut
Vuoden 2024 talousarvio ilman satunnaisia eriä jäi 12,9 milj. euroa alijäämäiseksi, vaikka talousarviota tasapainotettiin normaalitasoa suuremmilla omaisuuden myynneillä (pysyvien vastaavien myyntivoitot talousarviossa yht. 54,4 milj. euroa). Toiminnallisessa tuloksessa on noin 50 milj. euron rakenteellinen alijäämä, jonka pienentämistä on tavoiteltava vuosien 2025-2027 talouden suunnittelussa. Taloustilanne hankaloituu lisää, jos valtakunnan hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia tai muuten heikentää kuntien tulopohjaa osana julkisen talouden tasapainottamista.
Marraskuun lopussa 2023 päivittyivät sote-uudistuksen rahoituksen siirtolaskelmat, kun vuoden 2022 verotus valmistui. Laskelmapäivityksessä kasvaneiden sote-kustannusten ja lopullisten verotietojen perusteella kuntien valtionosuuksien määrä vähenee 501 milj. eurolla aikaisemmin arvioidusta. Tämä summa maksettiin kunnille liikaa vuonna 2023 ja summa on tarkoitus periä kunnilta takaisin vuosien 2025-2027 aikana. Tampereen osuus on noin 22,5 milj. euroa. Jos summa peritään takaisin vuosien 2025-2027 aikana, niin se heikentää kaupungin taloutta vuosittain kolmen vuoden ajan 7,5 milj. eurolla.
Talousyksikössä on analysoitu viime vuosien talousarvioiden valmisteluprosesseja. Analyysin pohjalta talousarviovalmisteluun ehdotetaan muutoksia, joiden avulla tavoitellaan talouden parempaa tasapainoa. Keskeinen toimenpide talouden tasapainottamisessa on hyvin maltillinen nettomenojen kasvu vuoden 2025 ja vuosien 2026-2027 talousarvioiden valmistelussa. Esitettävät muutokset koskevat mm. talousarviopohjan korjauksia, kustannustason muutosten huomioimista ja lisäystarpeiden esittämistä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Vuoden 2025 talousarviovalmisteluperiaatteet hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.