Perustelut
Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Laajalla valmistelulla valmisteltu kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi yhteistyön toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022 ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti. Kumppanuussopimuksen toimintaa ohjaavat kumppaniorganisaatioista muodostuva ohjausryhmä ja seurantaryhmä.
Osana Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteistyön kumppanuussopimusta ja kumppanuussopimuksen tutkimuksellisten painopisteiden edistämistä on rakennettu Tampereen kaupungille tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetusyhteistyön (TKIO) mallia. Osana mallin rakentamista on tarkoitus koota hajallaan oleva Tampereen kaupungin tutkimusrahoitus yhteen TKIO-vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Tieteellisen toiminnan edistämiseen elinkeino- ja osaamislautakunta on myös myöntänyt vuosittain avustuksia yliopistolle, perinteisesti esimerkiksi eri alojen professuurien osarahoittamiseen. Vuonna 2023 on avustettu 40 000 eurolla myös Kaupin hyvinvointikampuksen TKI-kehittämistyötä. Lautakunnan osoittamat määrärahat ovat vaihdelleet vuosittain noin 70 000–200 000 euron välillä. Toimintamalli on ollut pitkään käytössä, mutta uudistuvassa mallissa TKI-rahoituksen kokonaisuutta on mahdollista tarkastella systemaattisemmin.
Kaupungin tiedeapurahatoimikunnan tehtävänä on tamperelaisen tieteellisen tutkimustyön edistäminen sekä apurahojen ja palkintojen myöntäminen väitöskirjatutkimukseen (Tiedeapurahatoimikunnan toimintaperiaatteet 1 §). Toimikunta on myöntänyt apurahoja tutkijoille akateemisen väitöskirjatutkimuksen suorittamiseen ja julkaisemiseen sekä väitöskirjapalkintoja ansioituneille väittelijöille. Toimikunnalle on osoitettu vuosittain määräraha konsernihallinnon palvelu- ja vuosisuunnitelmassa. Kaupunginhallitus on päätöksellään 12.6.2023 § 291 asettanut Tampereen kaupungin tiedeapurahatoimikunnan ja valinnut sen jäsenet toimikaudeksi 1.6.2023–31.5.2025.
Vuoden 2024 keväällä on tehty päätökset apurahojen saajista. Apurahoja maksetaan maksatuspyyntöjen mukaan kolmen vuoden kuluessa myöntöpäätöksestä, mukaan lukien myöntövuosi. Perustellusta syystä jatkoaikaa voidaan antaa korkeintaan kaksi vuotta (Tiedeapurahatoimikunnan toimintaperiaatteet 10 §, 13 §). Näin ollen vuoden 2024 apurahojen viimeinen maksatusajankohta on vuoden 2028 lopussa. Myönnetyt apurahat kirjataan tilinpäätöksessä kunkin vuoden kuluksi ja maksamaton osuus velaksi taseeseen. Kun apurahoja maksetaan tulevina vuosina, niillä ei ole tulosvaikutusta, vaan ne pienentävät taseen velkaa. Tiedeapurahatoimikunnan toiminnan lakkauttaminen ja varojen siirto korkeakouluyhteistyöhön ei vaikuta aikaisempina vuosina myönnettyjen apurahojen maksamiseen.
Edellisten vuosien apurahojen maksatukseen tarvitaan edelleen asiamies, joka hoitaa apurahojen maksatuksen, ja siksi asiamiehen tehtävää on tarpeen jatkaa, vaikka tiedeapurahatoimikunnan toiminta lakkaa. Vastuu maksatuksen käytännöistä säilyisi konsernihallinnon lakiasiainyksikössä, jossa on maksatusten hoitamiseen tarvittavaa toimielinpalveluiden hallintosihteerin resurssia. Asiamiehen vuosipalkkioksi on määrätty viisituhatta euroa kaupunginhallituksen 6.4.2020 § 155 päätöksellä. Vuosilta 2020–2024 maksamattomia apurahoja on 120 kappaletta, yhteensä 220 000 euroa (tilanne 21.8.2024). Vuosipalkkioksi esitetään 5 000 euroa vuonna 2025 ja 2 500 euroa vuosina 2026–2028. Hallintosäännön (1.5.2024) palkkioliitteen 6 §:n mukaan toimielinten sihteereille, joilla asian laadun mukaan on huomattavan paljon valmistelu- tai muuta vastaavaa työtä toimielimen kokousten ulkopuolella, kaupunginhallitus voi harkintansa mukaan määrätä työmäärään perustuvan palkkion.
Kaupunginhallitus on päättänyt 20.11.2023 § 464 hyväksyä esitellyt linjaukset TKIO-yhteistyömallin kehittämiseksi ja tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamisen jatkovalmistelun pohjaksi. Kaupunginhallitukselle on esitelty yhteisen TKIO-toiminnan ja TKIO-yhteistyömallin sekä kaupungin tutkimusrahoituksen tilannekuvaa 15.4.2024 § 161. Uusi TKIO-yhteistyömallin pilotointi korkeakouluyhteistyön kanssa on aloitettu syyskuussa 2024.
TKIO-yhteistyömallin kehittäminen mahdollistaa kaupungin rahoituksen tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen kohdentamisen alueen kannalta tärkeisiin TKIO-toiminnan osa-alueisiin. Osana TKIO-yhteistyötä ylläpidetään ja kehitetään jatkossakin kaupungin myöntämää tieteellistä palkitsemista.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tiedeapurahatoimikunta lakkautetaan ja sen jäsenten luottamustoimet todetaan päättyväksi 31.12.2024.
Toimikunnan käyttöön vuosittain osoitetut apurahavarat kohdennetaan kaupungin ja korkeakouluyhteisön TKI-yhteistyömallin kehittämiseen ja toteuttamiseen vuoden 2025 alusta lähtien.
Tiedeapurahatoimikunnan toimintaperiaatteita noudatetaan myönnettyjen apurahojen maksatuksen osalta ja asiamiehen tehtävää jatketaan, kunnes myönnetyt apurahat on maksettu tai enintään vuoden 2028 loppuun asti. Tiedeapurahatoimikunnan asiamiehen vuosipalkkioksi määrätään viisituhatta (5 000) euroa vuonna 2025 ja kaksituhattaviisisataa (2 500) euroa vuosina 2026–2028. Palkkio maksetaan kustannuspaikalta 113101, Toimielimet, yhteiset.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.