Perustelut
Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projektin (Siirtoja-projekti) tavoitteena oli koordinoida sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen sujuva luovutus hyvinvointialueelle huolehtien toiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. Tavoitteena oli lisäksi koordinoida kaupungin ja hyvinvointialueen yhdyspinnoille siirtyviä tehtäviä sekä luoda kokonais- ja tilannekuvaa uudistuksesta ja sen vaikutuksista. Projekti muodostui pääprojektista ja seitsemästä osaprojektista. Projektityöhön osallistui kaupunkiorganisaatiosta noin 130 eri henkilöä ja henkilötyövuosina työmäärä oli noin 20 htv. Projekti toteutettiin 21.9.2021 - 31.3.2023 ja sen jälkiarviointi tehdään kesäkuun 2024 loppuun mennessä. Projektin loppuraportti muodostuu pää- ja osaprojektien salkkujärjestelmään laadituista loppuraportoinneista ja liitteistä. Arkistoitava loppuraportti on sivumääräisesti iso ja antaa kattavan kokonaiskuvan Suomen suurimman hyvinvointialueen keskuskaupungin valmistelusta ja siirron toimeenpanosta. Kaupunginhallitukselle annetaan tiivistetty loppuselvitys.
Siirtoja-projektin kuusi osaprojektia vastasivat liikkeenluovutuksen ja siirtojen valmistelusta ja toimeenpanosta. Kaupunginhallitus käsitteli luovutetut omaisuuserät ja antoi voimaanpanolain edellyttämien helmikuun ja kesäkuun 2022 selvitysten lisäksi omaehtoiset selvitykset 29.8.2022 ja 19.12.2022. Uusia siirtyviä sopimuksia tunnistettiin 19.12.2023 jälkeen vielä neljä kappaletta ja 10 sopimusta muutettiin. Nämä tiedot on ilmoitettu hyvinvointialueelle 4.1.2023. Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyi kaupungilta yhteensä 1 272 sopimusta, joista ICT-sopimuksia oli 91 kappaletta. Käyttöön jäävien tietojärjestelmien osalta ylikapasiteetin purkamisissa onnistuttiin hyvin.
Kaupungilta siirtyi 1.1.2023 Pirkanmaan hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksena yhteensä 5 925 henkilöä. Liikkeenluovutus sekä omaisuuden, sopimusten ja tietoaineistojen siirrot sujuivat kaupungin näkökulmasta pääosin hyvin ja suunnitellun mukaisesti. Hyvinvointialueelle siirtynyt kaupungin henkilöstö on osallistunut jälkitöihin ja esimerkiksi soten ja pelastustoimen vuoden 2022 tilinpäätökseen liittyvät työt valmistuivat resurssihaasteista huolimatta aikataulun mukaisesti.
Kaupunki luovutti voimaanpanolain mukaisesti hyvinvointialueelle omaisuutta 10,4 milj. euron arvosta. Koneita ja kalustoa siirtyi 8,4 milj. euroa, josta pelastustoimen osuus oli 6,2 milj. euroa. Kaupungin taseen loppusumma pienentyi siirtojen seurauksena kokonaisuudessaan 70,5 milj. eurolla. Merkittävin erä oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenosuus 57,9 milj. euroa. Siirtokirjauksilla ei ole tulosvaikutusta vaan ne kirjataan kaupungin kirjanpidossa peruspääomaa vastaan.
Yhdyspinta-osaprojektin tavoitteena oli koordinoida kaupungin ja muodostuvan hyvinvointialueen yhdyspinnoille sisältyviä tehtäviä. Valmistelussa oli yhdeksän työpakettia, joiden valmiustilanne suhteessa asetettuihin tavoitteisiin vaihtelee. Pääasiassa kriittiset hyvinvointialueen kanssa sopimiseen liittyvät asiat on saatu valmiiksi kaikissa yhdyspinnoissa. Yhdyspintojen rakenteiden tarkastelua jatketaan nykyisten työ- ja ohjausryhmien pohjalta vuoden 2023 aikana samoin kuin jatketaan toiminnoista sopimista joko vahvistettujen neuvottelutulosten, toimintaohjeiden tai sopimusten kautta. Riskianalyysi on laadittu tulevan toiminnan pohjaksi kaikissa työpaketeissa. Tunnistetut riskit ovat vastuutettu toiminnasta vastaaville tahoille.
Luovuttavan organisaation näkökulmasta tavoite hallitusta ja sujuvasta siirrosta toteutui hyvin. Kokonaisonnistumisessa sujuvan luovutuksen lisäksi tärkeää on sujuva ja hallittu vastaanotto, mikä on hyvä huomioida jatkossa vastaavissa uudistuksissa. Aivan kaikki tehtäviä ei projektin aikana saatu valmiiksi. ICMT-osaprojektista jatkotoimenpiteitä jäi vuodelle 2023 tehtäväksi 90 kappaletta, joista 48 kappaletta oli projektin päättyessä kesken. Talouden osaprojektissa siirron jälkitöitä ovat mm. ostolaskujen käsittely ja Pirkanmaan hyvinvointialueelle kuuluvien erien edelleen laskutus. Jälkityöt ja jatkotoimenpiteet on listattu ja vastuutettu. Sopimusten osalta on määritelty toimintaprosessi mahdollisten siirtymättä jääneiden sopimusten osalta. Viestintä oli keskeinen toiminto uudistuksessa ja siihen panostettiin sekä kaupungin sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä. Viestintää tehtiin yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
Kaupunki on sopinut hyvinvointialueen kanssa tukipalvelujen tarjoamisesta ICT-palveluissa ja erityisryhmien asukasvuokrien laskutuksessa. Lainsäädäntö mahdollistaa tukipalvelujen myymisen hyvinvointialueelle siirtymäaikana (vuosi 2023) EU-kynnysarvojen rajoissa. Esimerkiksi vuoden 2023 aikana tulisi saada Tampereen kulunvalvonnan palvelu 100 eri kiinteistön osalta siirtymään hyvinvointialueen ratkaisun piiriin.
Projektimuotoisella toteutuksella kyettiin hallitsemaan iso hallinnollinen ja toiminnallinen uudistus sekä saavuttamaan voimaanpanolain ja kaupungin asettamat tavoitteet aikataulussa. Projektin alussa laadittiin riskienhallintasuunnitelma, jota päivitettiin ja käytettiin aktiivisesti projektin johtamisessa koko projektin ajan. Valmistelijat olivat sitoutuneita projektityöhön ja yhteistyö eri toimijoiden kesken sujui hyvin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projektin loppuselvitys merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.