Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 131 Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:4558/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen, puh. 041 730 6376, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma panee toimeen pormestariohjelman ja Tampereen strategian linjauksia hiilineutraaliudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Ohjelma pyrkii vastaamaan suuriin globaaleihin haasteisiin – ilmastonmuutokseen ja luontokatoon – meidän tamperelaisten näkökulmasta. 

Strategian ja pormestariohjelman mukainen hiilineutraalisuustavoitteen ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttaminen edellyttää liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävää vähenemistä sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämistä. 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma, kaupungin kiertotaloussuunnitelma ja luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 20.6.2022.  

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmassa toteutetaan neljää osakokonaisuutta. Kehitysohjelman erillisrahoituksella toteutetaan asukkaiden liikkumis- ja kulutustottumusten muutoksen sekä kiertotalouden osakokonaisuuksia. Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaa sekä luonnon monimuotoisuus -ohjelman kokonaisuuksia toteutetaan osana eri yksiköiden vuosisuunnitelmia, ja nämä raportoidaan osana kehitysohjelmaa. Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan päivitys sekä päästövähennyksiin liittyvät arvioinnit tulevat kaupunginhallituksen käsittelyyn kehittämiskokouksessa 23.9.2024. 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman toisen toimintavuoden eli vuoden 2023 aikana kehitysohjelma edisti tavoitteitaan kaupungin ilmastotyön, luonnon monimuotoisuuden, asukkaiden kulutus- ja liikkumistottumusten sekä kiertotalouden osa-alueilla. Yhteistyötä on tehty laajasti niin kaupungin sisäisesti kuin eri sidosryhmien kanssa. Asukastyössä kohdealueverkostoja on muodostettu ja laajennettu. Asukastyön toimenpiteitä on käynnistetty ja toteutettu yhteistyössä yhteisöjen kanssa. Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartan toinen päivitys on käynnistetty ja luonnon monimuotoisuustyötä vahvistamaan on nimetty kehityspäällikkö sekä monialainen työryhmä. Kiertotaloutta edistetään niin kaupungin sisäisesti, Business Tampereen ja Ekokumppanien kanssa kuin yritysten ja valtion kanssa yhteistyössä.  

Vuonna 2024 työ jatkuu kaikilla osa-alueilla, merkittävimpiä toimenpiteitä ovat Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartan päivitys, luonnon monimuotoisuusohjelman laajentamisen suunnittelu, asukastyön jakamistalouden kokeilu sekä kiertotalouden osalta päätös kansalliseen green dealiin osallistumisesta. Kehitysohjelman asukastyön välituloksina esitetään asukkailta, selvityksistä sekä asiantuntijatyön havainnoista nousevat teemat yhteisöistä, paikallisuudesta, kaupungin esimerkistä ja arjen ympäristöistä. Asukkaiden tekemiin kestävää arkea tukeviin valintoihin vaikuttaminen on mahdollista näiden teemojen kautta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaalalle sekä ohjelmapäällikkö Tiina Leinoselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Anne-Mari-Jussila saapui ja varajäsen Ida Leino poistui kokouksesta.

Lassi Kaleva ja Sari Tanus saapuivat kokoukseen.

Tiedoksi

Tiina Leinonen, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)