Perustelut
Palkkaohjelma on henkilöstöpoliittinen suunnitelma, jolla ohjataan palkkoihin kohdennettavia korotuksia käytettävissä olevien varojen puitteissa. Palkkaohjelman tarkoituksena on tunnistaa ennalta kaupunkitasoisesti kriittisimmät kehityskohteet, joihin palkankorotuksia suunnataan paikallisesti neuvoteltavista eristä tai muutoin käytettävissä olevien varojen puitteissa. Palkkaohjelmalla pyritään turvaamaan palkkauksen kilpailukykyisyys ja vaikuttamaan myönteisesti henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen.
Kokemuksia kaupungin ensimmäisen palkkaohjelman vaikutuksista käsiteltiin laajassa yhteistyössä yksiköiden johdon, HR-toimijoiden ja henkilöstön edustajien kanssa vuoden 2024 aikana. Kaupunginhallituksen kehittämiskokouksessa 2.12.2024 (§ 466) esiteltiin keskeisiä havaintoja palkkaohjelman vaikuttavuudesta. Palkkaohjelma on koettu toimivaksi strategisen ohjauksen välineeksi paikallisen palkkausjärjestelmän kehittämiseen ja sen on myös koettu lisäävän läpinäkyvyyttä ja siten myös luottamusta työnantajan toimintaa kohtaan paikallisten erien kohdentamisessa. Yhteistoiminnallisesti laadittu palkkaohjelma on antanut raamit paikallisten erien jakamiselle ja neuvotteluissa erien kohdentamisesta on viime vuosina saavutettu kaikilla sopimusaloilla yhteisymmärrys paikallisten neuvotteluosapuolten välillä.
Kaupungin talouden haasteelliset näkymät korostavat entisestään ennakoinnin ja suunnitelmallisuuden merkitystä. Palkkaohjelman viisivuotiskauteen mahdollisesti osuvien paikallisten työ- ja virkaehtosopimuskorotusten kohdentaminen palkkaohjelman painopisteiden mukaisesti tukee palkkakustannusten kehityksen hallintaa. Henkilöstöyksikkö on valmistellut kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi palkkaohjelman periaatteet vuosille 2025–2029.
Kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistuminen aiheuttaa tarvetta palkkojen yhteensovittamiselle, mistä syystä tasopalkkajärjestelmän paikallinen täytäntöönpano on keskeisin tulevalle palkkaohjelmakaudelle tunnistettu painopiste. Tasopalkkajärjestelmän käyttöönoton lisäksi 1.1.2025 toteutunut julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirto kunnille aiheuttaa tarvetta palkkausjärjestelmien yhteensovittamiselle. Näiden palkkausjärjestelmän kehittämiseen liittyvien toimenpiteiden lisäksi uudessa palkkaohjelmassa painotetaan tuloksellisuudesta palkitsemista ja esihenkilötyön houkuttelevuuden varmistamista. Lisäksi palkankorotuksia ja tukitoimia kohdennetaan käytettävissä olevien varojen puitteissa tehtäviin, joissa on tunnistettu erityisiä saatavuus- ja pysyvyysongelmia.
Palkkaohjelma on luonteeltaan periaatelinjaus havaittujen kehittämiskohteiden priorisoinnista. Palkkaohjelman painotuksia arvioidaan tarvittaessa uudelleen jo viisivuotiskauden aikana, mikäli esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden seurauksena aiheutuu tiettyihin ammattiryhmiin kohdennettuja peruspalkan korotuksia yleisten tasokorotusten sijasta. Henkilöstöyksikkö ohjaa palkkausjärjestelmän kehittämistä tarkemmalla tasolla ja antaa vuosittain yksiköihin ohjeet palkkaohjelman linjausten täytäntöönpanosta. Palkkaohjelmassa linjattuihin peruspalkkojen korotuksiin varaudutaan vuosittain talousarvion suunnittelun yhteydessä.
Hallintosäännön (1.1.2025) 14.1 § 11. kohdan mukaan kaupunginhallitus edustaa kaupunkia työnantajana ja vastaa kaupungin henkilöstöpolitiikasta sekä 14.2 § 6. kohdan mukaan päättää merkittävistä henkilöstöpoliittisista linjauksista ja periaatteista.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Liitteen mukaiset kaupungin palkkaohjelman periaatteet vuosille 2025–2029 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.