Perustelut
Kaupungin talouteen vaikuttavat monet tekijät ja sen ennustamisesta on tullut entistä vaikeampaa, kun valtionhallinto on toteuttanut kuntien tehtäviin liittyviä poikkeuksellisia uudistuksia, kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen uudistus vuoden 2023 alusta ja työllisyyspalveluiden uudistus vuoden 2025 alusta. Ennen sote-uudistusta kuntien talouteen vaikuttivat merkittävästi myös covid-19-pandemia ja siihen liittyneet rahoituksen muutokset. Osa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen liittyneistä rahoitusmuutoksista on jäänyt pysyvästi kuntien rahoituspohjiin. Kuntien talous on vaihdellut eri vuosina erilaisten kertaluonteisten ja poikkeuksellisten tapahtumien vuoksi ja talouden vertailtavuus eri vuosien välillä on merkittävästi vaikeutunut.
Valtuuston marraskuussa 2024 (§ 170) hyväksymän taloussuunnitelman 2025–2028 yhteenlaskettu tulos on alijäämäinen 178,5 milj. euroa. Keskimäärin tulos on jokaiselle suunnitelmakauden vuodelle negatiivinen 44,6 milj. euroa.
Talousarviovuosi 2025 on alijäämäinen 39,6 milj. euroa, vaikka se sisältää kertaluonteisia myyntejä jopa 70,2 milj. euroa. Valtuustolla on käsittelyssä kokouksessaan 17.2.2025 talousarviomuutoksia, joiden jälkeen tilikauden 2025 tulos on negatiivinen 21,2 milj. euroa.
Ilman kertaluonteisia myyntivoittoja talousarviomuutosten jälkeinen tulos 2025 olisi -91,4 milj. euroa. Niin sanottu tavanomainen toteutunut kertaluonteisten pysyvien vastaavien myyntitaso on noin 25 milj. euroa. Jos muutetun talousarvion mukainen vuosi 2025 arvioitaisiin tavanomaisella myyntivoittojen tasolla, se olisi alijäämäinen 66,4 milj. euroa.
Vuosi 2026 on hyväksytyssä taloussuunnitelmassa alijäämäinen jopa 64,4 milj. euroa. Myös vuoden 2024 tulosennuste marraskuulta on ilman Tampereen Veden yhtiöittämiseen liittyviä kirjauksia 43,9 milj. euroa alijäämäinen.
Kaupungin taloudessa on pysyväisluonteinen vajaus, jonka korjaamiseksi tarvitaan toimenpiteitä. Toimenpiteiden valmistelun käynnistäminen edellyttää vahvaa poliittista tukea ja näkemystä talouden tasapainottamisessa sovellettavista keinoista. Mikäli valtuusto hyväksyy talouden tasapaino-ohjelman periaatteet, kaupunginhallitus käynnistää ohjelman laadinnan ja tasapainokeinoja etsitään yhteistyössä palvelualueiden ja henkilöstön kanssa kevään 2025 aikana talousarvioprosessin 2026 yhteydessä. Talouden tasapaino-ohjelman valmistelu samanaikaisesti strategian päivittämisen kanssa mahdollistaa kestävän talouden näkökulman huomioon ottamisen myös pitkän aikavälin strategiatyössä.
Talouden tasapainottamisen tarvetta ja tasapaino-ohjelman periaatteiden mahdollista esittämistä valtuustolle on käsitelty kaupungin yhteistoimintaryhmässä 22.1.2025. Mikäli kaupunginhallitus päättää valtuuston 17.2.2025 käymän periaatekeskustelun ja ohjauksen jälkeen käynnistää talouden tasapaino-ohjelman valmistelun, etenemistä käsitellään myös kaupungin yhteistoimintaryhmässä säännöllisesti.
Tasapaino-ohjelman valmistelu on tarkoitus toteuttaa vuoden 2026 talousarvioprosessissa siten, että kaupungin talouden tervehdyttämiseksi löydettäisiin kestävät keinot valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti jo siten, että ne voidaan ottaa laskennallisesti huomioon vuoden 2026 talousarvion tulo- ja menokehyksen hyväksymisen yhteydessä kesäkuussa. Tasapaino-ohjelman 2026–2029 keinot käsiteltäisiin osana normaalia talousarvioprosessia syksyn 2025 aikana. Valtuusto hyväksyisi tasapaino-ohjelman keinot talousarviokokouksessa osana talousarviota 2026 ja taloussuunnitelmaa 2026–2029. Talouden tasapaino-ohjelman valmistelussa huomioitaisiin kaikki talouden osatekijät, jotka vaikuttavat kaupungin kokonaistuottoihin ja -menoihin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Esitetään valtuuston päätettäväksi:
- kaupunki käynnistää talouden tasapaino-ohjelman laadinnan vuoden 2026 talousarvioprosessin yhteydessä
- tasapaino tarkoittaa, että kaupungin tuloslaskelman tulos on 0 tai parempi ilman kertaluonteisia poikkeuksellisia eriä ja pysyvien vastaavien myyntivoittoja huomioidaan enintään 25 milj. euroa vuosittain
- tasapaino saavutetaan viimeistään vuoden 2029 talousarviossa ja tasapaino-ohjelmalla pyritään noin 60 milj. euron pysyvään toiminnallista tulosta parantavaan vuosivaikutukseen
- ohjelman toimenpiteet valmistellaan yhteistyössä henkilöstön kanssa
- toimenpiteet jaksotetaan vuosille 2026–2028 etupainotteisesti tulosten varmistamiseksi
- ohjelman valmistelussa huomioidaan kaikki kaupungin talouden osatekijät
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.