Perustelut
Takahuhdin koulu sijaitsee Pappilan kaupunginosassa osoitteessa Hanhenmäenkatu 2 (koulurakennus A) ja Hintsankatu 4 (koulurakennus B) 33560 Tampere. Kiinteistötunnus 837-28-5590-3 (rakennus A, luokat 5–9) ja 837-28-5592-1 (rakennus B, luokat 0–4). Etäisyys Keskustorilta on noin 6 km. Koulurakennuksen A vanhin osa valmistui vuonna 1964 (arkkitehti Aarne Ervi). Sen laajennusosa valmistui vuonna 1990 (arkkitehtitoimisto Vahtera ja Heino), jolloin myös vanha osa peruskorjattiin. Lisäksi Messukylän kirjasto toteutettiin koulun laajennusosaksi vuonna 1999 (arkkitehti Mikko Uotila). Rakennukseen on tehty useita tilamuutoksia ja korjauksia vuosien aikana. Rakennuksen kiinteässä yhteydessä sijaitseva Messukylän kirjasto ei ole mukana tässä hankkeessa. Koulurakennuksen B vanhin osa valmistui vuonna 1939 (arkkitehdit Kitty ja Lauri Erik Hanstén). Rakennukseen toteutettiin laajennusosa, joka valmistui vuonna 1998 (arkkitehti Aarre Heino). Rakennukseen on tehty useita tilamuutoksia ja korjauksia vuosien aikana. Oppilas- ja kouluterveydenhuolto toimii tällä hetkellä viereisen Pappilan päiväkodin alatalossa. Toiminnot siirtyvät koulun yhteyteen hankkeen valmistuttua.
Takahuhdin koulurakennukset perusparannetaan ja laajennetaan vastaamaan nykyaikaista koulukäyttöä. Tehtyjen kuntoselvityksien ja -tutkimuksien mukaan rakennuksessa tulee tehdä kattava talotekninen uudistus sekä rakenteellisia korjaustoimenpiteitä julkisivuissa ja sisätiloissa. Lisäksi rakennukseen tehdään toiminnallisia parannuksia, jotta se pystyy vastaamaan paremmin nykyisen oppimisympäristön vaatimuksiin. Päiväkodin tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi ja vastaamaan kaupungin tarpeita. Tarveselvitysvaiheessa tehtyjen selvitysten mukaisesti on tarkoituksenmukaista korvata koulurakennuksen A 1980-luvulla rakennettu osa uudisrakennuksella. Takahuhdin koulurakennuksen B perusparannuksen ja päiväkodin laajennusosan valmistumisen jälkeen luovutaan Pappilan, Takahuhdin sekä Ankkarin päiväkodeista. Päiväkodin laajennusosan toteutuksella mahdollistetaan viereisen Pappilan päiväkodin kiinteistön kehittämisen muuhun käyttötarkoitukseen sopivaksi. Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan Tampereen kaupungin koulujen ja päiväkotien uusimpia suunnitteluohjeita. Suunnittelua on tehty liikenteellisten ratkaisujen osalta yhteistyössä Tampereen kaupungin liikennesuunnittelun kanssa.
Takahuhdin koulun perusparannus mahdollistaa lähialueen esiopetuksen ja perusopetuksen toteuttamisen. Perusparannus on välttämätön, jotta opetusta pystytään järjestämään terveellisissä ja turvallisissa tiloissa. Takahuhdin uusi päiväkoti mahdollistaa varhaiskasvatuksen järjestämisen terveellisissä ja turvallisissa tiloissa lähipalveluna alueen lapsille.
Tilan tarve
Koulurakennuksen B rakenteellinen mitoitus on 450 oppilasta. Päiväkoti mitoitetaan 300 lapselle. Lisäksi päiväkodin laajennusosaan toteutetaan päiväkotia ja koulua palveleva liikuntasali sekä kouluterveyden- ja oppilashuollon tilat. Koulurakennuksen A rakenteellinen mitoitus on 825 oppilasta. Molemmissa koulutaloissa huomioidaan erityisopetuksen ja tuen tarpeet ja niiden vaatimukset tiloihin. Takahuhdin yhteenlaskettu laskennallinen maksimikapasiteetti on jatkossa 1 275 oppilasta.
Tilaohjelman mukainen toimintojen tilantarve koulurakennuksen B ja sen laajennusosan hyötyalana on yhteensä 5 897 hym2. Rakennuksen arvioitu huoneistoala, mikä on vuokran maksun peruste, on 7 871 htm2. Tilaohjelman mukainen toimintojen tilantarve koulurakennuksen A ja sen laajennusosan hyötyalana on yhteensä 5 256,5 hym2. Rakennuksen arvioitu huoneistoala, mikä on vuokran maksun peruste, on 6 890 htm2. Lisäksi mahdollistetaan tilojen iltakäyttö alueen asukkaille ja muille toimijoille.
Aikataulu
Koulurakennuksen B perusparannuksen ja päiväkodin laajennusosan rakennustyöt vaiheistetaan ja ne on suunniteltu alkaviksi huhtikuussa 2025 ja koko hankkeen on määrä valmistua toukokuussa 2028. Koulurakennuksen A perusparannuksen ja laajennuksen rakennustyöt on suunniteltu alkaviksi elokuussa 2028 ja niiden on määrä valmistua toukokuussa 2030.
Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot
Koulurakennus A
Tontin koko on 31 679 m2. Tonttia rajaa pohjoisessa Hanhenmäenkatu, Hanhenmäenratti sekä Pappilankuja, idässä Hintsankatu, etelässä Sammon valtatie ja lännessä Hanhenmäenkuja ja -katu. Koulun välituntipihojen koko on yhteensä noin 11 450 m2 (noin 15 m2/oppilas). Ala- ja yläkoululaisille tehdään omat piha-alueet. Rakennuksen vanha osa perusparannetaan ja kulkuyhteydet vanhalle osalle säilyvät ennallaan. Laajennusosa toteutetaan osin purettavan rakennuksen alueelle nykyisen rakennuksen pohjoispuolelle kaksikerroksisena. Laajennusosasta suunnitellaan tehokas ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen rakennus, joka huomioi perusparannettavan osan arvot. Kevyen liikenteen yhteydet koululle ovat hyvät. Lähin joukkoliikenteen pysäkki sijaitsee Hintsankadulla aivan koulun läheisyydessä. Koulun huoltoyhteys ja -piha sijaitsee Hanhenmäenkadun puolella. Asemakaavamääräysten mukaisesti tontille tarvitaan yhteensä 98 autopaikkaa joista 14 paikkaa on varattu kirjastolle. Polkupyöräpaikkoja sijoitetaan tontille noin 50 % oppilasmäärästä eli noin 375 kpl.
Perusparannettavalla 1960-luvun osalla tilojen perusjärjestys säilyy pääosin ennallaan. Nykyiset kantavat ja jäykistävät seinälinjat rajoittavat isompien tilamuutosten tekemistä. Teknisten ja toiminnallisten muutosten lisäksi rakennuksen esteettömyyttä parannetaan. Sisäänkäynnit suunnitellaan esteettömiksi ja perusparannettavaan osaan sijoitetaan uusi hissi, joka sijoitetaan siten, että se palvelee kaikkia kerroksia. Pohjakerrokseen sijoittuvat käsityön tilat (tekninen työ ja tekstiilityö), kotitalouden tilat, joustavan perusopetuksen luokka, henkilökunnan puku- ja pesutilat, varastot, siivouskeskus ja tekniset tilat. 1. kerrokseen sijoittuvat nykyinen liikuntasali ja -tila, puku- ja pesuhuoneet, keittiö ja ruokasali sekä opetustiloja. Ruokasalin pinta-alaa kasvatetaan laajentamalla sitä aulan suuntaan. 2. kerroksessa sijaitseva kuvaamataidon tila säilyy entisellä paikallaan. Vesikatolle rakennetaan uusi iv-konehuone ja ruokasalin päällä sijaitsevaa ilmanvaihtokonehuonetta laajennetaan. 1960-luvun osan korjaustöissä huomioidaan sen rakennushistorialliset arvot. Kaksikerroksiseen laajennusosaan sijoittuu opetustiloja (koti- ja erityisluokkia sekä pienryhmätiloja), henkilökunnan tauko- ja työtilat ja oppilashuollon tiloja. Luokille 5–6 suunnitellaan omat tilat, joista on suora pääsy alakoulun välituntipihalle. 5–6-luokkalaiset käyttävät myös rakennuksen B tiloja, joten reitti koulurakennusten välille suunnitellaan toimivaksi ja turvalliseksi.
Koulurakennus B ja päiväkodin laajennusosa
Tontin koko on 19 484 m2. Tonttia rajaa koillisessa asuntotontit, kaakossa Tanhuankatu, lounaassa Pappilankatu ja luoteessa Hintsankatu. Päiväkoti toteutetaan koulun laajennusosana koulun itäpuolelle. Rakennusosien väliin rakennetaan lämmin yhdyskäytävä. Suunnitelman mukaan päiväkoti on kolmekerroksinen. Perusparannettavaan koulurakennuksen ulkokuoreen ei tehdä muita muutoksia kuin ullakkokerroksessa, jonne rakennetaan uusi iv-konehuone. Koulun välituntipihan koko on noin 6 750 m2 (noin 15 m2 / oppilas). Päiväkodin piha sijoittuu tontin itäpuolelle ja sen koko on noin 4 500 m2 (noin 15 m2 / lapsi). Päiväkodin piha jaetaan useampaan osaan. Kevyen liikenteen yhteydet koululle ovat kohtuullisen hyvät. Lähimmät joukkoliikenteen pysäkit sijaitsevat Hintsankadulla ja Pappilankadulla aivan koulun edessä. Koulun huolto tapahtuu tällä hetkellä Hintsankadun kautta. Autopaikat mitoitetaan pysäköintipolitiikan linjausten mukaisesti. Koulun henkilökunnalle ja esiopetuksen saatolle varatut autopaikat (15 paikkaa) sijoitetaan koulun länsipuolelle. Uuden päiväkodin saattopaikat (35 paikkaa) sijoitetaan tontin kaakkoispäähän. Yhteensä autopaikkoja tontille toteutetaan 50 kappaletta. Polkupyöräpaikkoja sijoitetaan tontille noin 50 % oppilasmäärästä eli noin 225 kpl. Koulun tilojen perusjärjestys säilyy pääosin ennallaan. Nykyiset kantavat ja jäykistävät seinälinjat rajoittavat isompien tilamuutosten tekemistä. Teknisten ja toiminnallisten muutosten lisäksi rakennuksen esteettömyyttä parannetaan. Kotiluokkien lisäksi rakennukseen sijoitetaan pienryhmätiloja ja erityisopetuksen tiloja, joita rakennuksessa ei tällä hetkellä ole.
Kellariin sijoittuvat rakennuksen tekniset tilat, varastot, siivouskeskus ja ulkovälinevarasto. 1. kerroksessa keittiö ja ruokasali toteutetaan päiväkodin laajennusosan yhteyteen. Keittiön, ruokasalin ja entinen Infran varasto muutetaan opetustiloiksi. Käsityön tiloista muodostetaan yhtenäinen ja toimiva kokonaisuus. Entinen kerhotila liikuntasalin alapuolella muutetaan esi- ja alkuopetuksen eteistilaksi ja wc-tiloiksi. Musiikkiluokka sijoitetaan Infran entiseen tilaan. Liikuntasalin pukuhuoneet sijoittuvat nykyisille paikoilleen mutta niiden järjestys ja koko tarkistetaan jatkosuunnittelussa. 1. kerrokseen itäpäähän sijoittuu lämmin yhdyskäytävä päiväkodin laajennusosaan. Yhdyskäytävän yhteyteen sijoitetaan ulko-ovi, joka toimii myös koulun esteettömänä sisäänkäyntinä. Hissi perusparannetaan. 2. kerrokseen sijoittuu koulun henkilökunnan tauko- ja työtilat, opetustiloja ja liikuntasali näyttämöineen. Ilmanvaihtokonehuone muutetaan opetustilaksi. 3. kerroksessa tilojen perusjärjestys säilyy pääosin ennallaan. Ullakkokerroksen ilmanvaihtokonehuonetta laajennetaan.
Laajennusosan 1. kerrokseen sijoittuu koulun ja päiväkodin ruokasalit ja keittiö, väestönsuoja, sekä kaksi kahden ryhmän päiväkotiryhmää sekä yksittäisryhmän tilat. 2. kerrokseen sijoittuu uusi liikuntasali, näyttämö, puku- ja pesutilat, kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat sekä kolme kahden ryhmän päiväkotiryhmää. 3. kerrokseen sijoittuu kaksi kahden ryhmän päiväkotiryhmää, päiväkodin hallinnon tilat sekä ilmanvaihtokonehuone. Päiväkodin tilaratkaisut ja tilojen keskinäinen järjestys eri kerroksissa tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.
Toteutuksessa huomioidaan rakennushistoriaselvityksessä esitetyt seikat.
Piha-alueet
Piha-alueet suunnitellaan siten, että oppilaat ja lapset voivat ulkoilla sujuvasti myös sade- ja hellekeleillä. Pihojen suunnittelussa huomioidaan varjon paikat ja sadesuojat. Varjoa tuovia elementtejä pihalla ovat riittävän suuret puut ja pensaat sekä esimerkiksi seinämät ja katokset. Aurinko- ja sadesuojat suunnitellaan tapauskohtaisesti. Molempien tonttien puut on inventoitu ja lähtökohtaisesti niistä suurin osa pyritään säilyttämään hankkeessa. Pihojen välineet ja varusteet tarkennetaan hanke- ja toteutussuunnitteluvaiheessa. Koulurakennuksen A pihan itäpäähän toteutetaan isompi, molempia koulurakennuksia sekä iltakäyttöä laajemmin palveleva tekonurmipintainen aidattu kenttä, joka korvaa rakennuksen B tontilla sijaitsevan hiekkakentän. Piha-alueiden suunnittelussa noudatetaan uusinta päiväkotien ja koulujen suunnitteluohjetta. Ohjeessa otetaan kantaa mm. istutettaviin puihin, istutuksiin ja pihan pintamateriaaleihin. Meluselvityksen mukaan molempien rakennusten tonteille toteutetaan meluntorjuntaa (meluseinät), jotta piha-alueet saadaan kokonaan suojattua ohjearvon ylittävältä melulta.
Investointi- ja käyttökustannukset
Koulurakennus A
Esiselvitysten perusteella tehdyissä laskelmissa on päädytty kustannusarvioon 24 175 000 euroa (3 290 euroa / brm2, alv 0 %). Kustannukset on arvioitu Tampereen hintatasoon 114,0 (2/2023) Haahtela-kehitys Oy:n hintaennusteen mukaan. Rakennuksen perusparannuksen aiheuttama pääomavuokra on 1 450 500 euroa / vuosi (17,54 euroa/m2/kk), olemassa oleva pääomavuokra 250 000 euroa / vuosi (3,02 euroa/m2/kk), kiinteistönhoito (sisäiset vuokralaiset) 262 353 euroa/vuosi (3,25 euroa/m2/kk), kiinteistönhoito (Pirkanmaan Voimia Oy) 9 545 euroa / vuosi (4,88 euroa/m2/kk), kunnossapito 124 020 euroa / vuosi (1,5 euroa/m2/kk) ja tontinvuokra 45 986 euroa / vuosi (0,56 euroa/m2/kk). Vuokra on yhteensä 2 142 404 euroa / vuosi (25,91 euroa/m2/kk). Keittiön laitteet ovat Pirkanmaan Voimia Oy:n oma investointi. Ne kuitenkin kilpailutetaan osana kokonaisurakkaa ja laitehankinnan lisäksi Voimia osallistuu rakennuttamis- ja rakennuskustannuksiin keittiön osalta. Keittiölaitteiden kustannusarvio on noin 221 000 euroa (alv 0 %), arvio sisältää myös rakennuttamis- ja rakentamisen kustannukset.
Koulurakennus B ja päiväkodin laajennusosa
Esiselvitysten perusteella tehdyissä laskelmissa on päädytty kustannusarvioon 28 168 000 euroa (3 589 euroa / brm2, alv 0 %). Laajennusosan osuus arviosta on 16 600 000 euroa. Kustannukset on arvioitu hintatasossa 114,0 2/2023 Haahtela-kehitys Oy:n hintaennusteen mukaan. Rakennuksen perusparannuksen aiheuttama pääomavuokra on 1 690 080 euroa / vuosi (18,60 euroa/m2/kk), olemassa oleva pääomavuokra 160 000 euroa / vuosi (1,76 euroa/m2/kk), kiinteistönhoito (sisäiset vuokralaiset) 288 639 euroa/vuosi (3,25 euroa/m2/kk), kiinteistönhoito (Pirkanmaan Voimia Oy) 9 955 euroa / vuosi (4,88 euroa/m2/kk), kunnossapito 136 278 euroa / vuosi (1,5 euroa/m2/kk) ja tontinvuokra 34 173 euroa / vuosi 0,38 euroa/m2/kk). Vuokra on yhteensä 2 319 126 euroa / vuosi (25,53 euroa/m2/kk). Keittiön laitteet ovat Pirkanmaan Voimia Oy:n oma investointi. Ne kuitenkin kilpailutetaan osana kokonaisurakkaa ja laitehankinnan lisäksi Voimia osallistuu rakennuttamis- ja rakennuskustannuksiin keittiön osalta. Keittiölaitteiden kustannusarvio on noin 174 000 euroa (alv 0%), arvio sisältää myös rakennuttamis- ja rakentamisen kustannukset.
Oppilashuollon tilat tullaan vuokraamaan Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja erittelemään ne sitten vuokrakustannuksissa samaan tapaan kuin Pirkanmaan Voimia Oy:n sekä eri hallinnonalojen osuudet.
Toiminnan kustannukset
Koulussa on henkilökuntaa tällä hetkellä yhteensä noin 125 henkilöä. Opettajia koulussa on noin 81. Lisäksi on rehtorit, koulusihteeri, koulunkäynninohjaajat, kouluvalmentajat ja vahtimestari. Perusopetuksen vuosittaiset henkilöstökustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 5 760 300 euroa / vuosi. Näistä A-talon osuus on 3 827 600 euroa / vuosi ja B-talon osuus 1 932 700 euroa / vuosi. Kouluterveydenhuolto ja oppilashuolto järjestetään Pirkanmaan hyvinvointialueen toimesta. Esiopetuksen henkilökunnan (11 henkilöä) henkilöstökustannukset ovat vuodessa noin 446 000 euroa. Varhaiskasvatuksen henkilöstön määrä pysyy myös samana kuin nykyisissä Ankkarin, Pappilan ja Takahuhdin päiväkodeissa. Henkilöstöä varhaiskasvatuksessa on yhteensä 64 henkilöä ja heidän palkkakustannuksensa ovat yhteensä 2 672 000 euroa / vuosi. Henkilöstökustannukset pysyvät ennallaan, sillä koulun ja päiväkodin kapasiteetti pysyy lähes samana perusparannuksen jälkeen.
Rakennus B:n ja päiväkodin laajennusosan osalta vuosien 2027 ja 2028 vuosisuunnitelmissa tulee huomioida uusien kalustusteiden kustannukset, jotka ovat kokonaisuudessa noin 1 875 000 euroa (2 500 euroa / 0–6-luokan oppilas ja lapsi). Perusopetuksen osuus on 937 500 euroa ja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen osuus on 937 500 euroa. Sekä perusopetuksen, että varhaiskasvatuksen summista 65 % (609 375 euroa) on varsinaista ensikertaista kalustamista (irtokalusteita) ja 35 % (328 125 euroa) on varaus käyttötalouteen, sisältäen mm. tarvittavat ICT-hankinnat.
Rakennus A:n osalta vuoden 2030 vuosisuunnitelmassa tulee huomioida uusien kalustusteiden kustannukset, jotka ovat kokonaisuudessa noin 2 150 000 euroa (2 500 euroa / 0–6-luokan oppilas, sekä 3 000 euroa / 7–9-luokan oppilas). Summasta 65 % (1 397 500 euroa) on varsinaista ensikertaista kalustamista. Koulujen ja päiväkotien ateria- ja puhtauspalveluiden järjestämisestä vastaa Pirkanmaan Voimia Oy. Palvelut tuotetaan joko Pirkanmaan Voimia Oy:n omana tuotantona, ostopalveluna tai näiden yhdistelmänä.
Takahuhdin koulun keittiöt toimivat palvelukeittiöinä. Palvelukeittiössä valmistetaan aamupala, kuumennetaan ja täydennetään tuotantokeittiössä valmistettu pääruoka, kypsennetään energialisäke, tehdään salaatti sekä tarjoillaan tuotantokeittiössä valmistettu välipala. Rakennuksen A ateriapalvelukustannukset ovat noin 430 000 euroa/vuosi. Puhtauspalveluiden kustannukset ovat noin 1,47 euroa/m2/kk. Rakennuksen B ateriapalvelukustannukset ovat noin 710 000 euroa/vuosi. Kustannukset jakautuvat arviolta seuraavalla tavalla: perusopetuksen ateriat 280 000 euroa, esiopetuksen ateriat 50 000 euroa ja varhaiskasvatuksen ateriat 380 000 euroa. Puhtauspalveluiden kustannukset ovat noin 1,47 euroa/m2/kk koulun tilojen osalta ja 3,56 euroa/m2/kk päiväkodin tilojen osalta.
Taide rakennushankkeessa
Rakennuksen A vanhan osan aulassa ja ruokalasalissa sijaitsee taiteilija Ipi Kärjen moniosainen teoskokonaisuus ”Ceres”. Taiteilija suunnitteli ja toteutti myös koulun ruokalan päätyseinään ”Aurora” -teoksen, joka on osa kokonaisuutta ja se koostuu kolmesta osasta. Rakennuksen B ruokasalin kaiteessa on taiteilija Matti Kalkamon taideteos ”Muodonmuutos-aineenvaihdunta” -pronssihahmot, jotka on ruuvattu kaiteeseen kiinni. Teos ei vaadi konservointia. Teokset tullaan sijoittamaan rakennuksessa A vanhalle paikalleen hankkeen valmistuttua. Rakennuksen B osalta teoksille etsitään uusi sijoituspaikka rakennuksessa.
Elinkaaren hiilijalanjälkilaskelmat
Takahuhdin koulun rakennuksen A perusparannuksen ja laajennuksen kokonaishiilijalanjälki on 50 vuoden arviointijaksolla 5 561 tCO2e. Perusparannuksen hiilijalanjälki on 15,93 kg CO2e/m2/a ja laajennusosan 16,55 kg CO2e/m2/a. Takahuhdin koulun rakennuksen B perusparannuksen ja laajennuksen kokonaishiilijalanjälki on 50 vuoden arviointijaksolla 6 380 tCO2e. Perusparannuksen hiilijalanjälki on 14,07 kg CO2e/m2/a ja laajennusosan 16,77 kg CO2e/m2/a.
Elinkaarikustannuslaskelmat
Lähtötietoaineiston perusteella tehtyjen laskelmien mukainen koulurakennuksen A perusparannuksen ja laajennusosan elinkaarikustannus on 50 vuoden arviointiajanjaksolla noin 78 276 105 euroa (alv 0%). Lähtötietoaineiston perusteella tehtyjen laskelmien mukainen koulurakennuksen B perusparannuksen ja päiväkodin laajennusosan ja laajennusosan elinkaarikustannus on 50 vuoden arviointiajanjaksolla 86 134 748 euroa (alv 0%).
Väistötilat
Rakennuksen B esikoulun sekä ensimmäisen ja toisen luokan toiminta siirtyy perusparannuksen ajaksi väistötiloihin ensimmäisenä valmistuvaan laajennusosaan uuden päiväkodin tiloihin. Kolmannen ja neljännen luokan toiminta siirtyy väistötiloihin Sammon koulun uudisrakennukseen. Väistötilasuunnitelma tarkentuu hankesuunnitteluvaiheessa. Rakennuksen A väistötilasuunnitelma ratkaistaan kokonaisuudessaan hankesuunnitteluvaiheessa
Lapsivaikutusten arviointi
Terveys: Takahuhdin koulun perusparannus ja uusi Takahuhdin päiväkoti mahdollistavat oppilaille terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön. Perusparannetut opetustilat luovat viihtyvyyttä ja koulumyönteistä asennetta oppilaisiin ja perheisiin. Koulun oppilashuolto toimii saumattomassa yhteistyössä oppilaiden terveyden ja opiskeluolosuhteiden edistämiseksi.
Turvallisuus ja liikkuminen: Koulu ja uusi päiväkoti sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella. Hankkeen myötä parannetaan alueen liikenneturvallisuutta, jotta oppilaiden on turvallista kulkea kouluun kävellen tai pyörällä ja että päiväkodin saattoliikenne saadaan turvalliseksi. Perusparannuksen ja päiväkodin uudisrakennuksen myötä lisätään lapsille, oppilaille ja henkilökunnalle polkupyöräpaikkoja, joista osa on katettuja. Huoltoajolle suunnitellaan turvallinen yhteys, joka ei risteä lasten välituntipihan eikä saattoliikenteen kanssa.
Arjen sujuvuus: Hankkeella on myönteisiä vaikutuksia lasten ja perheiden arjen sujumiseen, kun varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus pystytään tarjoamaan jatkossakin lähipalveluna alueen lapsille ja oppilaille. Koulun vanhoista tiloista pyritään saamaan niin monikäyttöisiä kuin se vanhassa rakennuksessa on mahdollista. Päiväkodin uudisosassa huomioidaan monikäyttöisuus ja mahdollisuus käyttää tiloja kulloisenkin palvelutarpeen mukaisesti. Tiloja voi vuokrata myös iltakäyttöön, esim. lasten harrastustoimintaa varten.