Kaupunginhallitus, kokous 7.10.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 388 Tampereen kaupungin liittyminen Museopedagoginen yhdistys TAKO ry:n jäseneksi 

TRE:4422/00.03.01/2024

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuuriympäristöpäällikkö Anna Lyyra-​Seppänen,​ puh. 041 730 2909 ja kulttuurijohtaja Sampo Terho, puh. 040 750 5254, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Suomeen on perustettu uusi valtakunnallinen ammatillisten museoiden yhdistys, Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry. Yhdistyksen toiminta perustuu 15 vuotta jatkuneeseen verkostotoimintaan, joka kehittää merkittävästi museoiden kokoelmatyötä. Noin sadan museon verkosto tekee yhteistyötä mm. niiden haasteiden parissa, joita museot kohtaavat laajojen kokoelmien ja rajallisten resurssien ristipaineessa. Verkostossa on luotu museoiden valtakunnallinen tallennustyönjako, joka auttaa museoita tehostamaan kokoelmien keruutyötä keskittymällä omaan ydintoimintaansa liittyvän aineiston tallentamiseen. Lisäksi museot ovat yhteistyössä lisänneet nykypäivän ilmiöihin kohdistuvaa tallennustyötä, organisoineet koulutusta museoiden henkilökunnalle sekä kehittäneet kokoelmiin liittyviä digitaalisia palveluita. TAKO-toiminta on valtakunnallisesti lisännyt museoiden kokoelmatyön suunnitelmallisuutta, näkyvyyttä sekä museoiden yhteisiä hankkeita. Tampereen historialliset museot on osallistunut aktiivisesti TAKO-verkostoon toimien mm. eri tallennustyönjaon aihepiirien mukaisten yhteistyöryhmien (poolien) puheenjohtajana.

Verkostomainen toimintamuoto ilman virallista ylläpitäjätahoa on rajoittanut TAKO-verkoston toimintaa ja mahdollisuuksia esimerkiksi hakea rahoitusta valtakunnallisiin hankkeisiin. Keväällä 2024 toteutetussa selvityksessä todettiin, että toiminnan jatkuminen edellyttää sen siirtämistä yhdistysmuotoon.

Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry perustettiin 18.6.2024. Yhdistyksen tarkoituksena on vahvistaa museoiden kokoelmatyön ammatillista kehittymistä ja museoammattilaisten ammatti-identiteettiä, kehittää edelleen ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyötä, ylläpitää tallennustyönjakoa, edistää nykydokumentointia, tarjota foorumi kokoelmatyön uusille avauksille, yhteistyölle ja asiantuntijuuden jakamiselle, lisätä kokoelmatyön ammatillista arvostusta ja edistää kokoelmien merkitystä ja käyttöä yhteiskunnan voimavarana. Yhdistyksen perustajajäseniin kuuluu 15 museota ylläpitävää organisaatiota.

Tampereen historiallisille museoille TAKO-toiminnan välittömiä hyötyjä ovat olleet henkilökunnalle tarjotut koulutukset, yhteisten hankkeiden kautta tullut näkyvyys sekä vertaisoppiminen ja parhaiden käytäntöjen jakaminen verkoston kautta. Tallennustyönjaon pitkäjänteinen ylläpito ja kehittäminen edellyttävät verkoston sujuvaa toimintaa.

TAKO ry:n rekisteröidyt säännöt 2024 ja allekirjoitettu pöytäkirja TAKO perustamiskokouksesta ovat tämän asian liitteinä.

Hallintosäännön (1.5.2024) 15 § 34)-kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää yhdistyksiin liittymisestä ja eroamisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki liittyy Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry:n jäseneksi.

Vuotuinen jäsenmaksu on Tampereen historiallisten museoiden osalta yhdistyksen perustamiskokouksessa vahvistetun mukaisesti 700 euroa (jäsenmaksuluokka I). Kustannus katetaan Tampereen historiallisten museoiden määrärahoista, kustannuspaikalta Kokoelmahankinta 137220.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jaana Leppäkorpi, Anna Lyyra-Seppänen, Teemu Ahola, Krista-Helena Riikonen, Heidi Rytky, Sampo Terho, Pirjo-Liisa Länkinen, Riikka Kolkkala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.