Kaupunginvaltuusto, kokous 20.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 79 Asemakaava nro 8861, XXIV (Nekala), Lounaantie 2, Nekalan koulu 

TRE:629/10.02.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö, Elina.Karppinen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 22.5.2023 päivätyn ja 27.11.2023 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8861. Asian hyväksyminen kuuluu valtuuston toimivaltaan.

Lisätietoja osoitteessa: http://www.tampere.fi/kaavat/8861

Dno: TRE: 629/10.02.01/2021

Kaavan laatija

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, projektiarkkitehti Raija Mikkola, toimistoarkkitehti Onni Pernu.

Asemakaavamuutos mahdollistaa uusia asuntoja Nekalaan

Kaavamuutoksella mahdollistetaan täydennysrakentaminen Nekalan koulurakennuksen tontilla, estämättä koulurakennuksen käyttötarkoituksen muutosta koulukäytöstä kulttuurialan käyttäjien tarpeisiin. Täydennysrakentaminen mahdollistaa noin 40 asuntoa.

Asemakaava kuuluu maankäytön suunnittelun kaavoitusohjelmaan vuosille 2022 - 2026 (kohde numero 26 vuodelle 2023).

Uutta rakennusoikeutta asumiseen 3100 k-m2

Kortteliin osoitetaan koulun nykyisen arvioidun kerrosalan 5900 k-m2 lisäksi 3100 k-m² uudisrakennuksille sekä 40 k-m2 talousrakennuksille. Asemakaava-alueella muodostuu rakennusoikeutta asumiselle yhteensä 3100 k-m² ja tehokkuus asumiselle esitetyillä tonteilla on yhteensä n. e=0,49.

Nekalan koulurakennus suojellaan arvokkaassa kulttuuriympäristössä

Suunnittelualue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY), Viinikka-Nekala pientaloalue. Suunnittelualueen pohjoisosassa sijaitsee vuonna 1931 valmistunut ja vuonna 1951 laajennettu Nekalan koulu, jossa koulu- ja kirjastokäyttö päättyi rakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi 2018, jolloin koulutoiminta siirtyi Tampereen normaalikouluun. Asemakaavassa koulurakennus esitetään suojeltavaksi. Suojelumääräyksen puitteissa rakennukseen on mahdollista tehdä korjauksia ja muutoksia, joiden myötä sitä voidaan käyttää kulttuuritiloina.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja saadun palautteen huomioiminen

Aloitusvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluaineistoa kuulutettiin nähtäville 22.9.2022. Siitä saatiin 6 viranomaiskommenttia sekä 9 mielipidettä osallisilta. Palaute koski mm. hulevesiä, olevien arvojen turvaamista, täydennysrakentamisen tarpeellisuutta, rakentamisen mittakaavaa, alueen muiden käyttäjien tarpeita, koulun pihan tulevaisuutta, alueen liikennejärjestelyitä ja alueen puiden säilyttämistä.

Valmisteluvaihe

Aloitusvaiheesta saatu palaute otettiin huomioon asemakaavaluonnoksen valmistelussa, asemakaavaluonnos kehittyi vaihtoehto 4:n pohjalta. Alueen puille esitettiin asemakaavaluonnoksessa soveltuvat suojelevat merkinnät.

Valmisteluaineisto kuulutettiin nähtäville 1.6.-22.6.2023. Aineistosta saatiin 7 viranomaiskommenttia ja 5 osallismielipidettä. Palaute koski mm. alueen puustoa ja viherympäristöä, meluolosuhteita, rakennustapaohjetta, rakentamisen mielekkyyttä alueelle, arvokkaan ympäristön huomiointia ja alueen liikenneolosuhteita.

Ehdotusvaihe

Valmisteluvaiheesta saatu palaute otettiin huomioon asemakaavaehdotuksen valmistelussa. Viite-, piha- ja hulevesisuunnitelmaan tehtiin tarkistuksia ja meluselvitystä täydennettiin skeitti- ja tapahtumamelun osalta. Asemakaavaehdotukseen sisällytettiin lisää alueen kaupunkikuvallista luonnetta tukevia kaavamääräyksiä sekä tehtiin tarkistuksia rakentamisen mittakaavaan. 

Tarkemmat kuvaukset saadun palautteen vaikutuksista kuvattu vaihekohtaisissa palauteraporteissa sekä asemakaavan selostuksessa.

Henkilötietoja sisältävän oheismateriaalin verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Asemakaavaehdotus nro 8861 (päivätty 22.5.2023, tarkistettu 27.11.2023) hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö, Elina.Karppinen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 22.5.2023 päivätyn ja 25.3.2024 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8861. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Kaavaan liittyvät selvitykset ja muita lisätietoja osoitteesta www.tampere.fi/kaavat/8861

Diaarinumero: TRE: 629/10.02.01/2021

Ehdotusaineisto oli nähtävillä 8.12.2023-19.1.2024. Siitä saatiin 4 viranomaislausuntoa ja 2 osallismielipidettä. Palaute koski meluolosuhteita, asuntojen aukeamissuuntia, rakentamistapaohjetta ja alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia tulevaisuudessa. Palautteet on eritelty omiksi liitteiksi ja kuhunkin on kirjattu kaupungin vastine. 

Ehdotusvaiheen jälkeen sekä kaavakarttaan, kaavaselostukseen että rakentamistapaohjeeseen on tehty vähäisiä tarkennuksia, jotka on tarkemmin eritelty asemakaavan selostuksessa sekä kaupungin vastineessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Asemakaavaehdotus nro 8861 (päivätty 22.5.2023, tarkistettu 27.11.2023 ja 25.3.2024) hyväksytään ja esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Perustelut

Kaavamuutoksella suojellaan Nekalan koulurakennus ja huomioidaan sen muutos kulttuurikäyttöön. Samalla luodaan mahdollisuudet täydennysrakentamiselle Nekalan koulurakennuksen läheisyydessä. Suunnittelualue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY), Viinikka-Nekala pientaloalue. Koulurakennus valmistui vuonna 1931 ja laajennettiin vuonna 1951. Koulu- ja kirjastokäyttö rakennuksessa päättyi vuonna 2018. Alueen ja koulurakennuksen arvot on huomioitu kaavatyössä.

Nykyisestä koulun tontista voidaan kaavan mukaisesti erottaa korttelialueet uusille pientaloille ja pienkerrostaloille, joihin mahtuu yhteensä  noin 40 asuntoa.

Uutta asumisen kerrosalaa esitetään kaavassa noin 3100 k-m² uudisrakennuksille sekä 40 k-m² talousrakennuksille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Asemakaavaehdotus nro 8861 (päivätty 22.5.2023, tarkistettu 27.11.2023 ja 25.3.2024) hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Raija Mikkola, puh. 040 806 3019 ja kaavoitusarkkitehti Onni Pernu, puh. 040 626 7880, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Asemakaavaehdotus nro 8861 (päivätty 22.5.2023, tarkistettu 27.11.2023 ja 25.3.2024) hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan maakuntamuseo, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan pelastuslaitos, muistuttajat 2 kpl, asemakaavaavustajat@tampere.fi, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen ja kunnan jäsenen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on asetettu nähtäville, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.