Kaupunginvaltuusto, kokous 21.10.2024

§ 160 Valtuustoaloite epäasiallisen käytöksen ja häirinnän kitkemiseksi kaupungin luottamustoimielimissä – Inna Rokosa ja Sofia Julin 

TRE:5980/01.00.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Klami Laura, Lakiasiainjohtaja, laura.klami@tampere.fi

Perustelut

Inna Rokosa ja Sofia Julin ovat 29.8.2022 jättämässään aloitteessaan esittäneet, että Tampereen kaupunki ottaa käyttöön häirintäyhdyshenkilöt kaupungin luottamustoimielimissä. Kyseisiin tehtäviin valitut henkilöt voisivat aloitteessa ehdotetun mukaisesti olla esimerkiksi luottamushenkilöitä tai viranhaltijoita. Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä olisi neuvoa ja tukea epäasiallista kohtelua tai häirintää kohdanneita luottamushenkilöitä. Lisäksi esitetään sen rinnalle mahdollisuutta ilmoittaa häirinnästä anonyymin lomakkeen kautta. 

Tampereen kaupunginvaltuusto on 13.11.2017 hyväksynyt ja 29.8.2022 § 109 tarkentanut kaupungin eettisiä toimintaperiaatteita. Periaatteet on laadittu henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa ja kaikkien kaupungin toimijoiden odotetaan noudattavan niitä. Hyväksyttyjen eettisten periaatteiden mukaisesti kaupungin johto, esihenkilöt ja luottamushenkilöt näyttävät käytöksellään hyvää esimerkkiä henkilöstölle. Eettisiin periaatteisiin lisättiin vuonna 2022 esimerkiksi luottamushenkilön huoneentaulu, minkä mukaisesti, mikäli puheenjohtaja havaitsee epäasiallista käytöstä, on hänen tehtävänään ottaa asia käsittelyyn välittömästi.

Kaupunginhallituksen hyväksymän hyvä hallinto- ja johtamistapa sekä sisäinen valvonta -määräyksen mukaisesti kaupungin toiminnassa ei sallita epäasiallista käytöstä, kiusaamista tai häirintää missään muodossa. Epäasialliseen käytökseen puuttuminen on jokaisen, mutta erityisesti esimiesten ja luottamuselinten puheenjohtajien vastuulla. Tampereen kaupunki on lisäksi sitoutunut noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita.

Tampereen kaupunginhallitus on hyväksynyt 30.1.2023 § 38 Tampereen kaupungin toiminnallisen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2023-2025. Suunnitelmaan on kirjattuna muun ohella että kaupungin luottamushenkilöiden ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusosaamista edistetään koulutuksella, vastuutahona yhdenvertaisuussuunnitelmatyöryhmä.

Kaupunginvaltuustolle on kohdennettu lakiasiainyksikön organisoinnista koulutusta valtuuston iltakoulussa 18.9.2023 aiheella eettiset toimintatavat sekä iltakoulussa 29.1.2024 aiheella koulutus asiallisen kohtelun toimintamalleista. Koulutukset toteutettiin ulkoisten tahojen toimesta.

Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä on julkaissut vuonna 2021 Epäasiallisen käytöksen käsitteleminen luottamuselimissä -oppaan. Oppaassa käsitellään muun muassa luottamuselimen roolia työnantajan edustajana, vastuita ja epäasiallisen kohtelun selvittämistä luottamuselimessä. Espoossa on valmisteilla Arvokas-ohje, jonka aiheena on Arvostava vuorovaikutus ja luottamushenkilöiden häirintätapausten käsitteleminen luottamustoimielimissä. Siinä annetaan toimintaohjeet toimielinten ja valtuustoryhmien puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille.

Luottamushenkilöt eivät ole työsuhteessa kaupungille, jolloin heillä ei ole käytettävissä mahdollisissa häirintätilanteissa kaupungin työnantajaorganisaation puolesta työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen tukea. Näin ollen on perusteltua muodostaa malli yhteiselle toimintatavalla mahdollisissa häirintätilanteissa. Mallin työstämistä on tarpeen valmistella luottamushenkilöyhteistyössä.

Esitetään näin, että valmistellaan pormestarin päätettäväksi työryhmän asettamispäätös. Työryhmän tarkoituksena on edellä mainittujen periaatteiden, ohjeiden ja käytänteiden pohjalta miettiä toimintamalleja luottamushenkilöiden toimintakulttuurin kehittämiseksi sekä häirintätapausten käsittelemiseksi. Lähtökohtana toimintamallille on luottamushenkilövetoisuus. Perusteena erillisen pormestarin nimeämän työryhmän perustamiselle on se, että olemassa oleva yhdenvertaisuussuunnitelmatyöryhmä kokoontuu vain kaksi kertaa vuodessa. Erillisen työryhmän työskentelyä koordinoitaisiin kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattorin toimesta ja se koostuisi luottamushenkilöiden lisäksi valmistelua tukevista virkahenkilöistä.

Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Inna Rokosan ja Sofia Julinin valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Klami Laura, Lakiasiainjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtava juristi Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225,​ kehittämispäällikkö Taina Lehmuskoski,​ puh. 044 423 5633, suunnittelija Miia-Hannele Vuori, puh. 044 423 5109 ja yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee, puh. 040 515 6166, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus

Inna Rokosan ja Sofia Julinin valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Tiedoksi

Inna Rokosa, Sofia Julinen, Mikko Ala-Kapee, Riikka Viitaniemi, Taina Lehmuskoski, Jaakko Laurila