Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 20.11.2023

§ 8 Valtuustokysely koskien päiväkotien varjoisia leikkipaikkoja - Minna Minkkinen 

TRE:4731/10.00.01/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Minna Minkkisen valtuustokysely:

Ilmastokriisi on ihmisten toiminnan seurausta, josta kärsimme kaikki. Kriisin hidastaminen vaatii toimenpiteitä, mutta on myös tehtävä varautumista ja sopeutumista. Helteet ja paahteinen kesäilma on yksi ongelma, johon on varauduttava. Lapset, erityisesti pienet lapset, ovat herkkiä helteen haittavaikutuksille ja lämpösairauksille. Helteen haittoja voivat olla ihottumasta hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Olen havainnoinut ja saanut paljon viestejä siitä, miten paahteisia Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen pihat ovat. On kerrottu, että lapset ovat kuumissaan ja läkähtyneitä, kun heitä iltapäivällä haetaan päiväkodista kotiin, ja työntekijät kertoivat, että pihoissa on todella vähän varjoa. Erityisesti huolestuttaa, miten moni kertoi, että pienten lasten pihoissa on vähemmän varjoa kuin isompien lasten pihoissa. Kiitosta saa muutamat päiväkodit, joiden pihassa on paljon puita, jotka luovat hyviä varjostettuja leikkipaikkoja. Lapset kuitenkin harvemmin haluavat seisoskella pihalla vain varjossa, vaan temmeltää ja leikkiä koko pihan alueella. Eroa ei näytä tekevän onko kyseessä uusi vai vanha varhaiskasvatusyksikkö. Kaupunki enenevästi tiettävästi edellyttää uusien yksiköiden suunnittelussa varjojen tarpeen huomioimista. Tätä suuntausta pitää vielä vakiinnuttaa ja vahvistaa.

Tampere haluaa olla lapsiystävällinen kunta. Se tarkoittaa kunnianhimoista työtä lasten oikeuksien eteen. Se tarkoittaa, että asioita katsotaan lasten näkökulmasta, ihan joka ikisessä asiassa. Myös turvallisessa päiväkodin pihassa. On tärkeää pitää huolta myös henkilökunnan terveydestä, se on aina myös lasten etu. Päiväkodin pihassa on pystyttävä leikkimään turvallisesti myös kesällä auringonpaisteessa.

Kysynkin,

Millaisiin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, jotta varhaiskasvatuksessa lapset voivat leikkiä kuumalla ilmalla ulkona turvallisesti?

Millaisiin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, jotta varhaiskasvatuksessa työskentelevät kaupungin työntekijät voivat tehdä työnsä turvassa myös kovilla helteillä?

Aikooko kaupunki lisätä varjoa päiväkotien pihoihin ensi kesäksi?

Päätös

Apulaispormestari Matti Helimon vastaus Minna Minkkisen valtuustokyselyyn annetaan valtuuston seuraavalla kyselytunnilla.

Valmistelija

  • Rasimus Elli, Varhaiskasvatusjohtaja
  • Hastio Pia, Yleiskaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 801 6917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Minna Minkkisen valtuustokysely siirtyi valtuuston kyselytunnilta 23.10.2023.

Apulaispormestari Matti Helimon vastaus Minna Minkkisen valtuustokyselyyn:

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluryhmän sekä kaupunkiympäristön palvelualueen kommentit valtuustokyselyyn päiväkotien varjoisista leikkipaikoista

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus:

Päiväkotien ulkoiluolosuhteiden tulee mahdollistaa lasten toiminta pihoissa ympärivuotisesti. Päiväkotipihojen toimivuutta arvioidaan aktiivisesti yhteistyössä päiväkotitoimijoiden, rakennuttajien ja tiloista vastaavien kanssa. Haasteita on tunnistettu mm. kesäolosuhteiden osalta ja havaittu, että pihoissa tulee olla riittävästi varjopaikkoja helteiden varalta.

Päiväkotien ja koulujen rakentamisen liittyvää pihojen suunnitteluohjetta on päivitetty tänä vuonna 2023. Huomiota on päivityksessä ja kehittämistyössä kiinnitetty pihaolosuhteiden parannuksiin monipuolisesti. Päiväkotien suunnitteluohjeessa todetaan, että piha-alue suunnitellaan siten, että lapset voivat ulkoilla sujuvasti eri keliolosuhteissa, myös sade- ja hellekeleillä. Leikkipihojen suunnittelussa on huomioitava varjon paikat ja sadesuojat. Suurien hankkeiden suunnittelussa edellytetään nykyään varjoanalyysin tekemistä, jolla arvioidaan mm. varjonpaikkojen riittävyyttä ja sijainteja. Varjoa tuovia elementtejä pihalla ovat riittävän suuret puut ja pensaat sekä seinämät ja katokset. Esimerkiksi päiväkotipihaan suunniteltavien puiden lajiston tulee olla monipuolista, joukossa myös isoksi kasvavia puulajeja ja kukkivia puulajeja. Osan puista tulee olla sellaisia, että ne muodostavat kasvaessaan pihaan varjoisia paikkoja. Aurinko- ja sadesuojat suunnitellaan tapauskohtaisesti. Pihalle voidaan sijoittaa myös sopiviin paikkoihin markiiseja, jotka on mahdollista avata ja sulkea tarvittaessa. Edellä mainitut asiat otetaan huomioon uusia tai peruskorjattavia rakennuksia suunniteltaessa.

Varhaiskasvatuksen heinäkuun keskitetty päivystystoiminta asemoidaan pääsääntöisesti päiväkoteihin, joissa kiinteistöissä on panostettu sisätilojen viilennystekniikkaan ja joiden pihat ovat mahdollisimman toimivia kesäajan erilaisissa olosuhteissa. Kaikissa päiväkodeissa ja myös päivystysajalle laaditaan aina turvallisuussuunnitelma, jossa huomioidaan myös tämän tyyppiset haasteet ja riskit sekä lasten että henkilöstön toiminnan osalta. Henkilöstön perehdytyksessä kesäpäivystyksen osalta käsitellään myös ulkona tapahtuvaa toimintaa ja varautumista helleolosuhteisiin. Esim. lasten ihoa suojataan aurinkorasvoilla, käytetään liialliselta suojaavia vaatteita ja hattuja, leikitään vesileikkejä ja yhteisiä leikkejä katoksissa, hyödynnetään myös lähialueen mahdollisuuksia kuten puistoja ja metsiä. Riittävään nesteytykseen kiinnitetään erityishuomiota. Henkilökunta seuraa huolellisesti lasten vointia ja tarvittaessa lapset siirtyvät sisälle. Kesäaikana vakituisen henkilöstön jaksamista tuetaan palkkaamalla kesäohjaajia ja alalle opiskelevia lakisääteisen henkilöstömitoituksen lisäksi.

Tekeillä olevassa kantakaupungin vaiheyleiskaavatyössä on tehty selvitys lämpösaarekeilmiöstä 2022. Työssä on tarkasteltu herkkien väestöryhmien toimintojen kuten päiväkotien sijoittumista eri lämpötilavyöhykkeille. Pintalämpötilaltaan kuumille, yli 40 asteen vyöhykkeille ei sijoitu päiväkoteja. Kaupunkivihreän kehittämisalueille sijoittuu kaksi päiväkotia (Hervannassa ja Nekalassa) kantakaupungin alueen kaikkiaan 127:stä päiväkodista. Kokonaisuutena päiväkodit siis sijoittuvat tällä hetkellä kuumimpien kaupunkirakenteen alueiden ulkopuolelle. Päiväkotiverkostosta löytyy Tampereelta vielä päiväkoteja, joissa varjopaikkoja on puutteellisesti. Tällaiset pihat ovat tiedossa ja yhteistyössä Tilapalvelujen kanssa haetaan ratkaisuja, miten näihinkin pihoihin saataisiin paremmat olosuhteet helteisinä kesäpäivinä. Näihin pihoihin on suunniteltu toimenpiteitä vuodelle 2024. Toimenpiteitä on tulossa seitsemän päiväkodin pihaan (Pispalan päiväkoti, Amurin päiväkoti, Metsäniityn päiväkoti, Niemenrannan päiväkoti, Terälahden päiväkoti, Maijalanpuiston päiväkoti ja Haukiluoman päiväkoti) ja muutoksiin on varattu pienten investointien määrärahasta yhteensä noin 800 000 €, joka on noin 25 % päiväkoti- ja koulurakennusten pienten investointien määrärahasta. Vuosien 2022–2023 aikana katoksia tai markiiseja on lisätty Vuorekseen Puistokoululle, jonka yhteydessä toimii Erho (vaativan ja erityisen hoidon yksikkö) sekä Mustametsän-, Kämmenniemen, Haukiluoman-, Vellamon- ja Tuomikujan päiväkodeille. Parannustoimenpiteitä tehdään suunnitelmallisesti vuosittain kartoitettujen haasteiden ja tarpeiden perusteella.

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio:

Tekeillä olevassa kantakaupungin vaiheyleiskaavatyössä on tehty selvitys lämpösaarekeilmiöstä (2022). Selvityksessä on määritetty maanpinnan lämpötilavyöhykkeitä satelliittikuva-aineiston pohjalta. Työssä on tarkasteltu herkkien väestöryhmien toimintojen kuten päiväkotien sijoittumista eri lämpötilavyöhykkeille. Pintalämpötilaltaan kuumille, yli 40 asteen vyöhykkeille ei sijoitu päiväkoteja. Selvitys on ollut keskeisenä aineistona laadittaessa yleiskaavaluonnokseen kaupunkivihreän kehittämisalue- merkintää, joka osoittaa kestävän kaupunkiympäristön kannalta haastavat alueet. Näillä alueilla on paljon vettä läpäisemätöntä pintaa ja hyvin vähän viherpintaa ja siten alueilla on haasteita lämpösaarekeilmiön mutta myös muun muassa kaupunkitulvien ja epäviihtyisän kaupunkiympäristön kannalta. Uusi yleiskaavamerkintä velvoittaa lisäämään kaupunkivihreän määrää näillä alueilla. Kaupunkivihreän kehittämisalueille sijoittuu kaksi päiväkotia (Hervannassa ja Nekalassa) kantakaupungin alueen kaikkiaan 127:stä päiväkodista. Kokonaisuutena päiväkodit siis sijoittuvat tällä hetkellä kuumimpien kaupunkirakenteen alueiden ulkopuolelle. Yleiskaavassa on tunnistettu, että myös vehreämmän kaupunkiympäristön sisällä on kuumuudeltaan epämiellyttäviä pienialaisia paikkoja siellä missä on etenkin puuston osalta avoimia ja paahteisia alueita. Yleiskaava ohjaa myös säilyttämään asemakaavoitettujen viheralueiden ja olemassa olevan puuston määrää sekä kehittämään viherpeitteisyyttä kantakaupungissa. On tärkeää, että kaupunkivihreän kehittämisalueita vehreytetään ja samaan aikaan pidetään huolta olemassa olevan kaupunkivihreän säilymisestä.

Päätös

Merkittiin.