Keskusvaalilautakunta, kokous 15.3.2021

§ 22 Puolueiden ja vaaliliiton sekä yhteislistojen ja valitsijayhdistysten keskinäisen järjestyksen määrääminen ehdokaslistojen yhdistelmää varten 

TRE:7262/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Voimassa olevan vaalilain 37 §:n mukaan puolueiden ja vaaliliittojen sekä yhteislistojen ja valitsijayhdistysten keskinäinen järjestys sekä vaaliliitossa sen muodostaneiden puolueiden keskinäinen järjestys vuoden 2021 kuntavaaleissa tulee arpoa 15.3.2021 pidettävässä keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

Oikeusministeriössä on vireillä vaalilain muutos siten, että kuntavaalien 2021 vaalipäivä siirtyy sunnuntaille 13.6.2021. Muutoksen astuttua voimaan muun ohella myös ehdokashakemusten jättämiselle varattu määräpäivä siirtyy tiistaille 4.5.2021 kello 16. Lainmuutoksen jälkeen uusia ehdokashakemuksia voidaan jättää edellä mainittuun ajankohtaan saakka. Sen sijaan ehdokashakemukset jo jättäneiden puolueiden ja muiden ehdokkaita asettaneiden ryhmien ei tarvitse jättää nyt jätettyjä ehdokashakemuksia uudelleen.

Keskusvaalilautakunnalle tulee lainmuutoksen myötä tehtäväksi kaikki ehdokasasetteluun liittyvät toimenpiteet uudelleen riippumatta siitä, onko uusia ehdokashakemuksia jätetty sille. Tämä tarkoittaa myös sitä, että puolueiden ja vaaliliittojen sekä yhteislistojen ja valitsijayhdistysten keskinäinen järjestys sekä vaaliliitossa sen muodostaneiden puolueiden keskinäinen järjestys tulee arvottavaksi uudelleen keskusvaalilautakunnan kokouksessa perjantaina 14.5.2021. Toisin sanoen vaalilain muutoksen myötä tämän päivän kokouksessa 15.3.2021 tehty arvonta menettää merkityksensä.

Koska vaalilain muutos ei kuitenkaan ole vielä tullut voimaan, on keskusvaalilautakunnan tehtävä voimassaolevan vaalilain mukaiset toimenpiteet.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Keskusvaalilautakunta päättää arpoa puolueiden ja vaaliliiton sekä yhteislistojen keskinäisen järjestyksen sekä vaaliliitossa sen muodostaneiden puolueiden keskinäisen järjestyksen.

Päätös

Arvonta suoritettiin vaalitietojärjestelmän Arvo järjestelmä -ominaisuuden avulla siten, että kaikki jäsenet seurasivat arvonnan etenemistä etäyhteyden välityksellä. Suoritetun arvonnan perusteella yhdistelmään merkitään:

puolueet ja vaaliliitto vasemmalta oikealle seuraavaan järjestykseen:

1. Eläinoikeuspuolue r.p.

2. Perussuomalaiset r.p

3. Liike Nyt r.p.

4. Suomen Keskusta r.p

5. Suomen Kommunistinen Puolue r.p.

6. Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p.

7. Vihreä liitto r.p

8. Feministinen puolue r.p.

9. Piraattipuolue r.p.

10. Kansallinen Kokoomus r.p. (KOK + RKP vaaliliitto)

11. Svenska folkpartiet i Finland r.p., Suomen ruotsalainen kansanpuolue r.p. (KOK + RKP vaaliliitto)

12. Vasemmistoliitto r.p.

13. Avoin Puolue r.p

14. Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p

15. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.

 

yhteislistat vasemmalta oikealle seuraavaan järjestykseen:

16. Valkoinen Tampere Vapaussota 1918 yhteislista

17. VaihtoehtoTampere yhteislista.