Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 9.10.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2023–2024 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3958/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Vatanen Tuula, Apulaisrehtori

Valmistelijan yhteystiedot

Apulaisrehtori Tuula Vatanen, puh. 040 806 2400, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632) ja laki taiteen perusopetuksesta (21.8.1998/633) edellyttävät oppilaitoksia arvioimaan antamaansa koulutusta. Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti on osa työväenopiston arviointiprosessia, jolla edistetään toiminnan laatua ja kehittämistä tunnistamalla vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Työväenopiston itsearviointi pohjaa julkishallinnon tarpeisiin luotuun ja kansalaisopistojen käyttöön mukautettuun CAF (The Common Assesment Framework) malliin. Arvioinnissa hyödynnettiin myös henkilöstö-​ ja asiakaspalautekyselyjen tuloksia.

Lukuvuoden 2023–2024 itsearviointiraportissa on tarkasteltu CAF-mallin kahta toimintatapaa ja kahta tulosten arviointialuetta. Toimintatapoina, joilla mahdollistetaan työväenopiston toivottujen tulosten saavuttaminen, on tarkasteltu johtajuutta sekä strategiaa ja toiminnan suunnittelua. Tulosten tarkastelualueina olivat yhteiskunnalliset tulokset sekä asiakastulokset.

Arvioinnissa työväenopistosta löytyi paljon vahvuuksia. Opistolla on selkeä suunta sekä arvot, jotka ovat linjassa opiston mission, vision ja vapaa sivistystyön arvojen kanssa. Opistolla on hyvät suhteet sidosryhmiin ja mahdollisuus vaikuttaa myös kansallisella tasolla. Tiedonkeruu on monipuolista ja kerättyä tietoa hyödynnetään toiminnan kehittämiseksi. Opistossa on kehittämismyönteinen ja -haluinen ilmapiiri.

Työväenopiston toiminta on monella mittarilla vastuullista. Se on luotettavaa, kohtuullisen taloudellista, yhteiskunnallisesti hyväksyttävää ja ympäristöä kunnioittavaa. Opiskelijoiden asiakaskokemus on erittäin positiivinen. Opiskelijat olivat tyytyväisiä kurssien laatuun, opettajiin ja oppimisympäristöön. Vastaajista 94,1 % koki, että asiakaskokemus vastasi heidän odotuksiaan. Yli 51,2 % oli sitä mieltä, että odotukset jopa ylittyivät: 23,3 % mielestä asiakaskokemus ylitti kaikki odotukset. Vastaajista 84,7 % koki, että asiointi oli hyvin sujuvaa tai erittäin sujuvaa.

Arvioinnin perusteella voidaan sanoa, että työväenopisto on lukuvuoden 2023–2024 aikana edistänyt vuosien 2023 ja 2024 vuosisuunnitelmiin kirjattuja kehittämisen kohteita. Arviointi osoitti, että moni asia toimii opistossa hyvin, mutta on myös asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota entistä paremman toimintatavan löytämiseksi. Tärkeimmiksi koettuja kehittämisen kohteita olivat viestinnän lisääminen, taloustietoisuuden kasvattaminen sekä resurssien ja toiminnan yhteensovittaminen.

Työväenopiston toiminnan laajuus on kiinni resurssoinnista. Tampere on kasvava kaupunki ja on odotettavissa, että työväenopiston kurssien kysyntä kasvaa väestönkasvun myötä. Myös maahanmuuttajille kohdistetulle kotouttavalle koulutukselle on koko ajan ollut aiempaa enemmän kysyntää. Resurssit ovat avaintekijä työväenopiston toiminnan kehittämissuuntaa ja mahdollisuuksia määriteltäessä.

Hallintosäännön (1.5.2024) 20 § mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tehtävänä on järjestää vapaan sivistystyön palvelut.

Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2023–2024 on liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2023-2024 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Apulaisrehtori Tuula Vatanen oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Henrik Pajunen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Tuula Vatanen, Maija-Liisa Gröhn, Sampo Terho, Pirjo-Liisa Länkinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)