Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 9.4.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 65 Omatoimikirjaston asiakkaaksi rekisteröityminen ja omatoimikirjaston käyttösäännöt 

TRE:1614/12.03.01/2025

Valmistelija

  • Terho Sampo, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas, puh. 040 800 4404 ja kirjastopalvelupäällikkö Johanna Laakso, puh. 040 509 1800, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Yleisistä kirjastoista annetun lain (1492/2016) 14 §:n mukaan kirjastolla voi olla käyttösäännöt, joilla edistetään järjestystä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Käyttösäännöissä voidaan määrätä tilojen, omaisuuden ja aineiston käytöstä sekä lainaamisesta, varaamisesta, palauttamisesta, käyttökielloista ja maksuista. Lain mukaan kirjaston käyttäjän tulee käyttäytyä asiallisesti ja käsitellä aineistoa huolellisesti. Järjestyslain (612/2003) nojalla kirjastossa on kiellettyä päihteiden käyttö, meluaminen ja uhkaava käytös.

Omatoimikirjasto on kirjasto, joka tarjoaa asiakkaille pääsyn kirjastoon myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla, esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin. Omatoimikirjastojen avulla kirjastopalvelujen saatavuutta ja tilojen käyttötehokkuutta on voitu lisätä merkittävästi. Tämä palvelu on osoittautunut erittäin suosituksi.

Tampereella omatoimikirjastoilla ei ole aiemmin ollut omia käyttösääntöjä. Joissakin Tampereen omatoimikirjastoissa on kuitenkin ilmennyt järjestyshäiriöitä omatoimikäytössä, minkä vuoksi Tampereelle on laadittu erilliset käyttösäännöt kirjaston omatoimikäyttöä varten.

Omatoimikirjaston käyttösääntöjen tarkoitus on selventää asiakkaan velvollisuuksia kirjastossa henkilökunnan poissa ollessa. Asiakkaan tulee kirjautua sisään omatoimikirjastoon ja tutustua kirjaston poistumisohjeisiin. Lisäksi sääntöjen tavoitteena on yhtenäistää alle 15-vuotiaiden lasten omatoimiasiakkaaksi tulon prosessi, huomioiden sekä turvallisuuden että lasten oikeudet käyttää kirjaston palveluita.

Omatoimikirjaston käyttö edellyttää voimassa olevaa PIKI-kirjastokorttia, johon on rekisteröity omatoimikirjaston käyttöoikeus. Rekisteröitymisen yhteydessä asiakkaille annetaan tietoa omatoimiasiointiin liittyvistä velvollisuuksista ja turvallisuusnäkökohdista. Käyttöoikeuden voi hankkia rekisteröitymällä omatoimikirjaston asiakkaaksi verkossa tai käymällä asiakaspalveluaikana missä tahansa Tampereen kirjastossa, jossa asiakastietoihin lisätään omatoimikirjaston käyttöoikeus. Rekisteröityminen verkossa tapahtuu Suomi.fi -tunnistautumisella. Rekisteröitymällä saa käyttöoikeuden kaikkiin Tampereen omatoimikirjastoihin. 15 vuotta täyttänyt henkilö voi rekisteröityä omatoimikirjaston käyttäjäksi itse. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan tai muun lakisääteisen edustajan suostumuksen omatoimikirjaston käyttöön.

Omatoimiaikana kirjastoon kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla. Jokaisen asiakkaan tulee kirjautua sisään henkilökohtaisesti. Asiakkaan velvollisuus on varmistaa, ettei samalla ovenavauksella pääse kirjastoon muita henkilöitä. Poikkeuksena ovat alle 15-vuotiaat lapset, jotka voivat tulla kirjastoon aikuisen seurassa ja ovat tällöin kyseisen aikuisen vastuulla omatoimikirjastossa asioidessaan.

Muutoksen tavoitteena on lisätä asiakkaiden tietoisuutta omatoimikirjastoissa asioimisesta sekä parantaa omatoimikirjastojen turvallisuutta, ehkäistä ilkivaltaa ja varmistaa mahdollisimman laajat aukioloajat. Ilkivalta on johtanut omatoimikirjastojen aukioloaikojen supistamiseen, ja häiriökäyttäytyminen on kasvattanut asiakkaiden turvattomuuden tunnetta. Muutoksella pyritään myös siihen, että omatoimikirjastoja käyttävien alle 15-vuotiaiden lasten huoltajat ovat paremmin tietoisia siitä, missä heidän lapsensa viettävät aikaansa. Muutoksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä siitä, että jokainen asiakas on kirjaston tiloissa käydessään velvollinen edistämään tilan siisteyttä, viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Omatoimikirjastojen käyttösäännöt astuvat voimaan 1.9.2025.

Omatoimikirjastojen asiakkaaksi rekisteröitymistä koskevat muutokset tulevat voimaan 1.9.2025. Siihen asti omatoimikirjastojen käyttö jatkuu ennallaan. Omatoimikirjaston asiakkaaksi rekisteröitymisiä voidaan kuitenkin alkaa tekemään heti sen jälkeen, kun päätös on saanut lainvoiman.

Osana päätösvalmistelua on tehty vaikutusten ennakkoarviointi omatoimirekisteröitymisestä.

Hallintosäännön (1.1.2025) 16 §:n ja 19 §:n nojalla kulttuuri-​ ja vapaa-​aikalautakunta vastaa kirjastopalvelujen järjestämisestä ja kehittämisestä sekä päättää viranomaisen päätösvallan käyttämisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupunginkirjaston omatoimikirjastojen käyttösäännöt hyväksytään. 

Käyttösäännöt ovat voimassa 1.9.2025 alkaen toistaiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kirjastopalvelupäällikkö Johanna Laakso oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sampo Terho, Niina Salmenkangas, Johanna Laakso, Jaana Leppäkorpi, Pirjo-Liisa Länkinen, Riikka Kolkkala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.