Perustelut
Kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2024 talousarviokehyksen 19.6.2023. Päätös liitteineen on luettavissa Selmassa (http://intra.tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Kaupunginhallitus).
Talousarviokehys perustuu kaupungin toimintayksiköiden kanssa toukokuussa käytyihin neuvotteluihin ja kaupungin johtoryhmän linjauksiin. Talousarvion kehyspohjissa on lisäksi huomioitu useita teknisiä muutoksia.
Vuoden 2024 talousarvion sisältämät sitovat toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategiaan 2030 ja sen pohjana olevaan Kalervo Kummolan pormestariohjelmaan. Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kohdistuu vuonna 2024 kaksi sitovaa toiminnan tavoitetta. Joukkoliikenteen matkustajamäärässä tavoitellaan 5 prosentin kasvua vuoteen 2023 verrattuna. Lisäksi työntekijäkokemuksen parantaminen on asetettu tavoitteeksi kaikille lautakunnille.
Kesäkuun tilanteen perusteella laadittu kaupungin koko vuoden vuosikate-ennuste on 167,8 milj. euroa ylijäämäinen ja tulosennuste 38,9 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 18,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempi. Kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa talousarviomuutoksista, jotka paransivat tulosta 17,5 milj. euroa verotulojen kasvun seurauksena. Suurimmat menojen ylitykset ovat sivistyspalvelujen palvelualueella. Verorahoituksen ennuste on talousarviomuutosten jälkeen 4,0 milj. euroa budjetoitua suurempi.
Kaupunkiympäristön palvelualueen talouden arvioidaan toteutuvan 0,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana johtuen pääosin sekä joukkoliikenteen kustannustason voimakkaasta noususta että syksyllä toteutettavista aikatauluvarmuuden kehittämistoimenpiteistä (lisävuoroja linjoille, joilla liikenteen ruuhkautumisen tai kasvaneiden matkustajamäärien aikataulut eivät ole toteutuneet).
Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.
Joukkoliikennelautakunta vastaa osaltaan kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmän toimintatuloista ja -menoista sekä investoinneista. Vuoden 2024 kehyksessä on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit.
Kuntatalouden vuodesta 2023 on yleisesti ottaen tulossa hyvä, koska kunnille kertyy vuonna 2023 vielä vanhojen veroperusteiden mukaisia kunnallis- ja yhteisöverotuloja. Eri ennustelaitokset ovat arvioineet kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien. Myös suurten kaupunkien talous on heikkenemässä nopeasti pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Tampereen kaupungin näkymät vuodelle 2024 ovat selkeästi vuotta 2023 heikompia, ja talouden tasapainossa pitäminen näyttää pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2024-2027. Vuoden 2024 talousarviokehyksessä on turvattu nykyisten palvelujen taso, ja osittain palveluihin on osoitettu lisäpanostuksia. Koko kaupungin toimintakate heikkenee 33,0 milj. euroa (5,2 %) vuoden 2023 vertailukelpoiseen talousarvioon verrattuna. Talousarviokehyksen vuosikate on 77,9 milj. euroa ja tilikauden tulos 19,0 milj. euroa alijäämäinen.
Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli toimintayksiköiden tuotteistetut palvelut. Kehysvalmistelussa eriteltiin talousarviopohjan korjaukset, valittujen palvelujen suoritteiden volyymimuutokset, arvioitu kustannustason nousu (+3 %), laskennallinen tuottavuustavoite (-1 %) ja erikseen neuvoteltavat merkittävät (lainsäädäntö/strategia/toimintaympäristö) muutostarpeet. Valituille palveluille asetetaan talousarviossa yksikkökustannustavoite ja palvelujen yksikkökustannusten kasvua seurataan vuosittain.
Joukkoliikennelautakunnan toimintakate vuonna 2024 on -34,0 milj. euroa. Toimintakate poikkeaa 0,87 milj. euroa kaupunginhallituksen hyväksymän talousarviokehyksen mukaisesta joukkoliikennelautakunnan toimintakatteesta, joka on -34,9 miljoonaa euroa. Poikkeama johtuu siitä, että kehyspäätöksessä joukkoliikennelautakunnan suoritemäärään kasvuun perustuva toimintakatteen vahvistuminen (0,87 milj. euroa) oli esitetty virheellisesti yhdyskuntalautakunnassa. Joukkoliikennelautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2024 on -0,5 milj. euroa.
Joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden budjettiesityksessä on kehysvaiheessa huomioitu tulojen lisäyksiä yhteensä 5,6 milj. euroa ja menojen lisäyksiä yhteensä 10,6 milj. euroa. Toimintakatteeseen vaikuttavat muutokset koostuvat talousarviopohjan korjauksista (0,8 milj. euroa), laskennallisesta kehyskasvusta (1,1 milj. euroa) sekä erikseen neuvotelluista merkittävistä (lainsäädäntö/strategia/toimintaympäristö) muutostarpeista (3,1 milj. euroa).
Joukkoliikennelautakunnan budjettiesityksessä henkilötyövuodet kasvavat +1,2 htv.
Joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden budjettiesityksessä on kehysvaiheessa lisätty tuloja yhteensä 5,6 milj. euroa. Tulojen lisäys sisältää vuoden 2023 aikana toteutuneesta matkustajamäärän kasvusta aiheutuvan pohjankorjauksen 2,5 milj. euroa sekä 3,1 milj. euroa laskennallisena muutoksena sisältäen sekä vuoden 2024 matkustajamäärän ennustetun kasvun että lipun hintojen nostosta lisääntyvät lipputulot. Toimintamenoja on lisätty 10,6 milj. euroa johtuen erityisesti kustannustason noususta sekä vuoden 2023 aikana toteutetuista kasvun ja aikatauluvarmuuden edellyttämistä liikennetarjonnan lisäyksistä, jotka pohjankorjauksen lisäksi lisäävät kustannuksia koko kalenterivuodelle 2024. Valtion joukkoliikennetuen on arvioitu olevan vuonna 2024 vuoden 2023 tasolla. Lisäksi laskennalliseen kehyksen kasvuun on sisällytetty yksikön suunnitteluresurssin lisääminen yhdellä henkilötyövuodella.
Pormestarin talousarvioesitys voi sisältää muutoksia lautakunnan talousarvioesitykseen verrattuna.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja
Kaupunkiympäristön palvelualueeseen kuuluvan joukkoliikennelautakunnan vuoden 2024 talousarvioesitys hyväksytään lautakunnan osalta sekä oikeutetaan joukkoliikennejohtaja tekemään talousarvioesitykseen teknisiä muutoksia.
Samalla hyväksytään lautakunnan lausunnot talousarvioesityksen yhteydessä käsiteltäviin valtuusto- ja kuntalaisaloitteisiin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.