Perustelut
Kulkurintuvan liikkuvaan elintarvikehuoneistoon on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus Helsingissä 5.5.2024 (liite 1). Tällöin on toimijlla havaittu useita puutteita mm. omavalvonnassa, tilojen riittävyydessä ja soveltuvuudessa, elintarvikkeiden käsittely- ja hygieniakäytännöissä, elintarvikkeiden merkinnöissä.
Kohteeseen on tehty uusintatarkastus Helsingissä 4.8.2024, jolloin on todettu, että suurin osa epäkohdista oli edelleen korjaamatta (liite 2).
Kulkurintuvan myyntipisteeseen on tehty toinen uusintatarkastus Helsingissä 3.11.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole edelleenkään korjattu määräajassa kehotuksista huolimatta (liite 3).
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö on kuullut toimijaa elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 27.11.2024 päivätyllä kirjeellä (liite 4).
Toimijan Tampereella sijaitsevaan varastoon on tehty valvontasuunnitelman ulkopuolinen tarkastus 28.11.2024 (liite 5).
Toimija pyysi lisäaikaa vastineen toimittamiselle 31.12.2024 asti (liite 6). Toimijalle myönnettiin lisäaikaa vastineen antamiseen ja hän on antanut vastineen 7.1.2025 (liite 7).
21.1.2025 Helsingin kaupungin Elintarviketurvallisuusyksikkö on antanut Kulkurintupa Oy:lle elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen (liite 8). Määräyksessä on vaadittu seuraavat asiat:
1. Toimijan on laadittava kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelman on oltava tarkastettavissa.
2. Myyntipiste on suojattava katoksella ja kolmella seinällä. Tarvittaessa myös pohja on suojattava, esim. hiekalla tai nurmikolla.
3. Pisarasuojauksesta on huolehdittava riittävällä tavalla. Avonaisia muikkulaatikoita ei saa sijoittaa myyntipisteessä niin, että ne ovat liian lähellä asiakkaita.
4. Myyntipiste, mukaan lukien seinät, kalusteet ja muut tavarat, on puhdistettava rasvasta ja liasta ja pidettävä puhtaana.
5. Käsienpesupisteessä on oltava lämmintä vettä, jätevesiastia, nestesaippuaa ja paperipyyhkeitä. Käsienpesupiste on laitettava toimintakuntoon ennen ruoanvalmistuksen ja myynnin aloittamista.
6. Käsihygieniasta on huolehdittava. Kädet on pestävä usein ja aina ennen ruoanvalmistukseen ryhtymistä.
7. Välineille on oltava pesumahdollisuus tai mukana on oltava riittävästi puhtaita välineitä, jotta niitä voidaan tarpeen mukaan vaihtaa.
8. Vanhentuneita elintarvikkeita ei saa myydä eikä säilyttää myyntipisteessä, autossa eikä myyntipisteen tukitiloissa. Vanhentuneiden tuotteiden hävittäminen on huomioitava omavalvonnassa. Vanhentuneet tuotteet on hävitettävä omavalvontatoimenpiteenä viipymättä.
9. Myyntipisteeseen on laitettava esille pakkaamattomina myytävien elintarvikkeiden osalta seuraavat tiedot: elintarvikkeen nimi ja allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet tai vaihtoehtoisesti tiedote, jossa asiakkaille kirjallisesti ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta.
10. Pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä on oltava hygieniapassi ja se on pyydettäessä esitettävä tarkastajalle.
Edellä mainituille toimenpiteet annettiin määräajaksi 28.2.2025 mennessä.
5.4.2025 Lohjan ympäristöterveyspalvelut on tehnyt valvontasuunnitelman mukaisen uusintatatarkastuksen Länsi- Uudenmaan suurmarkkinoilla, jolloin on todettu, ettei määräyksessä edellytettyjä kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (liite 9).
25.4.2025 Tampereen elintarvikevalvonta tarkasti Kulkurintuvan liikkuvan huoneiston Tampereen kalamarkkinoilla (liite 10). Tarkastus tehtiin toisen viranomaisen pyynnöstä liittyen meneillään oleviin pakkokeinoihin. Tarkastushetkellä myynnissä oli vain pakattuja tuotteita. Tarkastuksella ei pystytty kokonaisuudessaan todentamaan toimijalle 21.1.2025 annetun määräyksen noudattamista eikä edellisellä tarkastuksella (5.4.2025) havaittuja epäkohtia voitu täysin tarkastaa. Tarkastuksella havaittiin kuitenkin epäkohtia, joista toimijalle on jo toistuvasti annettu kehotuksia ja määräys aikaisemmilla tarkastuksilla. Tästä syystä Tampereen elintarvikevalvonta on kuullut toimijaa elintarvikelain 68 §:n mukaisesta uhkasakosta 13.6.2025 (liite 11).
Kuulemiseen on annettu vastine määräajassa 3.7.2025 (liite 12).
Kohteeseen on tehty 5.7.2025 uusintatarkastus Rannikon antimet -tapahtumassa Kokkolassa Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon toimesta (liite 13). Puolet määräyksessä esitetyistä epäkohdista oli korjattu. Korjaamatta on edelleen määräyksessä esitetyt kohdat:
1. Myyntipiste on suojattava katoksella ja kolmella seinällä. Tarvittaessa myös pohja on suojattava, esim. hiekalla tai nurmikolla.
2. Käsienpesupisteessä on oltava lämmintä vettä, jätevesiastia, nestesaippuaa ja paperipyyhkeitä. Käsienpesupiste on laitettava toimintakuntoon ennen ruoanvalmistuksen ja myynnin aloittamista.
3. Käsihygieniasta on huolehdittava. Kädet on pestävä usein ja aina ennen ruoanvalmistukseen ryhtymistä.
4.Välineille on oltava pesumahdollisuus tai mukana on oltava riittävästi puhtaita välineitä, jotta niitä voidaan tarpeen mukaan vaihtaa.
5. Myyntipisteeseen on laitettava esille pakkaamattomina myytävien elintarvikkeiden osalta seuraavat tiedot: elintarvikkeen nimi ja allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet tai vaihtoehtoisesti tiedote, jossa asiakkaille kirjallisesti ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta.
Suunnitelmallisesta tarkastuksesta, uusintatarkastuksista, neuvonnasta, opastuksesta, kehotuksista ja määräyksestä huolimatta toimija, Kulkurintupa Oy, ei ole korjannut kaikkia toimipaikan toiminnassa havaittuja epäkohtia. Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön antama elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys (liite 8) on edelleen voimassa, kunnes toisin todetaan. Koska toimija ei ole itse ryhtynyt toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitetun määräyksen tehostamiseksi tarpeen asettaa elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 artiklan 138 mukaan jos todetaan, että säännöksiä ei ole noudatettu, toimivaltaisten viranomaisten on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet, joilla varmistetaan, että kyseinen toimija korjaa tällaisen noudattamatta jättämisen ja estää sen jatkossa. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa. Valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla (etl 68.1 §). Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos: 1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai 2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 852/2004 liitteen II luvun 3 kohdan 1 mukaan siirrettävät ja väliaikaiset tilat, kuten telttakatokset, on niin hyvin kuin käytännössä on mahdollista, sijoitettava, suunniteltava, rakennettava, pidettävä puhtaina ja kunnossa siten, että vältetään saastuminen, erityisesti eläinten ja tuhoeläinten aiheuttama. Aikaisempien tarkastusten mukaan myyntipisteen suojaukset eivät ole olleet riittävät.
Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 852/2004 liitteen II luvun 3 kohdan 2 mukaan on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat). Myyntipisteen käsienpesupisteessä ei ollut lämmintä vettä eikä nestesaippuaa ja henkilökunnan käsihygieniassa todettiin puutteita. Lisäksi kohdan 2 mukaan on oltava asianmukaiset keinot työkalujen ja laitteiden puhdistamiseen ja tarvittaessa desinfiointiin ja elintarvikkeet on sijoitettava siten, että saastumisriski voidaan välttää niin hyvin kuin käytännössä on mahdollista. Välineiden pesumahdollisuutta ei ollut eikä mukana ollut vaihtovälineitä.
Toimijan on huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014) 6 §:n mukaan pakkaamattomista elintarvikkeista on elintarvikkeen luovutuspaikassa annettava loppukuluttajalle tieto kaikista elintarvikkeen valmistuksessa käytetyistä ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevista ainesosista, jotka ovat elintarviketietoasetuksen (1169/2011) 9 artiklan 1 kohdan c alakohdan tarkoittamia allergioita ja intoleransseja aiheuttavia aineita tai tuotteita. Ainesosat on ilmoitettava elintarvikkeen nimellä niin, että käy ilmi elintarviketietoasetuksen liitteessä II mainitun aineen tai tuotteen nimi. Edellä 1 momentissa tarkoitettua tietoa ei tarvitse antaa elintarvikkeesta, jonka nimestä käy ilmi elintarviketietoasetuksen liitteessä II mainitun aineen tai tuotteen nimi. Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014) 7 §:n mukaan pakkaamattomasta elintarvikkeesta on vähittäismyyntipaikassa annettava loppukuluttajalle myös seuraavat tiedot: 1) elintarvikkeen nimi 2) elintarvikkeen ainesosat siten kuin elintarviketietoasetuksessa säädetään tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014) 8 §:n mukaan pakkaamattomista elintarvikkeista annettavien tietojen ilmoittamistapa on seuraava: Edellä 6 ja 7 §:ssä tarkoitetut tiedot on ilmoitettava loppukuluttajalle kirjallisesti elintarvikkeen luovutuspaikassa pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. Tiedot voidaan 1 momentissa säädetystä poiketen antaa suullisesti edellyttäen, että - elintarvikkeen luovutuspaikassa pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla tavalla ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta tai että tiedot ovat kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa ilman ylimääräisiä kustannuksia; ja - tiedot ovat kirjallisessa tai elektronisessa muodossa elintarvikkeen luovutuspaikassa henkilökunnan ja valvontaviranomaisten helposti saatavilla. Myyntipisteessä ei ollut esillä tietoa elintarvikkeiden valmistuksessa käytetyistä ja lopullisessa elintarvikkeessa olevista ainesosista eikä asiakkaille ollut esillä tiedotetta allergeenitietojen saamisesta henkilökunnalta.
Liitteet sisältävät henkilötietoja, minkä vuoksi niiden verkkojulkisuutta on rajoitettu.
Sovellettavat säännökset:
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 55, 68, 75, 78 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 artikla 17
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 1169/2011
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014)
Hallintolaki (434/2003) 33, 34, 36 §
Uhkasakkolaki 1113/1990 6, 7, 8, 22, 23, 24 §
Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston päätös jaoston toimivallan siirtämisestä ympäristöterveyden viranhaltijoille 23.2.2023 7 §
Tampereen kaupungin hallintosääntö (1.1.2025) 16, 17, 22 §
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Virtaranta Satu, Elintarviketurvallisuuspäällikkö
Kulkurintupa Oy:lle asetetaan yhteensä 5 000 euron uhkasakko (uhkasakkolaki 6 §) valvontaviranomaisen aiemmin antaman elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen täytäntöönpanon tehostamiseksi, mikäli asetettuja velvotteita ei ole korjattu 30.9.2025 mennessä. Uhkasakon kullekin kohdalle määrätään erillinen uhkasakko seuraavasti.
Asetetut velvoitteet:
1. Myyntipiste on suojattava katoksella ja kolmella seinällä. Tarvittaessa myös pohja on suojattava, esim. hiekalla tai nurmikolla. Uhkasakko 1000€.
2. Käsienpesupisteessä on oltava lämmintä vettä, jätevesiastia, nestesaippuaa ja paperipyyhkeitä. Käsienpesupiste on laitettava toimintakuntoon ennen ruoanvalmistuksen ja myynnin aloittamista. Uhkasakko 1000€.
3. Käsihygieniasta on huolehdittava. Kädet on pestävä usein ja aina ennen ruoanvalmistukseen ryhtymistä. Uhkasakko 1000€.
4.Välineille on oltava pesumahdollisuus tai mukana on oltava riittävästi puhtaita välineitä, jotta niitä voidaan tarpeen mukaan vaihtaa. Uhkasakko 1000€.
5. Myyntipisteeseen on laitettava esille pakkaamattomina myytävien elintarvikkeiden osalta seuraavat tiedot: elintarvikkeen nimi ja allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet tai vaihtoehtoisesti tiedote, jossa asiakkaille kirjallisesti ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta. Uhkasakko 1000€.
Uhkasakko voidaan tuomita uhkasakkolain (1113/1991) 10 §:n nojalla maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.