Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 20.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 81 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus maisematyöluvasta, Rissonkatu 4 (lisäpykälä) 

TRE:3503/10.03.01/2024

Valmistelija

  • Usvajärvi Jari, Maisema-asiantuntija

Valmistelijan yhteystiedot

Maisema-asiantuntija Jari Usvajärvi, puh. 040 182 2529, jari.usvajarvi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh 040 750 1876, hanna.sandstrom@tampere.fi

Perustelut

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry ja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ovat tehneet 27.6.2024 oikaisuvaatimuksen (Liite Yrja 1) maisematyöluvasta LP-837-2024-01696 (Liite Yrja 2). Oikaisuvaatimus on tullut jättää viimeistään 28.6.2024 eli oikaisuvaatimus on toimitettu ajallaan. Yhdistysten kotipaikka on Tampere, joten MRL 192 § 2 kohta 2) mukaisesti, heillä on valitusoikeus.

Rakennusvalvonnan maisema-asiantuntija on päätöksellään 12.6.2024 myöntänyt maisematyöluvan maisemaa muuttavaan puiden kaatamiseen. Maisematyölupahakemuksen toimenpiteet sijoittuivat usealle kiinteistölle (837-584-7-0, 837-589-12-69, 837-584- 1-101 ja 837-582-1-32). Toimenpiteiden tarkoituksena on hillitä kirjanpainajatuhoja. Tuhoja vähennetään ja ehkäistään poistamalla tuoreita kirjanpainajan iskeymäkuusia.

Oikaisuvaatimuksessa hakija vaatii yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostoa kumoamaan päätöksen yhdeltä maisematyöluvan toimenpidealueista. Hakija esittää tämän alueen muuttamista osaksi Halimasjärven luonnonsuojelualuetta.

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva toimenpidealue on Kenkirajanpuiston itäpuolella, jossa on voimassa asemakaavat 8184 ja 7728. Molemmissa asemakaavoissa toimenpidealue on merkitty lähivirkistysalueeksi (VL). Asemakaavassa 8184 on toimenpidealueella merkintä sl-4-merkintä, jonka mukaan liito-oravan elinolosuhteiden ja kulkureittien turvaamiseksi alueen puusto tulee säilyttää ja jättää tavanomaisten metsänhoidollisten toimenpiteiden ulkopuolelle, metsää on hoidettava liito-oravaa suosivalla tavalla.

Hakijan vaatimukset perustuvat luonnonsuojelulain soveltamisalaan, jonka valvovana viranomaisena on Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Maisematyöluvan lupaehtona on, että hankkeeseen ryhtyvän tulee huomioida ympäristönsuojeluyksikön lausunnon mukaiset ehdot ja rajaukset metsänkäsittelyille. Ympäristönsuojeluyksikkö on lausunnossaan (Liite Yrja 3) määrännyt toimenpiteissä noudattamaan ELY-keskukselta saatavaa ohjeistusta sekä lahokaviosammalen osalta Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kesken 15.5.2023 sovittua linjausta, maisematyöluvan liitteenä olevan työselosteen (Liite Yrja 4) mukaisesti. Ympäristönsuojeluyksikkö on todennut lausunnossaan, että maisematyöluvan mukaisilla toimilla ei ole ennalta arvioiden haitallisia vaikutuksia luonnonsuojelulain tai metsälain turvaamiin luontoarvoihin alueella. Ympäristönsuojeluyksikkö on todennut, että oikaisuvaatimuksessa esitetty suojelualoite käsitellään erikseen vapaamuotoisesti suoraan yhdistyksille vastaamalla.

Maisematyöluvan lupaehtona on myös, että hankkeeseen ryhtyvän tulee huomioida luonnonsuojelulain 78 §:n mukaiset Euroopan unionin tiukkaa suojelua edellyttävien eliölajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen suojelu sekä luonnonsuojelulain 79 §:n Euroopan unionin tärkeinä pitämien eliölajien esiintymispaikkojen suojelu.

Maankäyttö- ja rakennuslain 140 §:n 1 momentin mukaan alueella, jolla on voimassa asemakaava tai yleiskaava, maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Edellä olevan selvityksen perusteella edellytykset maisematyöluvan myöntämiselle ovat täyttyneet ja lupa on tullut myöntää.

Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksentekijät, Jari Usvajärvi

Muutoksenhaku

Valitusosoitus    

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Rakennus- ja toimenpidelupa

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen); sekä
4) kunnalla
5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

Purkamis- ja maisematyölupa

Valitusoikeus on:

1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
2) kunnan jäsenellä; sekä
3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
4) elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on valitusoikeus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä myös silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä. Jos rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista, valitusoikeus rakennusluvasta on myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.