Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 222 Oikaisuvaatimus Parkanonkadun yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien muuttamisesta jalkakäytäviksi 

TRE:3400/08.01.02/2023

Valmistelija

  • Vandell Ari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampereen kaupungille on jätetty oikaisuvaatimus suunnittelupäällikön 15.6.2023 tekemästä päätöksestä koskien Parkanonkadun yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien muuttamista jalkakäytäviksi. Oikaisuvaatimuksen perusteena on esitetty, että suunnitelma tekee mahdottomaksi pyöräillä laillisesti Muroleenpolulle ja sieltä pois. Jotta pyöräily olisi laillisesti mahdollista, oikaisuvaatimuksessa vaaditaan Muroleenpolun kohdalle rakennettavaksi ajoluiska tai muu vastaava päällystetty rakenne, joka mahdollistaa Muroleenpolulle ja sieltä pois pyöräilyn.

Parkanonkadun yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien muuttamista jalkakäytäviksi valmisteltaessa tunnistettiin, että yhteys Muroleenpolulle kulkee kyseisen väylän kautta. Parkanonkadulla on tonttiliittymät Muroleenpolun molemmin puolin. Tonttiliittymän kautta Muroleenpolulle pyöräiltäessä joudutaan käyttämään jalkakäytävää joko eteläpuolella 7,5 metriä tai pohjoispuolella 6,5 metriä. Osuuden jättäminen pyörätieksi edellyttäisi neljää liikennemerkkiä ja vastuu pyörätien talvihoidosta säilyisi kaupungilla. Tätä ei pidetty väylän erittäin lyhyen pituuden vuoksi tarpeellisena. Oikaisuvaatimuksen tekijä on kuitenkin oikeassa siinä, että tieliikennelaki ei salli jalkakäytävällä pyöräilyä lyhyttäkään matkaa, ja yhteyden käyttö edellyttäisi siten pyörän taluttamista.

Parkanonkadun ajoradan ja pyörätien välissä on 3 m leveä nurmialue, jolla on katupuu ja sähkökaappi juuri Muroleenpolun kohdalla. Ajoluiskan toteutus juuri Muroleenpolun kohdalle on siten kustannuksiltaan kohtuuttoman kallis tarpeeseen nähden. Ajoluiska on tehtävissä hieman Muroleenpolun pohjoispuolelle puuta vaurioittamatta. Ajoluiskan ja pohjoisemman tonttiliittymän väliin jää noin 4 m nurmiosuus. Ajoluiskasta on laadittu liitteenä oleva alustava ideasuunnitelma piir.no: 1/22285  ja sen toteuttamiseksi laaditaan rakennussuunnitelma syksyllä 2023.

Oikaisuvaatimus sisältää henkilötietoja,​ minkä johdosta sitä ei julkaista kaupungin internet-​sivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Oikaisuvaatimus hyväksytään.

Parkanonkadulta Muroleenpolulle toteutetaan pyöräiltävä ajoluiska. Ajoluiskasta laaditaan rakennussuunnitelma syksyllä 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä, Ari Vandell, Katja Seimelä, Laura Puhakka, Petri Keivaara, Kimmo Myllynen, liikennemerkit, Ida Niinimäki, infraomaisuudenhallinta

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.