Yhdyskuntalautakunta, kokous 19.11.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 298 Kaupinlaakso 1, viheralueiden yleissuunnitelma 

TRE:1997/10.03.04/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijoittuu Kaupin kansanpuiston ja ulkoilumetsän sekä Niihaman retkeilymetsän laajan metsäkokonaisuuden eteläreunaan Teiskontien pohjoispuolelle. Alussa aluetta kutsuttiin Medi-Parkiksi.

Alue nimettiin kaavoituksen aikana Kaupinlaakso 1:ksi. Viheralueiden pinta-ala on 20,47 hehtaaria. Lääkärinkadun pohjoispuolella on Kallioinen-niminen viheralue ja eteläpuolella ovat Lääkärinviita ja Ylihoitajanmetsä -nimiset viheralueet.

Merkittävät luontoarvot on suojeltu kaava-alueiden sijoittamisen tarkalla suunnittelulla, jotta voidaan turvata lajien säilyminen ja liikkuminen Teiskontien varren metsäisellä vyöhykkeellä sekä ekologisilla käytävillä.

Uusi asuinrakentaminen on suunniteltu helminauhamaisesti saarekkeiksi. Katuraitiotie sijoittuu Lääkärinkadulle ja sen pysäkki alueen itäpäähän.

Kaupinlaaksosta tulee rakenteellisesti yhtenäinen asemakaavoitettavana olevan Alasjärven länsipuolen eli golfkentän alueen kanssa (tuleva Kaupinlaakso 2). Kaupinlaakso 1 ja 2 kaava-alueiden tuleva asukasmäärä on yhteensä noin 9000 asukasta.

Kauppi-Niihaman laajat noin 900 hehtaarin virkistys- ja luontoalueet avautuvat kaava-alueiden pohjoispuolella. Merkittävät luontoarvot ja vanhat metsät suojellaan. Rakentamiseen rajautuville metsän reunoille on esitetty puuston valmennus- ja korjaustoimenpiteitä. Kulun ohjaamiseen kulumisherkällä metsäalueella Metsäkallioisenpolulle on esitetty pensaskasvillisuutta, lahopuun sijoittelua ja pintakerroksen vahvistamista.

Viheralueiden yleissuunnitelma oli nähtävillä asemakaavan valmisteluvaiheessa 27.4 - 26.5.2023. Viheralueiden yleissuunnitelmasta saatiin yksi palaute, jossa toivottiin, ettei arvokasta metsää kaadettaisi, vaan suunnitelma toteutettaisiin toisella tapaa. Palaute otettiin huomioon suunnittelussa. Kaavaluonnosta muutettiin ehdotusvaiheeseen luontoarvojen ja osallistumisesta saadun palautteen perusteella siten, että asuinkortteleita pienennettiin ja kortteleiden välisiä metsäkaistaleita levennettiin. Viheralueiden yleissuunnitelma on ollut myös asemakaavan 8618 liiteaineistona.

Rakennettavan ja metsänkäsittelytoimia käsittävän viheralueen pinta-ala on noin 2 ha (20 000 m2) ja kustannusarvio 225 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu 11,25 €.

Istutettavien puiden ja pensaiden sijaintipaikat ja määrät ovat yleissuunnitelmassa ohjeelliset, ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Viherrakentaminen voidaan aloittaa, kun asemakaava on lainvoimainen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupinlaakso 1 viheralueiden yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22219/2, hyväksytään kustannusarvioineen. 

Päätös on ehdollinen siihen asti, kunnes asemakaava 8618 on lainvoimainen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Timo Koski, Janne Syrjä, Jyrki Lehtimäki, Anne J. Tuominen, Saija Kouko, Milja Nuuttila, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Vesa Kinttula, Katri Laihosalo, Mikko Heinonen (liinu), Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.