Yhdyskuntalautakunta, kokous 22.10.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 266 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: II (Tammerkoski), Keskustori 2, asemakaava nro 8958 

TRE:7659/10.02.01/2022

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Tiia Kuisma, puh. 040 626 8211, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 15.4.2024 päivätyn ja 07.10.2024 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8958. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Asiakirjat ja lisätiedot ovat osoitteessa www.tampere.fi/kaavat/8958 ehdotuksen nähtävillepanosta lähtien. 
Diaarinumero: TRE:7659/10.02.01/2022

Kaavan laatija: Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, projektiarkkitehti Tiia Kuisma

Asemakaavamuutos Tampereen teatterin laajentamiseksi 

Tampereen teatterin asemakaavamuutoksessa tutkitaan teatterin rakennuksen laajentamista tontin pohjoisosassa. Teatterin peruskorjausta valmistellaan parhaillaan ja rakennuksen toimintoja pyritään kehittämään kokonaisuutena ja mm. työntekijöiden työturvallisuutta, työn sujuvuutta sekä esteettömyyttä pyritään parantamaan. Toiminnalle tarvitaan myös lisää tilaa. Suojellussa teatterirakennuksessa ei ole mahdollista toteuttaa kaikkia toiminnan vaatimia muutoksia, ja tämän vuoksi on päädytty tutkimaan uutta laajennusosaa. Kaavatyön tavoitteena on varmistaa merkittävän kulttuurilaitoksen toimintaedellytykset kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti keskeisessä sijainnissa. Kaavatyössä huomioidaan alueen erittäin merkittävät kulttuuriympäristöarvot ja sijainti kansallismaisemassa sekä suunnittelualueen arkeologinen kulttuuriperintö. Asemakaava-alueella ei muodostu uutta rakennusoikeutta. Nykyinen rakennusoikeuden määrä mahdollistaa uutta rakentamista n. 1000 kerrosalaneliömetriä (jatkossa k-m²) teatterin laajentamiseksi, josta noin puolet sijoittuu maanpäälle ja puolet maan alle.

Teatteri sijoittuu keskeiselle ja herkälle paikalle kaupunkikuvassa ja Tammerkosken kansallismaisemassa ja on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä; Tampereen Hämeenkatu, Hämeensilta ja Keskustori (RKY 2009). Teatteri on yksi Keskustoria reunustavista merkkirakennuksista ja sillä on merkittävä kaupunkikuvallinen asema myös Tammerkosken sekä Hämeenkadun ja Hämeensillan kaupunkinäkymissä. 

Kaavatyössä tutkittavalla laajentamisella on paikoitellen merkittäviä vaikutuksia alueen arvokkaaseen kulttuuriympäristöön. Laajennus muuttaa kaupunkinäkymiä etenkin pohjoisesta Vanhan kirjaston puistosta päin tarkastellessa sekä lännestä Keskustorilta päin. Näkymäakseli teatterin ja kellotapulin välissä säilyy, mutta muuttuu osittain suljetummaksi. Laajennus on selkeästi matalampi kuin olemassa olevan teatterirakennuksen merkittävimmät rakennusosat ja ei heikennä teatterin ja Vanhan kirkon kellotapulin asemaa. Teatterin rakennusrungon alkuperäinen symmetria heikkenee kuitenkin laajennuksen myötä. Toisaalta teatterin toiminnan kehittäminen mahdollistaa teatterirakennuksen toiminnan jatkumisen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Teatterin toimintojen kehittäminen parantaa osaltaan myös läntisen keskustan elinvoimaa ja kaupungin kulttuuritarjontaa.

Asemakaavaprosessin vaiheet

Aloitusvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäville 15.6.-17.8.2023 sekä lähetettiin tiedoksi osallisille. Asemakaavamuutosta esiteltiin esittelyvideolla, joka katsottiin 384 kertaa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 5 viranomaislausuntoa tai -kommenttia, mielipiteitä ei jätetty yhtään. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman viranomaispalautteissa nousi esiin kaava-alueen keskeinen sijainti arvoympäristössä. Laajentaminen nähtiin mahdollisena, mutta jatkosuunnittelussa tulee huomioida olemassa olevan teatterin arvot sekä sovittaa laajennus arvokokonaisuuteen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman ohessa ollutta viitesuunnitelmaa tulee kehittää. Alueen toiminnallisuuden kehittäminen todettiin myönteiseksi lähtökohdaksi. Olemassa olevan puuston säilymisen turvaaminen ja alueella voimassa oleva maanalainen asemakaava tulee ottaa suunnittelussa ja vaikutusten arvioinnissa huomioon.

Saatu palaute on huomioitu kaavaluonnoksen valmistelussa ja mm. laajennuksen viitesuunnitelmaa on pyritty kehittämään maltillisemmaksi. Kaavaluonnoksessa on huomioitu teatterin suojelumerkinnän päivittämisen tarpeet sekä kaava-alueen sijainti RKY-alueella sekä kansallismaisemassa. Voimassa olevaan maanalaiseen kaavaan liittyvät näkökulmat on esitetty kaavan selostuksessa.

Valmisteluvaihe

Asemakaavan valmisteluvaiheen aineistot olivat nähtävillä 18.4.-10.5.2024. Nähtävillä olon aikana saatiin 3 kommenttia tai lausuntoa sekä yksi mielipide. Maakuntamuseon lausunto saatiin nähtävillä oloajan jälkeen. Lisäksi järjestettiin yleisötilaisuus teatterin tiloissa 29.4.2024.

Pirkanmaan liitto ei katsonut aiheelliseksi antaa lausuntoa, mutta totesi, että liiton asemakaavahankkeen aloitusvaiheessa esittämä palaute on otettu kaavaluonnosta laadittaessa huomioon.

Pirkanmaan ELY-keskus kiinnitti lausunnossaan huomiota kaava-alueen merkittäviin kulttuuriympäristöarvoihin ja totesi asian sisältyvän maankäyttö- ja rakennuslain 18 § mukaiseen ELY-keskuksen valvontatehtävään. ELY-keskus näkee, että rakennusta on mahdollista laajentaa, mutta suunnitelmia tulisi vielä tarkistaa uudisrakennuksen massoittelun osalta. ELY-keskus korostaa teatterin asemaa yhtenä Tampereen keskeisistä tunnistettavista maamerkeistä.

ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että kosken itäpuolelta katsottuna laajennusosa on teatterille alisteinen eikä turmele kokonaisuutta, mutta Keskustorin ja Kauppakadun suunnasta katsottuna haasteellinen kohta on räystäslinjan korkeudelle nouseva uudisrakennuksen osa, jonka myötä teatterirakennuksen symmetriaa ja rakennustaiteellisesti kauniita yksityiskohtia häviäisi. Lausunnossa viitataan rakennushistorialliseen selvitykseen, jonka mukaan huolimatta siitä, että rakennusta on laajennettu, se on kuitenkin pääosin säilyttänyt symmetrisen ja autenttisen ilmeensä. ELY-keskuksen näkemyksen (PIRELY/6698/2023) mukaan valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön kannalta on tärkeätä, että rakennuksen oleellinen symmetrinen hahmo säilyy.

Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa lausunnossaan, että kaavaratkaisu on hyväksyttävissä ja että kaavaluonnos turvaa riittävällä tavalla olemassa olevan teatterirakennuksen arvot. Laajennussuunnitelman todetaan kehittyneen selvästi maltillisemmaksi ja kokonaisuuteen sekä ympäristöönsä sopivammaksi. Vaikutustenarviointia ja hankkeen perusteluja on täydennetty onnistuneesti. 

Lausunnossa todetaan, että teatterin laajennuksen kaupunkikuvalliset vaikutukset ovat melko vähäiset Tammerkosken ja Hämeenkadun suuntaan, mutta etenkin pohjoisesta, Vanhankirjastonpuistosta, sekä lännestä, Keskustorilta, tarkastellessa laajennus muuttaa paitsi rakennuksen ulkonäköä myös alueen näkymiä. Laajennus on selvästi kellotornia ja olemassa olevan teatterirakennuksen merkittävimpiä rakennusosia matalampi, eikä siten vaikuttaisi olennaisesti heikentävän niiden asemaa. Laajennus ja hissi heikentävät teatterin alkuperäisen osan symmetriaa, kuten myös aiemmat laajennukset ovat tehneet. Maakuntamuseo katsoo, että kaava-aineiston mukaisille laajennuksen aiheuttamille muutoksille on mm. neuvotteluissa esitetty riittävät perustelut. Maakuntamuseo kiinnittää kuitenkin huomiota suojellun osan kattopinnoille sijoitettuihin lukuisiin ilmanvaihtoon liittyviin laitteisiin ja toteaa, että peruskorjauksen suunnittelussa tulisi pyrkiä vähentämään laitteiden määrää ja kiinnittää niiden sijoitteluun erityistä huomiota.

Ympäristönsuojelulla ei ollut kommentoitavaa.

Valmisteluaineistosta saadun palautteen pohjalta kaavakartalle tarkistettiin teatterin laajentamiseen liittyviä määräyksiä sekä lisättiin määräykset, jotka huomioivat kokonaisuuteen sijoittuvat tekniset tilat ja laitteet. 

Asemakaavan toteuttaminen

Kaavaa voidaan lähteä toteuttamaan heti sen saatua lainvoiman.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8958 (päivätty 15.4.2024, tarkistettu 07.10.2024) hyväksytään asetettavaksi julkisesti nähtäville maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tiia Kuisma oli paikalla asiantuntijana ja poistui kokouksesta esityksensä jälkeen ennen päätöksentekoa.

Hanna-Maria Grann ja Riina-Eveliina Eskelinen poistuivat asian käsittelyn aikana ja varajäsenet Terhi Leino ja Teemu Aaltonen saapuivat kokoukseen.

Lausunnot

Pirkanmaan maakuntamuseo, Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan liitto

Tiedoksi

hakija (Petteri Palomäki, Mikko Kanninen, Olli-Matti Heimonen), Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen, yleiskaavoitus (Dani Kulonpää), viher- ja hulevesisuunnittelu (Mirjam Larinkari), liikennesuunnittelu (Timo Seimelä), ympäristönsuojelu, Tampereen vesi (Sanna Siukola), Tampereen energia (Samu Lepistö)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)