Yhdyskuntalautakunta, kokous 27.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 221 Santalahden kaava-alueen 8048 itäosan katusuunnitelmia, Santalahti ja VIII ko. (Särkänniemi) 

TRE:8181/10.03.02/2022

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Pasi Palmu, puh. 040 801 6812, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Santalahden asemakaava-alueen 8048 itäosan katujen katusuunnitelmat Santalahden ja VIII ko. (Särkänniemi) kaupunginosassa:

  • Tikkutehtaanrinne, suunnitelmanumero 1/20342
  • Paperitehtaanraitti, suunnitelmanumero 1/20349
  • Tervatehtaanraitti, suunnitelmanumero 1/20350
  • Saarelankuja, suunnitelmanumero 1/20351
  • Tiporaitti, suunnitelmanumero 1/20352
  • Kuormurinpolku, suunnitelmanumero 1/20353
  • Tikkutehtaanaukio, suunnitelmanumero 1/20357

 

Katusuunnitelmat on laadittu asemakaavan 8084 mukaisten Santalahden kaava-alueen itäosaan sijoittuvien katujen, raittien ja aukion toteutusta varten.

Katusuunnitelmissa on esitetty mm. väylien ja aukion tuleva sijainti, korkeusasema, pintamateriaalit, valaistus, kalusteet sekä pintavesien kuivatus ja istutukset.

Kadut ja raitit on suunniteltu asfalttipäällysteiksi ja reunakivellisiksi, Tikkutehtaanaukio betonikivipäällysteiseksi. Alueiden pintavedet johdetaan reunakivien tai hulevesikourun kautta uusiin ritiläkaivoihin. Kohteisiin toteutetaan katuvalaistus.

Tikkutehtaanrinne on katusuunnitelman mukaan alueen itäosaan sijoittuva ja Rantatiehen kytkeytyvä asfalttipäällysteinen rinteeseen nouseva katu. Ajoradan leveys on 6,0 metriä ja ajoradan länsireunalla olevan jalkakäytävän leveys on 2,5 metriä. Katualueen reuna-alueilla on betonikiveystä tai lehtipensasistutuksia. Pyöräily tapahtuu ajoradalla. Ajoyhteys Tikkutehtaanrinteen päästä Tervatehtaanraitille ja Saarelankujalle kulkee kiinteistön 1009–3 läpi. Kadun varrelle, itäreunalle, on osoitettu kahdeksan pysäköintipaikkaa. Pysäköintipaikoista neljän osalta pysäköintiä on rajoitettu siten, että pysäköinti on sallittua arkisin pysäköintikiekkoa käyttäen maksimissaan kahdeksi tunniksi aikavälillä 7–18. Neljän pysäköintipaikan osalta pysäköintipaikkojen tarkoitus on palvella läheisen päiväkodin saattoliikennettä, ja siten niiden osalta pysäköintiä on rajoitettu siten, että pysäköinti on sallittua arkisin pysäköintikiekkoa käyttäen maksimissaan 30 minuutin ajaksi aikavälillä 7–18. Kaikkien kahdeksan pysäköintipaikan osalta pysäköinti on vapaata ilman rajoituksia muina aikoina. Pysäköintipaikkojen eteen on esitetty rakennettavaksi 1,5 metriä leveä peruutusalue ja pysäköintipaikkojen taakse 2 metriä leveä jalkakäytävä.

Paperitehtaanraitti on katusuunnitelman mukaan asfalttipäällysteinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, jolla on tonteille ajo sallittu. Väylän leveys on 5,0 metriä paaluvälillä 0–30 ja 4,0 metriä paaluvälillä 30–235. Pohjoisreunaltaan raitti rajautuu kiinteistöihin ja eteläreunaltaan kiinteistöihin sekä puistoihin. Väylä yhdistyy itäpäästään Tikkutehtaanrinteeseen.

Tervatehtaanraitti on katusuunnitelman mukaan 4,0 metriä leveä asfalttipäällysteinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, jolla on tonteille ajo sallittu. Pohjoisreunaltaan raitti rajautuu kiinteistöihin ja puistoihin ja eteläreunaltaan kiinteistöihin. Väylä yhdistyy Tikkutehtaanrinteeseen kiinteistön 1009-3 läpi kulkevan ajoyhteyden kautta.

Saarelankuja on katusuunnitelman mukaan asfalttipäällysteinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, jolla on huoltoajo sallittu. Väylän leveys on 3,0 metriä. Saarelankuja yhdistyy Tervatehtaanraittiin.

Tiporaitti on katusuunnitelman mukaan pääosin asfalttipäällysteinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, jolla on tonteille ajo sallittu. Tiporaitti levenee paaluvälillä 50–80 muodostaen kolmion muotoisen alueen, joka kytkeytyy saumattomasti viereiseen Tikkutehtaanaukioon. Asfalttipäällysteinen osuus Tiporaitista on pääosin 5,0 metriä leveä. Tikkutehtaanaukioon liittyvä Tiporaitin osa on betonikivetty ja sille on suunniteltu istutusten suojakaiteella rajattu puu- sekä pensasistutusalue. Tiporaitti yhdistyy länsipäästään Tikkutehtaanrinteeseen.

Kuormurinpolku on katusuunnitelman mukaan 4,0 metriä leveä asfalttipäällysteinen jalankululle varattu kulkuväylä. Tikkutehtaanpuistoon rajautuva reuna-alue on esitetty tehtäväksi betonikivettynä. Raitti päättyy kiinteistöön, jonka läpi on suunniteltu kulkuyhteys Rantatielle portaita pitkin.

Tikkutehtaanaukio on katusuunnitelman mukaan Santalahden itäosassa sijaitseva aukio, joka rajautuu lännessä Tikkutehtaanrinteeseen, pohjoisessa Tiporaittiin ja etelässä Tikkutehtaan kiinteistöön. Aukion pintamateriaali on betonikiveä. Aukiolle on suunniteltu istutusten suojakaiteella rajattuja puu- ja pensasistutusalueita sekä penkkejä. Tikkutehtaanaukio kytkeytyy kaakkoiskulmastaan saumattomasti Tiporaitin vastaavaan aukiomaiseen alueeseen.

Ko. katujen, raittien ja aukion kokonaiskustannusarvio on noin 733 000 euroa, joka jakaantuu kohdekohtaisesti seuraavasti:

  • Tikkutehtaanrinne, 116 000 euroa
  • Paperitehtaanraitti, 200 000 euroa
  • Tervatehtaanraitti, 117 000 euroa
  • Saarelankuja, 32 000 euroa
  • Tiporaitti, 135 000 euroa
  • Kuormurinpolku, 17 000 euroa
  • Tikkutehtaanaukio, 116 000 euroa

 

Katusuunnitelmaehdotukset olivat julkisesti nähtävillä 13.06. – 27.06.2024. Katusuunnitelmaehdotuksia vastaan ei jätetty muistutuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Santalahden asemakaava-alueen 8048 itäosaan kuuluvat seuraavat katusuunnitelmat

  • Tikkutehtaanrinne, suunnitelmanumero 1/20342
  • Paperitehtaanraitti, suunnitelmanumero 1/20349
  • Tervatehtaanraitti, suunnitelmanumero 1/20350
  • Saarelankuja, suunnitelmanumero 1/20351
  • Tiporaitti, suunnitelmanumero 1/20352
  • Kuormurinpolku, suunnitelmanumero 1/20353
  • Tikkutehtaanaukio, suunnitelmanumero 1/20357

 

hyväksytään kustannusarvioineen.

Ko. alueen katujen ja raittien kunnossapitoluokat määrätään seuraavasti: Tikkutehtaanrinne, kunnossapitoluokka 3. Paperitehtaanraitti, Tervatehtaanraitti, Saarelankuja, Tiporaitti ja Kuormurinpolku kunnossapitoluokka B1.

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pasi Palmu, Pasi Ruohomäki, Lassi Jokinen, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.