Yhdyskuntalautakunta, kokous 27.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 220 Tikkutehtaanpuiston ja Svante Lehtisen puiston yleissuunnitelma 

TRE:2399/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tikkutehtaanpuisto ja Svante Lehtisen puisto ovat pienialaisia asemakaavan mukaisia lähivirkistysalueita. Ne sijoittuvat Santalahtea ja kaupunginosaa VIII koskevan asemakaavan 8048 itäiseen päähän, entisen Tikkutehtaan rakennuksen lähelle. Puistot muodostavat yhdessä Tikkutehtaanaukion ja Tiporaitin kanssa kaupunkikuvaltaan urbaanin ja tilallisesti tiiviin kokonaisuuden, joka rajautuu viereisiin rakennuksiin ja asuinkerrostalojen pihoihin. Tikkutehtaanpuisto ja Svante Lehtisen puisto sijaitsevat suurelta osin kansirakenteen päällä, mistä seuraavat rajoitteet on huomioitava puistojen rakenteissa, hulevesien hallinnassa ja kasvillisuudessa.

Puistoihin ryhmitellään kasvillisuusalueista ja penkeistä viihtyisiä kokonaisuuksia, joissa on miellyttävä oleskella ja levähtää. Puistojen sekä Tiporaitin ja Tikkutehtaanaukion pinnoitteet, kiveykset ja ladontatavat valitaan toisiinsa visuaalisesti ja toiminnallisesti sopiviksi. Kasvillisuusalueet toteutetaan kansirakenteen päälle rakennettaviin kiinteisiin istutusaltaisiin. Svante Lehtisen puiston maavaraiseen osaan istutetaan yksittäinen puu, joka lisää paikan vehreyttä, viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta. Puistojen valaistus yhteensovitetaan Tiporaitin ja Tikkutehtaanaukion valaistuksen kanssa. Yleisvalaistuksen lisäksi asennetaan yksityiskohtia korostavia ja tunnelmaa lisääviä pollari- ja kohdevalaisimia. Roska-astioiden sijoittelu sovitetaan aukio- ja raittikokonaisuuteen.

Tikkutehtaanpuiston ja Svante Lehtisen puiston kunnossapitoluokka on R3, käyttöviheralue.

Viheryleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä ja kommentoitavana 13.6.-27.6.2024 Tampereen kaupungin internetsivuilla ja maastossa. Puistoihin rajautuvien Tiporaitin ja Tikkutehtaanaukion suunnitelmat olivat yhtäaikaisesti nähtävillä katusuunnitelmaehdotuksina. Puistojen suunnitelmaluonnoksesta ei annettu palautteita, eikä suunnitelmaan ole tehty nähtävillä olon jälkeen muutoksia. Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmissa esitetään tarkentuneet pintamateriaalit, istutettava kasvillisuus lajeittain sekä valaistus-, kaluste- ja varustetiedot. Yleissuunnitelmassa esitetyt pinnankallistuksien periaatteet tarkentuvat rakennussuunnitelmassa varsinaiseksi tasaus- ja kuivatussuunnitelmaksi.

Tikkutehtaanpuisto on kooltaan noin 280 neliömetriä, sen rakentamisen kustannusarvio on noin 93 000 euroa ja kustannus noin 330 euroa neliömetriä kohden. Svante Lehtisen puisto on kooltaan noin 553 neliömetriä, sen rakentamisen kustannusarvio on noin 106 000 euroa ja kustannus noin 190 euroa neliömetriä kohden.

Tikkutehtaanpuisto ja Svante Lehtisen puisto on tarkoitus rakentaa yhtä aikaa Tiporaitin kanssa

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Tikkutehtaanpuiston ja Svante Lehtisen puiston yleissuunnitelma,​ piirustusnumerot 18/20880/2 ja 18 /20881/2 hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Timo Koski, Kaisa Rantee, Pasi Ruohomäki, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Janne Syrjä, Pasi Palmu, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Julia Isolahti (Tampereen Infra)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.