Perustelut
Valtuutettu Anne Liimolan tekemä valtuustoaloite ”Wivi Lönn tunnetuksi Tampereella tamperelaisille ja kaupungissa vieraileville” hahmottaa erinomaisesti arkkitehti Wivi Lönnin elämäntyötä ja merkitystä arkkitehtuurin innovatiivisena kehittäjänä niin Tampereen kuin kansallisesta näkökulmasta.
Lönnin merkitys arkkitehtuurin kehittäjänä ja ensimmäisenä itsenäisesti omaa arkkitehtitoimistoa johtavana naisarkkitehtinä Suomessa on suuri. Tämän vuoksi Kulttuurin palveluryhmän eri yksiköt ovat pyrkineet huomioimaan mahdollisimman Lönnin syntymän 150 -vuotisjuhlan omassa toiminnassaan ja pyrkineet näin osaltaan vastaamaan aloitteen ehdotuksiin ja syötteisiin mahdollisimman kattavasti.
Museokeskus Vapriikki on suunnitellut toukokuussa 2022 avautuneen Wivi Lönn -pienoisnäyttelyn, joka on avoinna 2023 tammikuun loppuun saakka. Näyttely kertoo kootusti Lönnin urasta hänen suunnittelemiensa rakennusten kautta. Näyttelyä on täydentänyt Pääkirjasto Metson Pirkanmaa-kokoelman näyttelyvitriineissä kevään ja kesän ajan esillä ollut Wivi Lönn -aiheinen aineistonäyttely.
Tampereen historiallisten museoiden Wivi Lönn 150 vuotta -videosarjassa paneudutaan Wivi Lönnin henkilöhistoriaan, hänen merkitykseensä Tampereen kaupunkikuvan luomisessa, hänen merkittävimpään yksittäiseen rakennustyyppikokoelmaansa, koulurakennuksiin sekä hänen innovatiivisuuteensa ja merkitykseensä arkkitehtuurin kehittämisessä.
Tampereen Historialliset museot on tehnyt Tampereen yliopiston kanssa yhteistyönä podcastin Lönnin arkkitehtuurista ja rakennuksista Tampereella. Ohjelmassa syvennytään siihen, mikä teki Wivistä ajassaan innovatiivisen arkkitehdin.
Museokeskus Vapriikki on myös suunnitellut ja toteuttanut opastetut draamalliset kävelykierrokset, joiden oppaana toimii itse ”Wivi Lönn”. Kierrokset ovat olleet todella suosittuja ja yksin keväällä 2022 niitä on tilattu noin sata kierrosta perusopetuksen eri luokka-asteille.
Pääkirjasto Metsossa järjestetään ke 5.10.2022 Wivi Lönn -ilta, jossa kirjailija Leena Virtanen kertoo yhdessä Kristiina Markkasen kanssa kirjoitetusta ja Tieto-Finlandia ehdokkaaksi päätyneestä kirjastaan Wivi & Hanna. Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet.
Tampereen kaupungin taidekasvatusohjelma Taidekaari on pyrkinyt lisäämään lasten arkkitehtuurikasvatusta tarjoamalla yli 40 esiopetuksen ryhmälle Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon konttinäyttelyn A&DO Labra. Näyttelyssä tutkittiin mm. Wivi Lönnin Tampereen paloaseman piirustuksia ja näyttelykäyntiin liittyen kouluilla järjestettiin arkkitehtuuri-, muotoilu- ja tulevaisuustyöpajoja.
Lisäksi Wivi Lönnin raitin esite on ollut paperisena jaossa muiden kulttuuriraittien tapaan ja Tampereen Matkailuoppaat järjestää Wivi Lönn -kävelyitä.
Kulttuurin palveluryhmän ja sen yksiköiden suunnitteleman ja järjestämän oman toiminnan lisäksi Wivi Lönnin juhlavuotta on tuettu jakamalla tuotantotukia. Tuotantotukien avulla on voitu järjestää mm. BPW Tampere ry:n Wivi ja Hanna -näytelmä, Vuolas-kollektiivi ry:n Wivi! -valon piirtäjä -tapahtuma sekä TAD ry:n järjestämä Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumakokonaisuus.
Tampereen historialliset museot on myös ollut tietoinen valtakunnallisen arkkitehtuurimuseon Lönn-juhlavuoden tarjonnasta ja tuo sitä esille omissa kanavissaan.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Anne Liimolan valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.