Päätöksen perustelut
Elintarvikealan toimijalla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa välittömästi tiedon saatuaan ruokamyrkytysepäilystä valvontaviranomaiselle. Elintarvikelain 17 §:ssä toimijan tiedonantovelvollisuudesta on määrätty seuraavaa: "Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijan on välittömästi ilmoitettava toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle omavalvonnassa tai muulla tavalla esille tulleista vakavista vaaroista ihmisen terveydelle sekä toimenpiteistä, joihin epäkohtien korjaamiseksi on ryhdytty. Kun elintarvikealan toimija saa tiedon tuottamansa, jalostamansa tai jakelemansa elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä tai epäilee elintarvikkeen voivan aiheuttaa ruokamyrkytyksen, toimijan on ilmoitettava siitä välittömästi kunnan elintarvikevalvonnasta vastaavalle valvontaviranomaiselle.
Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta vastaanotti maanantaina 2.12.2024 tiedon yhdestä salmonellaan sairastuneesta Vatialan päiväkodin lapsesta Pirkanmaan hyvinvointialueen Infektioyksiköstä. Pirkanmaan hyvinvointialueen Infektioyksikkö tiedotti vielä saman päivän aikana toisesta salmonellatapauksesta samaisen päiväkodin jäsenellä. Elintarvikevalvonta ryhtyi selvittämään epidemiaepäilyä ja otettuaan yhteyttä Vatialan päiväkotiin kävi ilmi, että tieto päiväkodin johtajalle ensimmäisestä salmonellatapauksesta oli tullut 26.11.2024, jolloin päiväkodin johtaja oli ilmoittanut asiasta Kangasalan kaupungin Ateria- ja siivouspalveluihin. Kangasalan kaupungin Ateria- ja siivouspalvelut ei ilmoittanut tapauksesta elintarvikevalvontaan tiedon saatuaan eikä myöskään koskaan sen jälkeen. Kangasalan kaupungin Ateria- ja siivouspalvelut ei ole täyttänyt elintarvikelain 17 § mukaista ilmoitusvelvollisuuttaan Vatialan päiväkodin Kiurut-ryhmän ruokamyrkytysepäilytapauksissa koskien päiväkodin lasten sairastumisia salmonellaan.
Ottaen huomioon kohderyhmän ja yleisvaarallisen tartuntataudin (salmonella), voidaan epäkohtaa ilmoittamatta jättämisestä pitää erityisen vakavana ja vaarallisena. Osa ruokamyrkytysbakteereista ja -viruksista voi aiheuttaa sellaisia sairauksia, jotka luokitellaan tartuntatautilain (1227/2016) ja -asetuksen (146/2017) mukaisesti yleisvaarallisiksi tartuntataudeiksi. Tautia voidaan pitää yleisvaarallisena tartuntatautina, jos: 1. taudin tarttuvuus on suuri; 2. tauti on vaarallinen; ja 3. taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä. Tartuntatautiasetuksen 1 § mukaan yleisvaarallisia tartuntatauteja aiheuttavia mikrobeja ovat esimerkiksi EHEC-bakteeri, salmonella, shigella ja hepatiitti A-virus.
Elintarvikelain 67§:n mukaan toimivaltainen valvontaviranomainen voi määrätä toimijan maksamaan vähintään 300 euron ja enintään 5 000 euron elintarvikevalvonnan seuraamusmaksun, jos toimija ei noudata elintarvikelain 17 §:ssä säädettyä vaatimusta toimijan tiedonantovelvollisuudesta. Toimijaa kuultiin 10.1.2025 asiasta erillisellä kuulemiskirjeellä (liite 1). Toimija toimitti kuulemiseen vastineen määräaikaan 24.1.2025 mennessä (liite 2). Vastineessa ei tullut esille seikkoja, jotka vaikuttaisivat seuraamusmaksun määräämiseen elintarvikelain 17 § tiedonantovelvollisuuden laiminlyömisestä.
Seuraamusmaksun suuruutta arvioitaessa on otettava huomioon menettelyn laatu, vahingollisuus ja toistuvuus. Ilmoittamatta jättäminen terveysvaaratilanteessa on saattanut aiheuttaa lisäsairastumisia päiväkodin lapsille, jotka kuuluvat riskiryhmään. Riskiryhmiä ovat muun muassa alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat tai imettävät naiset, vanhukset ja sellaiset henkilöt, joiden vastuskyky on vakavan sairauden vuoksi heikentynyt. Epäkohtaa ei voida pitää vähäisenä.
Sovelletut säädökset
Elintarvikelaki (297/2021) 17 § ja 67 §
Tartuntatautilaki 1227/2016; 1 §, 2 §, 3 §, 4 §, 5 §, 6 §, 9 §, 30 §
Tartuntatautiasetus 146/2017 1 §
Yleinen elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004, 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 artiklat
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä, 19 artikla
Hallintolaki (434/2003) 34 § ja 36 §
Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston päätös jaoston toimivallan siirtämisestä ympäristöterveyden viranhaltijoille 23.2.2023, § 7