§ 15 Facta-kuntarekisterin rakennusvalvontaosion Ryhti-yhteensopivuuden konsultointipalvelun suorahankinta CGI Suomi Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:779/02.07.01/2025

Päätöspäivämäärä

17.3.2025

Päätöksen tekijä

Johtaja, digitalisaatio ja tietohallinto

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintopäällikkö Janne Lindberg, puh. 050 3826463, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Maria Nikkilä,​ puh. 040 5811477,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä (431/2023) ja maankäyttö- ja rakentamislain (alueidenkäyttölaki 1.1.2025 alkaen) muutos (899/2024) tulivat voimaan 1.1.2024. Uusi rakentamislaki (751/2023) tuli voimaan 1.1.2025. Kuntien tulee toimittaa rakennetun ympäristön tietojärjestelmään rakentamista koskevat tiedot viimeistään 1.1.2029 alkaen. Kunnilla on kuitenkin velvollisuus tehdä tietomallimuotoisia rakentamislupia jo vuoden 2026 alusta lähtien.

Rakentamislaki edellyttää, että uutta rakentamislupaa haettaessa tulee luvanhakijan toimittaa lupaa varten tarvittavat tiedot koneluettavassa muodossa. Kunta toimittaa rakennuksesta syntyvät suunnitelma- ja toteumamallit rakennetun ympäristön tietojärjestelmään.

Kunnilla ja maakuntien liitoilla tulee lakien mukaan olla tekninen valmius tuottaa valtakunnallisten tietomallien mukaista tietoa ja toimittaa sitä rajapintaa tai käyttöliittymää hyödyntämällä rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Teknisen valmiuden saavuttaminen edellyttää muutosten toteuttamista ja rajapintojen rakentamista kuntien ja maakuntien liittojen käyttämiin järjestelmiin ja ohjelmistoihin. Tampereen kaupunki ylläpitää rakennustietoja Facta-kuntarekisterijärjestelmässä.

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ovat kutsuneet kuntia ja maakuntien liittoja mukaan kumppanitestaukseen, jossa kehitetään rakennetun ympäristön tietojärjestelmää hankemuotoisesti yhdessä tietojärjestelmätoimittajien kanssa. Ryhti-hanke toteutetaan kumppanitestauksena, jolla viitataan kuntien ja tietojärjestelmä-toimittajan muodostamaan kumppanuuteen kehittämis- ja testaustyössä. Järjestelmätoimittajat kehittävät kuntien käyttämiä järjestelmiä, jotta ne vastaavat uusiin vaatimuksiin.

Tampereen kaupunki, Helsingin kaupunki ja Sipoon kunta yhdessä tietojärjestelmätoimittaja CGI Suomi Oy:n kanssa hakivat valtiolta tukea lakisääteisten rakennetun ympäristön tiedonhallinnan muutosten toteuttamiseen. Tampereen kaupunki vastaa kumppanitestaus-hankkeesta valtionavustuksen päähakijana ja muut hankekumppanit toimivat valtionavustuksen siirron saajina. Muutostyö kokonaisuudessaan edellyttää kattavan kehittämiskokonaisuuden toteutusta, joka tulee jakautumaan useampaan projektiin.

Ympäristöministeriö myönsi 18.6.2024 tekemällään päätöksellä 217 000 euroa Tampereen kaupungin Facta-kuntarekisterin rakennusvalvontaosion Ryhti-yhteensopivuuden kehittäminen -projektille valtionavustuslain 5 §:n mukaisena erityisavustuksena. Tampereen kaupunki on varannut erityisavustuksesta 214 000 euroa Facta-kuntarekisterin toimittaja CGI Suomi Oy:ltä hankittavaan kehitystyöhön.

Tampereen kaupunki hankki Facta-kuntarekisterin vuonna 2003 (Dno TETO:/ 3887 /16/2003) Novo Group Oyj:ltä (sittemmin CGI Suomi Oy, Y-tunnus: 0357502-9). Facta-järjestelmäkokonaisuuden ylläpidosta, tuesta ja kehittämisestä on sovittu CGI Suomi Oy:n kanssa 1.3.2015 allekirjoitetussa palvelusopimuksessa. Palvelusopimuksen ehtojen mukaisesti ylläpitopalveluun sisältyy tuotteen jatkuva versiokehitys. Versiokehityspalvelu sisältää lainsäädännön ja viranomaisten ohjeiden aiheuttamien pienten muutosten ja lisäysten toteuttamisen ohjelmaan, mutta ei lainsäädännön ja viranomaisten määräysten pakottamien suurten ohjelmamuutosten, kuten esimerkiksi eri julkishallinnon viranomaisten välisten teknisten tiedonsiirtovaatimusten muutosten toteuttamista, jotka toimittaja hinnoittelee erikseen.

Hankintayksikkö ei ole voinut palvelusopimuksen valmistelun yhteydessä vuonna 2015 ennakoida 1.1.2025 voimaan tulleen uuden rakentamislain määräyksiä ja niiden aiheuttamia välttämättömiä muutostarpeita Facta Rakennusvalvonta -sovellukseen eikä siten varautua niiden toteuttamiseen osana palvelusopimuksen versionkehityspalvelua.

Lisähankinnan arvo ei mahdollista sen tekemistä sopimusmuutoksena.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 100 § 2 momentissa on kansallisten suorahankintojen soveltamisen osalta todettu, että suorahankintoihin sovelletaan, mitä 40 ja 41 §:ssä säädetään. Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki 1397/2016) 40 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole, eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan keinotekoisesta kaventamisesta.

Suorahankinnan tekniset perustelut

Uuden valtakunnallisen tietomallin mukaisten rakentamisen tietojen tuottaminen ja toimittaminen Ryhti-rakennetun ympäristön tietojärjestelmään edellyttää tietojen laajennosten ja tietorakenteiden muutosten tekemistä Facta Rakennusvalvonta -sovellukseen. Facta-kuntarekisterin tietosisällöt pitävät sisällään erittäin sensitiivistä dataa. Tarvittavien toiminnallisuuksien toteuttaminen Facta-kuntarekisteristä erillisenä toisen toimittajan ratkaisuna toisi merkittävän riskin teknisestä yhteensopimattomuudesta ja tiedon eheyden menettämisestä sekä toisi kohtuuttomia haasteita erillisten sovellusten ylläpitoon.

Koko Facta-kuntarekisterin kilpailuttaminen aiheuttaisi hankintayksikölle huomattavia taloudellisia päällekkäisiä kustannuksia. Hankintayksikön näkemyksen mukaan markkinoilla ei tällä hetkellä ole valmista tuotetta, joka toteuttaisi uuden rakentamislain vaatimukset.

Suorahankinnan yksinoikeudelliset perustelut

Facta Rakennusvalvonnan sovelluskerros on lain vaatimusten täyttämiseksi uudistettava. Facta-kuntarekisteri on CGI Suomi Oy:n kehittämä ja markkinoima valmisohjelmisto. Tampereen kaupungin ja CGI Suomi Oy:n välisen palvelusopimuksen Facta-järjestelmä-kokonaisuuden ylläpitopalvelusta ehtojen mukaisesti palvelun kohteena olevien valmisohjelmistojen, niiden osien tai kehitysvälineiden oikeudet kuuluvat toimittajalle tai kolmannelle osapuolelle. CGI Suomi Oy ei voi teknisesti avata muille tahoille pääsyä ohjelmistotuotteeseensa ilman että se paljastaisi CGIn liikesalaisuuden. Facta Rakennusvalvonta -sovelluksen muutostöitä ei voida kilpailuttaa toimittajan liikesalaisuutta ja immateriaalioikeuksia loukkaamatta. Vain CGI Suomi Oy Facta-kuntarekisterin tekijänoikeuden ja immateriaalioikeuksien haltijana voi Facta Rakennusvalvonnan sovelluskerrokseen ja tietokantaan tehdä tarvittavat muutokset ja toteuttaa tarvittavat ohjelmistorajapinnat. 
 
Hankinnan voi edellä mainituista syistä toteuttaa vain CGI Suomi Oy eikä muita vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ole mahdollista käyttää. Kyse ei ole hankinnan keinotekoisesta kaventamisesta, vaan syyt suorahankinnan käyttämiselle ovat todelliset ja perustellut edellä todetulla tavalla.

Konsultointisopimus

Tampere kaupunki ja CGI Suomi Oy ovat neuvotelleet Facta-kuntarekisterin Ryhti-yhteensopivuuden kehittämisen konsultointipalvelun ehdoista ja laatineet sitä koskevan hankintasopimuksen. Sopimuksen ehdot täyttävät hankintayksikön vaatimukset.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on 214 000 euroa.

Hankinnasta aiheutuva kustannus katetaan kokonaisuudessaan ympäristöministeriöltä saadulla erityisavustuksella.

Esitetään, että CGI Suomi Oy:n kanssa solmitaan määräaikainen sopimus. Sopimus on määräaikaisesti voimassa sopimuksen allekirjoittamisesta 31.12.2026 saakka tai kunnes sopimuksessa sovittu konsultointipalvelu on hyväksytysti suoritettu ja siihen liittyvät maksut on suoritettu Toimittajalle.  Sopimuksen voimassaoloehdossa on varauduttu mahdollisiin muutoksiin tietomallimäärityksissä tai rajapinnoissa ja niiden vaikutuksiin projektin kestoon.

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. Muutoksenhakua varten asiakirjat on saatavissa Tampereen kaupungin digitalisaatio- ja tietohallintoryhmästä.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 214 000 euroa sopimuskauden aikana.

Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/20026) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset Vastuu Group-palvelusta ennen suorahankintapäätöksen tekemistä.

Hankinnan valmistelijana toimi Janne Lindberg. Asiantuntijana hankinnassa toimi tilaajan eri yksiköistä koottu asiantuntijaryhmä.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tietohallintopäällikkö, jota vakanssia hoitaa tällä hetkellä Janne Lindberg. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankinnasta tullaan julkaisemaan Hilma Julkiset hankinnat -palvelussa kansallinen suorahankintailmoitus.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön (konsernijohtaja 31.1.2025 § 21) liitteen 1 mukaan digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista ja ICT-sopimuksista vuosisuunnitelman rajoissa sekä seudullisessa yhteistyösopimuksessa tietohallinnon yhteistyöstä Tampereen kaupungille valtuutetuista hankinta-asioista.

Päätös

Sopimus Facta-kuntarekisterin rakennusvalvontaosion Ryhti-yhteensopivuuden kehittämisen konsultoinnista tehdään CGI Suomi Oy:n (Y-tunnus 0357502-9) kanssa. Sopimus on määräaikaisesti voimassa sopimuksen allekirjoittamisesta 31.12.2026 saakka tai kunnes sopimuksessa sovittu konsultointipalvelu on hyväksytysti suoritettu ja siihen liittyvät maksut on suoritettu Toimittajalle.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimitetään tietohallintopäällikkö (Janne Lindberg).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 214 000 euroa sopimuskauden aikana.

Hankinnasta aiheutuvat maksut kohdennetaan projektirakenneosalle K1130_ICT_24_22.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta sopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Johtaja Maria Nikkilä

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuohje ja valitusosoitus hankinta-asioissa

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan hakea muutosta vaatimalla julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaista hankintaoikaisua. Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 25 §:n mukaisen kyseistä hankintaa koskevan kynnysarvon.

1. Hankintaoikaisu (oikaisuohje)
  
Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun. Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Hankintaoikaisua koskevasta vaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Hankintaoikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuviranomaiselle. Hankintaoikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä.
Hankintaoikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikaisuviranomainen

Hankintaoikaisua haetaan päätöksen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos päätös oheisasiakirjoineen annetaan tiedoksi tavallisena kirjeenä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä niiden lähettämisestä. Mikäli käytetään todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

2. Valitus markkinaoikeuteen (valitusosoitus)

Jos hankinnassa on menetelty julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain vastaisesti, voi tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 146 § 3 momentin mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan tai dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisuun ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos:
1)    asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai
2)    siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Muutoksenhakuaika

Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut kirjallisesti tiedon asemaansa vaikuttavasta ratkaisusta tai tarjousmenettelyn ratkaisusta perusteluineen sekä kirjallisen ohjeen asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi (valitusosoituksen).

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen julkista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 130 §:n 1) tai 3) kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asiaosainen voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Tiedoksisaanti

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.
 
Jos päätös oheisasiakirjoineen annetaan tiedoksi tavallisena kirjeenä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä niiden lähettämisestä. Mikäli käytetään todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskielto

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta hallinto-oikeudesta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 146 § 2 momentin mukaisesti markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:
1) yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua
2) sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai
3) sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.
 

Valituksen tekeminen

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta tai dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, jota vaaditaan muutettavaksi, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle ennen valitusajan päättymistä. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.

Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden yhteystiedot

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki

puh. 029 56 43300
faksi 029 56 43314
sähköposti markkinaoikeus@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 148 §). Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava päätöksessä mainitulle muutoksenhakuviranomaiselle edellä kohdassa ”Oikaisuviranomainen” mainittuun osoitteeseen.