Päätöksen perustelut
Tampereen kaupunki järjestää kansainvälisen Imagine the Citiverse -tapahtuman 27.–28. toukokuuta 2025. Vuosittain järjestettävän tapahtuman tavoite on kehittyä tunnustetuksi kansainväliseksi tapahtumaksi, joka kokoaa yhteen kaupunkeja, erikokoisia yrityksiä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoita.
Vuonna 2024 kaksipäiväinen tapahtuma koostui asiantuntijapuheenvuoroista, paneelikeskusteluista sekä Urban Shark Tank -haastekokonaisuudesta. Lisäksi yritykset pääsivät esittelemään ratkaisujaan demo- ja standialueella. Vuoden 2025 tapahtumaan on suunniteltu merkittävä muutos: tapahtuman sisältö muutetaan haastepohjaiseksi ohjelmaksi, jonka keskiössä on joukko kaupunkeja eri puolilta maailmaa. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan 8-10 kaupunkia, joista kukin esittelee oman haasteensa, ja ennalta valitut yritykset pääsevät pitchaamaan oman ratkaisunsa kaupungeille. Tapahtuman alustava rakenne sisältää neljä aihealuetta. Kaksi aihealuetta käsitellään ensimmäisen päivän iltapäivänä ja kaksi seuraavana päivänä.
Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmä pyysi BABLElta ja Urban Innovators Globalilta (myöhemmin UIG) tarjousta kehittämistoimenpiteistä Imagine the Citiverse -tapahtuman konseptointia, kansainvälistämistä, viestintää ja käytännön järjestelyjä koskien. BABLE on toimija ja digitaalinen alusta, joka yhdistää kaupunkeja ja yrityksiä ympäri Eurooppaa. Sen tavoitteena on auttaa kaupunkeja, kuntia ja alueita hyödyntämään puhtaan teknologian ratkaisuja ja innovaatioita älykkään, kestävän kasvun ja paremman elämänlaadun edistämiseksi. UIG auttaa kaupunkeja laajentamaan innovaatiokykyä tarjoamalla osaamisen kehittämistä, innovaatioprojektien hallintaa, digitaalisen muutoksen arviointeja sekä neuvontaa. Lisäksi UIG rakentaa yrityksille uusia liiketoimintoja kaupunkien ongelmien, tarpeiden ja mahdollisuuksien pohjalta. Yhteistyössä BABLE ja UIG toteuttavat haastekilpailun, jossa 8-10 kaupunkia eri puolilta maailmaa tuovat tapahtumaan kaupunkikohtaisen haasteensa. Haasteet esitetään maailmanlaajuisesti startupeille, scaleupeille, yrityksille ja tutkimuslaitoksille jo ennen tapahtumaa. Varsinaisina tapahtumapäivinä ennalta valitut yritykset ja innovaattorit vastaavat kaupunkien haasteisiin omalla ratkaisullaan.
Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan ei sovellettu kilpailutusta palvelun erityisen luonteen vuoksi. Tavoiteltujen tulosten valossa palveluntarjoajalta edellytetään ymmärrystä Citiverse-teemasta ja älykaupunkikehittämisestä sekä vahvoja kansainvälisiä verkostoja. Tämän lisäksi katsottiin, että palveluntarjoajalla tulisi olla kokemusta korkean tason tapahtumatuotannoista ja ymmärrystä niistä tekijöistä ja vaatimuksista, joilla tapahtuman arvostus on huomioarvoltaan kilpailukykyinen. Tavoite kansainvälisestä korkean tason tapahtumasta on mahdollista saavuttaa riittävällä panostuksella tapahtuman kehittämiseen ja jalkautumalla kansainvälisiin korkean tason verkostoihin, joihin kaupungin omalla henkilöstöllä ei realistisesti arvioiden ole tällä hetkellä yksinään edellytyksiä. Tällä asiantuntijahankinnalla kaupunki tavoittelee vaikuttavuutta, joka nostaisi tapahtuman profiilia tavoitellulle tasolle. Valituilla toimijoilla arvioitiin olevan kykyä ja näyttöä yllä kuvatuista vaatimuksista.
Hankinnan arvonlisäveroton arvo on yhteensä 60 000 euroa sisältäen mahdollisen option vuodelle 2025. Hankinnan arvo vuodelle 2024 on 29 000 euroa. Option käyttämisestä päätetään ensi vuonna. Kaupunki varautuu myös kustantamaan matkakulut tapahtumaan ja tarvittaessa erikseen sovittavan kohtuullisen määrän työstä aiheutuvia matkakuluja. Pääpaino vuonna 2024 on tapahtuman konseptin kirkastamisessa, kaupunkien kutsumisessa, haasteiden muotoilussa ja viestintästrategian laadinnassa. Ensimmäisen vaiheen toteutuksen kustannukset ovat 29 000 euroa. Optiovaiheen toimenpiteisiin kuuluvat kaupunkien ja yritysten sitouttaminen ja yhteydenpito, viestintä, ohjelmatuotanto sekä jälkitoimenpiteet. Näiden toimenpiteiden kustannusarvio on 31 000 euroa.
Hankinnan valmistelijana ja sopimuksen vastuuhenkilönä toimii älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kehittämispäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Tiia Joki. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Konsernihallinnon toimintasäännön delegointiliitteen (konsernijohtajan päätös 27.2.2024 § 46) mukaisesti ryhmän johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta tavaroiden ja palvelujen hankinnoista enintään 60 000 euroon asti sekä sopimusten hyväksymisestä vuosisuunnitelman rajoissa.